Speeldata

6-21 sep 2021

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:00

Tickets

Niet beschikbaar

Missa in tempore belli

Mis voor de eenentwintigste eeuw

Met Missa in tempore belli gaat een grote wens van de kersverse chef-dirigent Lorenzo Viotti in vervulling. Rondom Haydns ‘Mis in tijden van oorlog’ vindt een ontmoeting plaats van muziektheater, dans, elektronische composities en video.

Mis voor de eenentwintigste eeuw

Haydn’s Missa in tempore belli staat ook wel bekend als de ‘Paukenmesse’, vanwege de dreigende paukenslagen die tegen het einde te horen zijn. Een theatraal element dat ongebruikelijk was voor een mis.

Het werk wordt bij De Nationale Opera niet concertant opgevoerd, maar volwaardig geënsceneerd. Regisseur Barbora Horáková laat in haar regie de keerzijde zien van het rotsvaste geloof dat uit iedere noot van Haydns mis straalt. Op aangrijpende wijze brengt ze individuen ten tonele die lijden onder het zware gewicht van een rechtlijnige ideologie.

De Zwitsers-Israëlische elektronische componist Janiv Oron reageert op Haydns muziek met live gecreëerde geluiden, beats en effecten. Met deze aanvullende klanken wordt een tegenwicht geboden aan de overtuiging die uit de Missa spreekt.

 

Grote rol voor het Koor, solisten en dansers

In de Missa is een glansrol weggelegd voor het schitterende Koor van De Nationale Opera. Sopraan Janai Brugger (eerder Servilia in La clemenza di Tito en Clara in Porgy and Bess) en mezzosopraan Polly Leech, alumna van De Nationale Opera Studio, keren voor deze productie terug naar ons podium. Tenor Mingjie Lei en bariton Johannes Kammler maken hun DNO-debuut.

De Spaanse choreograaf Juanjo Arqués, nauw verbonden aan Het Nationale Ballet, maakt een choreografie voor negen dansers, en geeft zo fysieke uitdrukking aan de contrasten die in de regie centraal staan.

Voorstellingsinformatie

Nieuwe productie

Muzikale leiding  Lorenzo Viotti
Regie, decor en licht  Barbora Horáková
Choreografie  Juanjo Arqués
Associate decorontwerper Sieger Kotterer
Associate lichtontwerper  Peter van der Sluis
Kostuumontwerper  Jorine van Beek
Video  Simon Hänggi | Hervé Thiot
Dramaturgie  Niels Nuijten

Sopraan Janai Brugger
Mezzosopraan  Polly Leech
Tenor  Mingjie Lei
Bariton  Johannes Kammler

Orkest  Nederlands Philharmonisch Orkest
Live electronica  Janiv Oron

Koor  Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor  Lionel Sow

Dansers Het Nationale Ballet
Costa Allen, Erica Horwood, Dustin True, Clara Superfine, Yvonne Slingerland, Leo Hepler, Sebia Plantefève, Philippe Magdelijns, Isaac Mueller, Gregory Myles, Lauren Hunter, Claire Tjoe-Fat, Emma Mardegan en Guillermo Torrijos. 

Gezongen in het Latijn

Artiesten

Behind the scenes of Haydn / Janiv Oron's Missa in tempore belli

Missa in tempore belli
Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

Naast zijn operataken is het Nederlands Philharmonisch Orkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Philharmonisch Orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

www.orkest.nl

 

Lorenzo Viotti over Haydn's Missa in Tempore Belli

Trailer

Missa in tempore belli - podcast

Beluister de inleidende podcast voor Missa in tempore belli. Hierin gaat Laura Roling, dramaturg bij De Nationale Opera, in gesprek met Niels Nuijten, productiedramaturg van Missa in tempore belli. Samen nemen zij de luisteraar mee in de wereld van deze multidisciplinaire muziektheaterproductie. 

Missa in tempore belli

Door: Laura Roling

Lovende reacties
In de media
7 september

Het Koor van DNO zong als engelen uit de hoogte, in witte gewaden ­gehuld en staand op de bovenste ­verdieping van een bouwwerk. 

7 september

Het Nederlands Philharmonisch speelde uitstekend, met als uitschieter het duet van paukenisten Theun van Nieuwburg en Marc Aixa Siurana, dat haydnesk begon maar al snel rockte. Daarna liet Viotti het ‘Agnus Dei’ a capella beginnen, alsof hij wilde onderstrepen dat zijn geweldige operakoor – eerst op een hoge zwevende tribune, uiteindelijk in vol ornaat op de vloer – de echte ster van de avond was. 

7 september

De muziek die Oron gedeeltelijk live op het podium creëert bestaat uit klankvelden die goed aansluiten op de kerkmuziek van Haydn, maar daar niet al te sterk mee contrasteren. 

6 september

De andere wens van Viotti was om de dansers van Het Nationale Ballet, die immers in hetzelfde huis onderdak hebben, in te zetten. Deze geïntegreerde choreografie van Juanjo Arqués pakte heel goed uit. 

Deze productie werd mede mogelijk gemaakt door

Brook Foundation

De Junior Company wordt mogelijk gemaakt door

lees meer
Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti over Der Zwerg en Missa in tempore belli

Lees meer
Barbora Horáková

Barbora Horáková: operaregisseur met een sterke basis als zangeres

Lees meer
Lorenzo-kerst

Lorenzo Viotti werkt samen met 'zijn' toekomstige koor

Lees meer