De Nationale Opera presenteert

Le nozze di Figaro Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Voorstelling voorbij

Wrange komedie over de liefde

Tijdsduur 2:00

Pauzes 0

Van Wolfgang Amadeus Mozart

Taal Italiaans

Boventitels Engels en Nederlands

Voor Figaro en Susanna is hun aanstaande huwelijk een waar hindernisparcours. De wellustige Graaf Almaviva probeert zich op te dringen aan Susanna, die zijn avances met sluwheid moet zien te ontwijken. En ook Figaro moet voldoende geslepen zijn om het machts- en lustspel van de graaf te ondermijnen.

Deze voorstelling is van zondag 29 november t/m zondag 27 december exclusief online te bekijken. Bekijk de voorstelling hier

©Marco Borggreve
©Marco Borggreve
©Marco Borggreve
©Marco Borggreve
©Marco Borggreve

Opera over de liefde

Mozarts Le nozze di Figaro is een komische opera vol intriges, verkleedpartijen en dubbele bodems. Een opera over de liefde: van hitsige opwinding tot melancholie en teleurstellingen.

Aangepaste versie

Deze online voorstelling is een ingekorte en aangepaste versie van de productie uit 2016. De reden: een veilige opvoering in tijden van corona. Deze bewerking kwam tot stand onder supervisie van dirigent Riccardo Minasi, regisseur David Bösch en regisseur van de herneming, Maria Lamont. In samenwerking met Meisje Barbara Hummel, Klaus Bertisch en Ernst Munneke.

  ma 30 nov Theaterkrant, 2020

  Een fraai samenspel van solisten, musici en de geniale muziek van Mozart

  do 03 dec NRC Handelsblad, 2020

  "Zo meeslepend, dat het nauwelijks opviel dat er geen omhelzingen zaten in deze anderhalvemeteropera over liefde." ★★★★

  do 03 dec De Volkskrant, 2020

  Wát er klonk, was grandioos ★★★★

Aria Deh vieni, non tardar, gezongen door sopraan Ying Fang in de rol van Susanna

Over de opera

Mozart – Da Ponte
Le nozze di Figaro (1786) was de eerste van drie succesvolle samenwerkingen tussen Wolfgang Amadeus Mozart en librettist Lorenzo da Ponte. Nog steeds is het een van de meest gespeelde opera’s ter wereld. Mozart en Da Ponte tonen hierin hun ideeën over liefde, trouw en macht: van de hitsige opwinding van de puber Cherubino tot de melancholische desillusie van Gravin Almaviva.

Graaf Almaviva een vroege Harvey Weinstein?
De kleurrijke enscenering van David Bösch - in 2016 door pers en publiek enthousiast ontvangen - zit vol humor, maar zet tegelijkertijd de scherpe randjes van dit meesterwerk in de verf. Zijn graaf Almaviva lijkt bij momenten een voorafschaduwing van figuren als Harvey Weinstein en Jeffrey Epstein.

Riccardo Minasi - Mozartspecialist bij uitstek
In de bak van Le nozze di Figaro zorgt de Italiaanse dirigent Riccardo Minasi, als chef-dirigent van het Salzburgse Mozarteumorchester een Mozartspecialist bij uitstek, voor een sprankelende vertolking van deze partituur. Hij voert de leiding over het Nederlands Kamerorkest.

Rising stars
De cast van Le nozze di Figaro bestaat uit een jong ensemble van ‘rising stars’, waarvan een groot aantal debuteert bij De Nederlandse Opera: de sopraan Ruzan Mantashyan vertolkt de rol van de Gravin. De Chinese Ying Fang zingt Susanna en de Italiaanse bas Riccardo Fassi vertolkt de rol van haar aanstaande echtgenoot Figaro. Met de Italiaanse bariton Davide Luciano keert in de rol van Graaf Almaviva een bekend gezicht terug bij De Nederlandse Opera. In de rol van Cherubino horen we Polly Leech, een talent voortgekomen uit De Nationale Opera Studio. 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Riccardo Minasi
Regie
David Bösch
Decor
Patrick Bannwart
Kostuums
Meentje Nielsen
Licht
Olaf Winter
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Nederlands Kamerorkest
Il Conte di Almaviva
Davide Luciano
La Contessa di Almaviva
Ruzan Mantashyan
Susanna
Ying Fang
Figaro
Riccardo Fassi
Cherubino
Polly Leech
Marcellina
Iris van Wijnen
Bartolo
Michael Hauenstein
Basilio
Lucas van Lierop
Don Curzio
Jeroen de Vaal
Antonio
Sam Carl (De Nationale Opera Studio)

David Bösch

Regisseur

De Duitse regisseur David Bösch heeft al heel wat ensceneringen op zijn naam staan, zowel toneelstukken als opera's.

Riccardo Minasi

Muzikale leiding

Riccardo Minasi is violist en dirigent. Sinds 2017 is hij chef-dirigent van het Mozarteumorchester in Salzburg.

Nederlands Kamerorkest

Al 35 jaar is het Nederlands Kamerorkest samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. Naast zijn operataken is het Nederlands Kamerorkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Het orkest staat onder de bezielende leiding van violist Gordan Nikolić

www.orkest.nl

FOYERAVOND 

Foyeravonden

Speciaal voor u delen wij de videoregistratie van de foyeravond van Le nozze di Figaro die op 2 november plaatsvond. Samen met Calmer Roos dompelen we ons onder in een wereld waarin vrouwen winnen, sociale verhoudingen aan de kaak worden gesteld en muziektheater ingrijpend wordt vernieuwd. We passeren de emoties en de noten in een historische context en luisteren naar de prachtige muziek van Mozarts en Da Ponte's Le nozze di Figaro alsof het de eerste keer is. Beleef het (gratis) mee.

Bekijk de foyeravond

Foyeravonden