opera award

Opera Awards 2022: DNO genomineerd met Upload voor beste digitale opera

21 oktober 2022

Het Engelse tijdschrift Opera Magazine - initiator van de International Opera Awards - heeft de genomineerden voor de awards van 2022 bekendgemaakt.

Beste digitale opera
De Nationale Opera is genomineerd voor de International Opera Awards 2022 in de categorie 'beste digitale opera'. DNO oogstte in deze categorie een nominatie voor de productie van Upload door componist, librettist en regisseur Michel van der Aa. Een preview van de filmversie van Upload maakte maart 2021 onderdeel uit van het Opera Forward Festival (OFF), oktober 2021 volgde de scènische première van de filmopera in Nationale Opera & Ballet.

Upload is een coproductie en compositie-opdracht van: De Nationale Opera, DoubleA Foudation (Amsterdam), Ensemble MusikFabrik (Keulen), Oper Köln, Bregenzer Festspiele en Park Avenue Armory (New York).

Beste dirigent
Ook zeker de moeite van het vermelden waard: tot de genomineerden in de categorie 'beste dirigent'  behoren twee vrouwelijke dirigenten die nog dít seizoen bij De Nationale Opera te gast zullen zijn! Het gaat om dirigent Eun Sun Kim - zij komt in februari 2023 Messa da Requiem dirigeren - en om Joana Mallwitz, die aan het eind van dit seizoen bij Rusalka op de bok zal staan.

Er zijn in zestien categorieën awards te verdienen, ook wel de Oscars van de opera genoemd. De winnaars worden 28 november bekendgemaakt tijdens de uitreikingsceremonie in Teatro Real in Madrid.

U kunt hier ook úw stem laten horen!