Speeldata

16 oktober 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer

Duur

ca. 1:15, geen pauze

Tickets

Vanaf € 12

Blue

BLUE

Geïnspireerd door het Amerika van vandaag is Blue een intiem portret van een zwart gezin in Harlem, New York, dat wordt verscheurd door de verwoestende gevolgen van systemisch racisme. De opera van de bekroonde componist Jeanine Tesori op een libretto van Tazewell Thompson over politiegeweld is diepgeworteld in het nu, maar centreert zich niet alleen op het drama van zwarte gezinnen in turbulente tijden. De opera benadrukt ook juist de kracht, de steun en de verbinding die de zwarte gemeenschap vindt bij elkaar.

Foto: operazanger Kenneth Kellog in de opera Blue | © Karli Cadel/The Glimmerglass Festival

Programma

Tijdens deze foyeravond wordt er samen met een grote variëteit aan gasten vooruitgeblikt op deze voorstelling, die in november haar Europese première zal beleven bij De Nationale Opera. Zij zullen spreken over de verscheidenheid van de zwarte identiteit en de verschillende thema’s uit deze opera. Naast ruimte voor gesprek is er natuurlijk ook ruimte voor muziek. De zangers die in BLUE te zien zijn, zullen ook enkele liederen uit de voorstelling ten gehore gaan brengen tijdens deze avond in de foyer van Nationale Opera & Ballet.

De avond wordt gepresenteerd door Sosha Duysker. Het merendeel van de gesprekken gedurende deze avond wordt gevoerd in het Engels.

De volgende artiesten/sprekers zullen aanwezig zijn:

librettist & regisseur Blue Tazewell Thompson 
-
bas, ‘de Vader’ Blue Kenneth Kellogg,
sopraan, ‘de Moeder’ Blue Aundi Marie Moore
-
Y)Our Eyes Only
choreograaf  Gregory ‘Shaggy’ Albertzoon
dansers Etienne Groeneveld, Merci Philips, Uhr’lice Rosario, Jada Singodikromo en Darion Thompson 
-
voormalig politieagent van de Nederlandse politie Péris J. Conrad 
MC, singer songwriter, spoken word artist en danser/choreograaf Guillermo Armand Blinker | OTION
-
MBO Theaterschool - Acteursopleiding
Jasper den Dikken, Ata Yilmaz & Coen Kuijper

Een selectie uit de gesprekken en optredens

Een selectie uit de optredens en de verschillende gesprekken die tijdens Celebrating Diversity: Blue werden gevoerd, ziet en beluistert u in de volgende video.

Celebrating Diversity: Blue

Celebrating Diversity: Blue
Blue

Blue - een krachtig portret van een zwarte familie

De Nationale Opera presenteert de Europese première van Blue, een opera van de met een Tony Award bekroonde Amerikaanse componist Jeanine Tesori en Amerikaanse librettist en regisseur Tazewell Thompson. Geïnspireerd door het Amerika van vandaag en de zwarte literatuur, vertellen zij over een gemeenschap in turbulente tijden, die in saamhorigheid steun en kracht vindt.

‘Blue is mijn persoonlijke brief aan de wereld.’


Tazewell Thomspon, librettist en regisseur van Blue

Black Achievement Month

Stichting Black Achievement Month presenteert in de maand oktober de bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Voor een aanzienlijk deel van hen is dit land een belangrijk brandpunt in hun ontwikkeling. Personen met Afrikaanse roots hebben zich hier geworteld en zijn in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden. Hun talenten en prestaties verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een zo breed en divers mogelijk publiek.