Speeldata

9-19 nov 2022

Locatie

Tournee, Nederland

Duur

2:10, incl. 2 pauzes

Tickets

n.v.t.

Balanchine / Van Manen / Arqués

Drie generaties topchoreografen

‘See the music, hear the dance.’ Deze gevleugelde woorden van George Balanchine, de grootste choreograaf van de twintigste eeuw, komen meesterlijk tot uiting in Balanchine / Van Manen / Arqués. Drie topchoreografen van uiteenlopende generaties laten zien hoe zij muziek als het ware ‘zichtbaar’ maken. Naast bekende meesterwerken van Balanchine en Hans van Manen bevat dit bijzondere tourneeprogramma een recente creatie van de succesvolle jonge choreograaf Juanjo Arqués. 

Foto: Marta Syrko

Drie generaties topchoreografen

Knetterende choreografie

The Four Temperaments is een van de vroege werken van de Russisch-Amerikaanse George Balanchine (1904-1983). Behalve een belangrijk sleutelwerk in zijn oeuvre, was het in 1961 ook het eerste Balanchine-ballet dat Het Nationale Ballet op het repertoire nam. Dat het inmiddels ruim 75 jaar oud is, is haast onvoorstelbaar: de ingenieuze, pittige, regelmatig zelfs van energie knetterende choreografie voegt nog altijd een magische dimensie toe aan de gelijknamige compositie van Hindemith

 

Onstuimig en melancholiek 

De Nederlandse grootmeester Hans van Manen (1932) lijkt, volgens danscritici, in zijn Frank Bridge Variations zelfs het énige mogelijke gedanste antwoord te geven op Benjamins Brittens Variations on a Theme of Frank Bridge. In melancholische duetten, driftige solo’s en krachtige groepsdelen leeft hij zich uit in contrasten: scherp en vloeiend, exact en vrij, onstuimig en melancholiek. Maar hoe uiteenlopend ook, samen vormen de negen delen een even vanzelfsprekende als verbluffende eenheid. 

 

Mannelijkheid 

Het derde werk in dit programma is Manoeuvre, dat Spanjaard Juanjo Arqués (1977) in 2020 voor Het Nationale Ballet creëerde. Het is een abstracte choreografie, die echter geïnspireerd is door gedachten over de veranderende kijk in onze westerse maatschappij op het begrip mannelijkheid. Arqués zette zijn choreografie op Shaker Loops van John Adams, die in 2022 zijn vijfenzeventigste verjaardag viert. Arqués: “Het is muziek die door veel choreografen vóór mij is gebruikt, maar ik heb altijd geweten dat ik er ooit mijn eigen interpretatie aan wilde geven.” 

Credits

Manoeuvre

Choreografie  Juanjo Arqués*

Muziek  John Adams

Frank Bridge Variations

Choreografie  Hans van Manen

Muziek  Benjamin Britten

The Four Temperaments

Choreografie  George Balanchine

Muziek  Paul HindemithMuzikale begeleiding

Het Balletorkest o.l.v. Fayçal Karoui

Piano (The Four Temperaments)

Ryoko Kondo

*Juanjo Arqués wordt vertegenwoordigd door Stepping Grounds Arts/Culture Management

Manoeuvre | Foto: Hans Gerritsen
Manoeuvre | Foto: Hans Gerritsen
Manoeuvre | Foto: Hans Gerritsen
Manoeuvre | Foto: Hans Gerritsen
Manoeuvre | Foto: Hans Gerritsen
Manoeuvre | Foto: Hans Gerritsen
Manoeuvre | Foto: Hans Gerritsen
Manoeuvre| Foto: Hans Gerritsen
Frank Bridge Variations | Foto: Hans Gerritsen
Frank Bridge Variations | Foto: Hans Gerritsen
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent - zich als hét orkest voor de dans in Nederland. Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende - familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling. In 2022 wordt deze traditie voortgezet met de voorstelling Belle en het Beest die in de Philharmonie Haarlem in première zal gaan. Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

Meer over Het Balletorkest

In de media
Lovende reacties

Fenomenale muzikaliteit, magistrale ruimtelijke beheersing en een dwingend choreografisch verloop (The Four Temperaments)

19 maart

Frank Bridge Variations is typisch zo'n stuk waar je nooit genoeg van zult krijgen, hoe vaak je het ook ziet

18 juli

Vooral de canonvorm waarin de zeven dansers hun bewegingsvocabulaire net gewijzigd doorgeven of na elkaar uit de rijen losbreken, maakt MANOEUVRE tot een sterk ballet

22 oktober

Fascinerend van begin tot einde (Frank Bridge Variations)

18 juli