Speeldata

11 februari - 4 maart

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:30, incl. 2 pauzes

Tickets

Vanaf €20

Raymonda

Beroemde balletklassieker, nu in Nederland!

Voor het eerst wordt in ons land een eigen productie van Marius Petipa’s legendarische ballet Raymonda uitgebracht, een staalkaart van de klassieke ballettechniek en beroemd om zijn prachtige caractèredansen. Adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean creëert – bijgestaan door onder anderen Ted Brandsen en Grigori Tchitcherine – een geheel nieuwe versie van dit meesterwerk van het Russische ballet. De choreografische pracht en praal blijven daarin behouden, maar het verhaal krijgt een verrassend nieuw verloop.

Grootse nieuwe productie van beroemde balletklassieker

Raymonda is het laatste grote succesballet van Marius Petipa, de belangrijkste, tot op de dag van vandaag bejubelde choreograaf van het tsaristische, negentiende-eeuwse ballet. Petipa – met grote klassiekers als La Bayadère, Don Quichot, The Sleeping Beauty, De Notenkraker en Het Zwanenmeer op zijn naam – kon daardoor in dit ballet al zijn genialiteit, expertise en vakmanschap laten samenvloeien. In nauwe samenwerking met componist Aleksandr Glazoenov creëerde hij met Raymonda in 1898 een magnum opus dat onze definitie van het klassieke, academische ballet blijvend zou beïnvloeden.

 

Eigen keuzes op het liefdespad

In haar versie wil Rachel Beaujean alle choreografische juwelen die Petipa voor Raymonda creëerde in optima forma tonen, maar ze wil voor die juwelen wel ‘een kroon en een setting bedenken die passen bij onze huidige tijd’. Dat betekent dat ze flink heeft ingegrepen in het oorspronkelijke libretto van Lydia Pashkova. Waar Raymonda volgens Pashkova’s verhaallijn totaal willoos staat tegenover haar voorbestemde huwelijk met de witte kruisridder Jean de Brienne, is ze in de versie van Beaujean een jonge vrouw die haar eigen keuzes op het liefdespad maakt. Ook portretteert Beaujean Raymonda voor het eerst als een Hongaarse, wat recht doet aan de Hongaars stylistisch georiënteerde derde akte.

 

Dromerige sfeer

Fransman Jérôme Kaplan, bekend van zijn veelgeprezen decors en kostuums voor Alexei Ratmansky’s Don Quichot, verzorgt de aankleding van deze nieuwe Raymonda-productie. Zijn prachtige, fantasierijke decorontwerpen roepen een dromerige sfeer op van Middeleeuwse kastelen in de Provence en Hongarije. De door hem ontworpen, zeer gedetailleerde kostuums zijn elegant, chic en uiterst kleurrijk.

Credits

Choreografie  Marius Petipa

Productie, concept
en additionele choreografie  
Rachel Beaujean

Muziek  Aleksandr Glazoenov

Assistent onderzoek, ontwikkeling,
productie en instudering caractèredansen  
Grigori Tchitcherine

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Boris Gruzin

Raymonda
Repetitie Raymonda, foto: Altin Kaftira
Raymonda
Repetitie Raymonda, foto: Altin Kaftira

Klik op de link hieronder om als eerste updates te ontvangen rondom de gloednieuwe balletproductie Raymonda.

Makers
Rachel
Rachel Beaujean
Productie, concept en additionele choreografie
Lees meer

Bestel kaarten

Tickets worden geladen...
Maia Makhateli

‘Ik kijk enorm uit naar mijn debuut als Raymonda’

Eerste solist Maia Makhateli:
“Raymonda is een van de meest pure klassieke balletten en daardoor ook een van mijn absolute favorieten. We hebben het hele afgelopen coronajaar al aan het ballet gewerkt. Rachel behoudt de stijl en choreografie, maar voert ook veranderingen door, passend bij deze tijd. De productie gaat echt prachtig worden en ik kijk dan ook enorm uit naar deze wereldpremière.”

Behind the scenes of Raymonda

Behind the scenes of Raymonda
Raymonda
Repetitie Raymonda, foto: Altin Kaftira
Raymonda
Repetitie Raymonda, foto: Altin Kaftira
Raymonda
Repetitie Raymonda, foto: Altin Kaftira
Raymonda
Repetitie Raymonda, foto: Altin Kaftira
Raymonda
Repetitie Raymonda, foto: Altin Kaftira

Lees meer over Raymonda

Wat doe je vandaag de dag met een verhaal over een frêle prinses die door hoofse ridders wordt gered van bloeddorstige Saracenen? Lees hier het artikel in Trouw over Raymonda

Balletorkest

Het Balletorkest

o.l.v. Boris Gruzin

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

Anderen bekeken ook

REPRISE

Mata Hari
Ballet
Mata Hari
14 okt - 7 nov | 13 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het imponerende en meeslepende Mata Hari is een van de recente hitproducties van Het...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

Anansi
Opera & Ballet
Hoe ANANSI the Stories of the World bevrijdde
13-21 november | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Vergeet Spiderman. In november neemt de mythische spin Anansi het roer over. Voor een...

info & tickets

VOOR DE
HELE FAMILIE

Notenkraker & Muizenkoning
Ballet
Notenkraker & Muizenkoning
11 dec - 2 jan 2022 | 17 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Dé kerstproductie van Het Nationale Ballet. Een feestelijk sprookje in Hollandse sferen...

info & tickets
NOB

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games