Speeldata

19 juni 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Duur

1:30, geen pauze

Tickets

Vanaf € 9,50

Pulse

Het digitale in de dans

Artificiële Intelligentie (AI) is alomtegenwoordig. We gebruiken AI in het werk, in de zorg, in robots en zelfrijdende auto’s. Maar zou AI ook iets voor ballet kunnen betekenen? Dat is de vraag die het Utrechtse Innovation:Lab – in samenwerking met consultancy boutique &samhoud – en choreograaf Peter Leung onderzoeken in Pulse.

De voertaal van deze voorstelling is Engels.

Menselijke en kunstmatige intelligentie

In Pulse duiken het Innovation:Lab en &samhoud samen met choreograaf Peter Leung in de samensmelting van menselijke en kunstmatige intelligentie. Ze ontwikkelden een technologische installatie waarin live performers en het publiek samen met AI cocreëren.

Wat gaan we zien? 

Op 19 juni zien we de presentatie van dit onderzoek. De danser zal in een motion capture suit dansen, een pak waarmee bewegingen kunnen worden geregistreerd. Fysieke expressie als snelheid en flow worden omgezet in data die AI vertaalt naar emoties. Deze data voeden realtime visuele en audiogeneratoren, die met licht- en geluidseffecten de emotionele toestand van de performer weerspiegelen en kunnen versterken. Daarnaast nodigen we het publiek uit om bij te dragen aan de presentatie, waardoor de grenzen tussen toeschouwer en deelnemer vervagen.

Pulse benadrukt dat de mens altijd centraal staat in technologie. Net zoals een hartslag essentieel is voor leven, blijft de menselijke aanwezigheid cruciaal bij de toepassing van AI. Menselijke emotie en intelligentie geven betekenis aan data en zorgen voor een levendige en authentieke performance.

Ethische vragen

Na de presentatie is er een panelgesprek waarin we reflecteren op de rol van AI in een creatief proces. Het gebruik van AI roept ook ethische vragen op: is de interpretatie van de machine wel dezelfde als de intentie van de artiest? Hoe kunnen we de symbiose tussen technologie en performance verder verbeteren, en willen we dat eigenlijk wel? Ook de interactie met het publiek zet ons aan het denken: in hoeverre ‘mag’ het publiek invloed hebben op een voorstelling?

Techlab: ruimte voor experiment

Pulse is de eerste editie van Techlab. In dit lab geven we opera- en balletmakers de ruimte om te experimenteren met digitale technologie. Hierbij staat het onderzoek centraal. Het resultaat van dat onderzoek, zoals een prototype, wordt aan het publiek gepresenteerd, waarbij ook op het onderzoeks- en maakproces wordt gereflecteerd. In 2024 onderzoeken we de rol die AI kan betekenen bij het maken van een (ballet)choreografie.

Credits

Technische ontwikkeling  Innovation:Lab
AI ontwikkeling en visueel ontwerp  Nikzad Arabshahi
Partner  &samhoud
Choreografie  Peter Leung

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Coproducent

Partner