Speeldata

12 april; 17.00 – 18.15 uur

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Duur

1u:15

Tickets

€ 12,50

Anna Pavlova danst de stervende zwaan

Twee open lezingen

In de twee (English spoken) open balletlezingen van dit seizoen verkent Gabriele Klein (bijzonder hoogleraar Ballet en Dans) de relatie tussen ballet en hedendaagse dans enerzijds en ballet en populaire dans anderzijds. Ze toont verschillen en overeenkomsten en plaatst deze verschillende dansgenres in relatie tot de hedendaagse cultuur en samenleving.

Foto: Anna Pavlova danst 'de stervende zwaan' (Fokine)

Het Zwanenmeer en Dorian

De lezingen zijn gerelateerd aan de producties Het Zwanenmeer en Dorian, beide van Het Nationale Ballet en te zien gedurende de tweede helft van dit seizoen.

Meer informatie over de lezing gerelateerd aan Dorian, vindt u hier: Ballet goes hiphop goes ballet ...

Wat is er eigentijds aan klassiek ballet?

Deze lezing verkent de relaties tussen ballet en hedendaagse dans. Aan de hand van enkele voorbeelden, ondersteund door beeld- en videomateriaal en met een verwijzing naar de productie van Het Zwanenmeer, vraagt Gabriele Klein zich af waarom klassiek ballet (nog steeds) op podia te zien is én publiek trekt. Welke meerwaarde heeft het voor de bezoeker?  

Het Zwanenmeer

Variaties

Ballet is een eeuwenoude kunst die zijn oorsprong vindt in de Europese feodale maatschappij en die nu thuis is in alle grote theaters en operahuizen ter wereld.

Vooral sinds het begin van de twintigste eeuw is de esthetiek van het ballet steeds gedifferentieerder geworden. Tegenwoordig varieert het van klassiek, neoklassiek en modern ballet tot mengvormen tussen hedendaagse dans en ballet.

Tegenpolen en raakvlakken

Parallel aan deze modernisering van het ballet is een nieuwe podiumkunst ontstaan in de vorm van de moderne dans, die zich onderscheidt van de ballettraditie. Ook deze kent vele facetten in haar geschiedenis: van expressieve dans en Amerikaanse moderne dans tot danstheater, postmoderne, nieuwe en hedendaagse dans.

Tot op heden is de geschiedenis van ballet en moderne dans meestal los van elkaar geschreven: verschillende esthetiek, verschillende podia, verschillend publiek zijn argumenten om ballet en moderne dans als tegenpolen te beschouwen. Maar er zijn ook veel raakvlakken, wederzijdse invloeden en overeenkomsten.

Bestel kaarten

UVA-studenten kunnen gratis naar de lezing met behulp van de code die aan hen is verstuurd. 

loading Tickets worden geladen...

Gabriele Klein

Gabriele Klein is bijzonder hoogleraar ballet en dans aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar dans- en performance studies aan de Universiteit van Hamburg.

De volgende boekpublicaties van haar staan in relatie tot de lezingen:

  • Is this real? Die Kultur des Hip Hop, 6e ed. 2019 (met M. Friedrich)
  • Pina Bausch's Dance Theater. Company, Artistic Practices and Reception, Bielefeld: transcript 2020.

 

  • Het Zwanenmeer is van 22 maart tot en met 18 april te zien in Nationale Opera & Ballet     - UITVERKOCHT