Speeldata

11 mei; 17.00 – 18.15 uur

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Duur

1u:15

Tickets

€ 12,50

Dorian

Twee open lezingen

In de twee (English spoken) open balletlezingen van dit seizoen verkent Gabriele Klein (bijzonder hoogleraar Ballet en Dans) de relatie tussen ballet en hedendaagse dans enerzijds en ballet en populaire dans anderzijds. Ze toont verschillen en overeenkomsten en plaatst deze verschillende dansgenres in relatie tot de hedendaagse cultuur en samenleving.

Foto header: repetitie Dorian | © Michel Schnater

Het Zwanenmeer en Dorian

De lezingen zijn gerelateerd aan de producties Het Zwanenmeer en Dorian, beide van Het Nationale Ballet en te zien gedurende de tweede helft van dit seizoen.

Meer informatie over de lezing gerelateerd aan Het Zwanenmeer, vindt u hier: Wat is er eigentijds aan klassiek ballet?

Ballet goes hiphop goes ballet...

Deze lezing verkent de relatie tussen ballet en hiphop, en daarmee tussen podiumkunst en populaire dans. Aan de hand van exemplarische voorbeelden, ondersteund door beeld- en videomateriaal en met verwijzing naar de voorstelling Dorian, stelt Gabriele Klein de vraag hoe de bewegingstaal van hiphop zijn weg vindt naar de hedendaagse podiumkunst en hoe dit zowel de podiumdans als de hiphopdans verandert.

 

repetitie Dorian

Wat verbindt ballet en hiphop met elkaar?

Ballet en hiphop zijn geglobaliseerde dansvormen die voortkomen uit twee verschillende dansgenres die niet méér van elkaar konden verschillen: ballet de klassieke, gevestigde, ooit feodale, nu burgerlijke kunst met een gestileerde bewegingstaal en vorm; hiphop een stedelijke bewegingspraktijk die zijn traditie heeft in de zwarte cultuur.

Witte Europese podiumkunst en zwarte populaire bewegingscultuur worden hier naast elkaar gezet. Maar wat verbindt ballet en hiphop met elkaar? Waarom houden hedendaagse choreografen zich bezig met hiphop of werken ze met hiphop dansers? Hoe vond hiphop als urban art zijn weg naar de gevestigde theaters?

Foto: repetitie Dorian | © Michel Schnater

Bestel kaarten

UVA-studenten kunnen gratis naar de lezing met behulp van de code die aan hen is verstuurd. 

loading Tickets worden geladen...

Gabriele Klein

Gabriele Klein is bijzonder hoogleraar Ballet en Dans aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar dans- en performance studies aan de Universiteit van Hamburg.

De volgende boekpublicaties van haar staan in relatie tot de lezingen:

  • Is this real? Die Kultur des Hip Hop, 6e ed. 2019 (met M. Friedrich)
  • Pina Bausch's Dance Theater. Company, Artistic Practices and Reception, Bielefeld: transcript 2020.

 

  • Dorian is van 11 mei tot en met 16 juni te zien in Nationale Opera & Ballet en in diverse theaters in ons land.