Speeldata

29-30 juni 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Duur

1:20, geen pauze

Tickets

Vanaf € 15

Algorithm

Een tapijt van beweging

Na de succesvolle wereldpremière tijdens de New Yorkse Performa 2023 komt Julien Creuzets Algorithm ocean true blood moves naar Amsterdam. Creuzet, die als eerste Frans-Caribische kunstenaar Frankrijk vertegenwoordigt op de 60ste Biënnale van Venetië, zal zijn eerste grootschalige choreografische werk opvoeren in Studio Boekman.

Foto: Maria Baranova-Suzuki

Verzamelaar van gebaren

Kunstenaar, filmer en dichter Julien Creuzet onderzoekt in zijn werk de geschiedenis van mensenhandel en ontheemding. Algorithm ocean true blood moves is zijn eerste dansvoorstelling en gebaseerd op bewegingen en gebaren die door de generaties van de Afrikaanse diaspora in de loop der tijd zijn doorgegeven. 

Nu zijn die bewegingen opnieuw met elkaar verbonden via sociale media. Creuzet legde een persoonlijk online archief aan van deze moves, en ontdekte daarbij onverwachte overeenkomsten. Zo zag hij dat Soedanese geestelijken tijdens een ceremonie bewegen in een hurkhouding, die lijkt op de duck walk die Amerikaanse tieners doen in de gangpaden van een supermarkt. In zijn voorstelling voegt Creuzet zijn collectie van gebaren samen tot een betoverend tapijt van beweging.

Shatta
Creuzet maakte de productie in samenwerking met de Frans-Braziliaanse Ana Pi, choreograaf, beeldend kunstenaar en docent. Als muziek gebruikte het tweetal ‘Shatta’, een nieuw genre elektronische Caribische dancehall-muziek uit Martinique. De getalenteerde jonge dansers komen van de Ailey School, opgericht door de zwarte choreograaf en pionier Alvin Ailey, die het Afro-Amerikaanse erfgoed centraal stelde in zijn werk.

Credits

Concept, video’s, sculpturen en kostuums Julien Creuzet
Choreografie Ana Pi 
Dansers  Kamani Abu, Sarah Boyd, Sydnie Cooper, Bette Danganan, DaJuan Foley Jr, Morgan Gregory en Noel Olson 
Muziek  Natoxie, livemuziek Malou Beauvoir 

In opdracht van
Algorithm ocean true blood moves is gemaakt in opdracht van Performa en Hartwig Art Foundation, Amsterdam. Hartwig Art Foundation wordt geleid door Beatrix Ruf en is bezig met de ontwikkeling van een nieuw museum voor hedendaagse kunst in Amsterdam.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Algorithm ocean true blood moves

Algorithm ocean true blood moves
Foto: Maria Baranova-Suzuki