Speeldata

6-21 april 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman

Duur

0:40

Tickets

nvt

Mannetje Jas

Ballet naar het prentenboek van Sieb Posthuma (4+)

Mannetje Jas is opnieuw te zien in seizoen 2024 - 2025. Kijk hier voor tickets en voor meer informatie.

Of het nu winter is of zomer: Mannetje Jas heeft het altijd ijs- en ijskoud. Bibberend gaat hij op zoek naar warmte, maar zelfs een dikke laag winterjassen wil niet helpen. Is er dan helemaal niets dat ervoor kan zorgen dat Mannetje stopt met rillen? 

Choreograaf Wubkje Kuindersma bewerkte het roerende prentenboek Mannetje Jas tot een ballet voor de allerkleinsten. Een hartverwarmende voorstelling over de ontdekking dat sommige dingen in je leven beter gaan als je samen bent.

Ballet naar het prentenboek van Sieb Posthuma (4+)

Wubkje Kuindersma is Young Creative Associate van Het Nationale Ballet. De verbinding tussen mensen is een belangrijk thema in haar werk. Ze werkt graag samen met andere kunstenaars en doet dat in dit geval met componist Anthony Fiumara, die ook de muziek schreef voor eerdere choreografieën van haar hand.  

Met zijn heerlijke, fantasievolle tekenstijl ontwierp Sieb Posthuma (1960-2014) enige jaren geleden de kleurrijke wereld voor Ted Brandsens nieuwe productie van de balletklassieker Coppelia voor Het Nationale Ballet. Het is voor Het Nationale Ballet een feest om weer met zijn werk aan de slag te kunnen gaan, ditmaal door een van zijn boeken te bewerken tot een gloednieuw jeugdballet.

Credits

Gebaseerd op het gelijknamige prentenboek geschreven en geïllustreerd door Sieb Posthuma 

Choreografie en regie  Wubkje Kuindersma 
Compositie  Anthony Fiumara 
Kostuums  Oliver Haller 
Licht  Wijnand van der Horst

Dansers
Vogel  Alba Tarinas
Mannetje Jas  Samuele Ninci
Vrouwtje Jas  Flory Curescu

Celliste  Maya Fridman

Wij verwelkomen graag jonge bezoekers! Deze voorstelling is speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 4 jaar en ouder. We willen vriendelijk vragen om daarmee rekening te houden bij het kopen van kaarten.

Trailer Mannetje Jas

rondzwieren
Verliefd stel
Mannetje Jas - Wubkje Kuindersma - HNB (2024) | Foto's: Altin Kaftira
Een jas als tent
Drie personages
Mannetje Jas houdt zich schuil?
Gehuld in prachtige wijdvallende jas
Dansend het podium over
Innig samen in één jas?
in de media
Recensies

Het Nationale Ballet brengt een zachtere, romantischere bewerking van het kinderboek voor publiek vanaf 4 jaar. (...) De speelse kostuums van Oliver Haller anticiperen op de gelukkige afloop: sokken en streepjes spiegelen elkaar lief en wervelende klokjassen vormen de opmaat voor een hartveroverende derwisjdans.

14 april

Choreograaf Wubkje Kuindersma laat mannetje en vrouwtje jas sierlijk om elkaar heendraaien. (...) De samensmelting tussen Mannetje en Vrouwtje Jas mag weliswaar geen existentiële eenzaamheid oplossen, maar daarbinnen in die ene jas, met hun lichamen dicht tegen elkaar aan geplakt, moet het vast genegen warm zijn.

16 april

Sieb Posthuma

“Ik wilde laten zien dat je iemand kunt ontmoeten, in vriendschap of liefde, aan wie je je gelijkwaardig voelt. Iemand die je kan verwarmen.”

Kindermuziekweek logo

Kindermuziekweek

De landelijke Kindermuziekweek is een initiatief van 13 grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector die hun krachten gebundeld hebben om jaarlijks een 10-daagse Kindermuziekweek te realiseren. Ook Nationale Opera & Ballet neemt zoals ieder jaar deel aan deze feestelijke week.