Raymonda
Marc Haegeman

Het Nationale Ballet ontvangt Petipa Award

25 september 2023

Afgelopen zaterdag mocht Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, namens het hele gezelschap de Diamond Petipa Award van de Petipa Heritage Foundation in ontvangst nemen. De uitreiking van de Petipa Awards vond plaats tijdens het jaarlijkse Petipa Awards Gala in het Herbst Theatre in San Francisco.

De Petipa Awards worden jaarlijks door de Petipa Heritage Foundation toegekend aan vooraanstaande balletartiesten, choreografen, danscritici en dansinstituten die een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd aan het behoud en de voortzetting van het rijke culturele erfgoed van het klassiek ballet. Naast Het Nationale Ballet werden dit jaar Natalia Makarova, Pierre Lacotte (in memoriam), Lucia Lacarra en Hugo Marchand onderscheiden met deze prijs.

Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet: "We zijn heel blij en zeer vereerd met deze prijs, die ik uit handen van Helgi Tómasson (tot voor kort - ruim dertig jaar! - artistiek directeur van San Francisco Ballet) mocht ontvangen. Dat een relatief jong gezelschap als het onze juist ook voor onze bijdrage aan klassiek ballet een prijs krijgt, laat de geweldige ontwikkeling zien die Het Nationale Ballet heeft doorgemaakt, en het hoge uitvoeringsniveau van onze dansers, die tot de absolute wereldtop behoren.”

Tijdens het Petipa Awards Gala dansten Maia Makhateli en Giorgi Potskhishvili, eerste en tweede solist bij Het Nationale Ballet, dansten duetten uit Raymonda en Le Corsaire, en ontvingen zij beiden een 'Artistic Excellence Recognition'. 

Petipa Award
De Petipa Award werd in 2019 in het leven geroepen als een erkenning van uitzonderlijk talent en uitzonderlijke toewijding aan de ontwikkeling van het ballet. Eerdere ontvangers waren onder anderen Manuel Legris, Elisa Carillo Cabrera en Mikahil Kaniskin. Aan wie de prijs wordt toegekend, wordt jaarlijk bepaald door de ‘Honorary Advisory Committee’. Dit comité bestaat uit hooggewaardeerde balletexperts van over de hele wereld, onder wie Altynai Asylmuratova, Vladimir Malakhov, David Dawson, Isabelle Ciaravola en Krzysztof Pastor.

Foto: Raymonda - Het Nationale Ballet 2022 | © Marc Haegeman