Speeldata

17 oktober

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:00

Tickets

€25

Celebrating Diversity

Celebrating diversity

Na 5 jaar Dancing Diversity bundelen De Nationale Opera en Het Nationale Ballet voor het eerst hun krachten om de oktobermaand  volledig in het teken te laten staan van Black Achievement Month.

Celebrating Diversity

Tijdens deze eerste gezamenlijke viering erkennen zij daarom dat makers van kleur altijd hebben bijdragen aan onze maatschappij in het verleden én altijd zullen blijven bijdragen aan onze samenleving in het heden en de toekomst. Ambassadeur Sebia Plantefève-Castryck zal schitteren in een choreografie van Young Associate Choreographer Sedrig Verwoert en pianist Djuwa Mroivili zal een speciaal voor haar geschreven compositie van de Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga laten weerklinken in de grote zaal van Nationale Opera en Ballet. Als de twee curatoren van deze vieringsavond brengen zij ook verschillende andere artiesten van kleur met zich mee. Andere bijdrages komen onder meer van verschillende dansers van Het Nationale Ballet, woordkunstenaar Roziena Salihu en countertenor Arturo den Hartog. Daarnaast zullen verschillende solisten uit de nieuwe creatie Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde hun opwachting maken; van publiekslievelingen Katia Ledoux en Claron McFadden tot de jonge veelbelovende tenoren Zwakele Tshabalala en Makudu Senaoana. Ook Carla Nahadi Babelegoto en Daniel Robert Silva zullen bijdragen aan dit concert. 

‘Black Achievement Month is een maand waarin zwarte kunstenaars en andere prominenten van kleur gevierd worden.’


SOPHIE DE LINT (DIRECTEUR DE NATIONALE OPERA) EN TED BRANDSEN (DIRECTEUR HET NATIONALE BALLET)

BAM

Black Achievement Month

Stichting Black Achievement Month presenteert in de maand oktober de bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Voor een aanzienlijk deel van hen is dit land een belangrijk brandpunt in hun ontwikkeling.

Black Achievement Month

Met redelijk succes hebben personen met Afrikaanse roots zich hier geworteld en zijn zij in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden. Onder hen tref je wetenschappers, medici, advocaten, schrijvers, kunstenaars, theatermakers, artiesten, sporters en ondernemers. Al deze talenten en hun prestaties verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een zo breed en divers mogelijk publiek.

De Black Achievement Month vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het is een erkenning van de vele kwaliteiten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. De rijkdom aan talenten en expertise rechtvaardigt dit initiatief en is tevens een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots. Een beeldvorming die te vaak is bepaald door dat wat in de slavernij en koloniale tijd over personen van Afrikaanse afkomst is gezegd en geschreven.

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera en ballet? Ontdek meer dan 6.842 uur aan:

  • opera- en balletfragmenten

  • ballet- en zanglessen

  • achter de schermen video's

NOB visual