Speeldata

Deze productie was te zien in apr 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:40, incl. 2 pauzes

Tickets

Niet beschikbaar

Raymonda

Ultieme balletklassieker, nu in Nederland!

In seizoen 2023/2024 voert Het Nationale Ballet Raymonda opnieuw uit. Meer informatie en tickets vindt u via onderstaande link.

Raymonda in seizoen 2023/2024 

Voor het eerst wordt in ons land een eigen productie van Marius Petipa’s legendarische ballet Raymonda uitgebracht, een staalkaart van de klassieke ballettechniek en beroemd om zijn prachtige caractèredansen. Adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean creëert – bijgestaan door onder anderen Ted Brandsen en Grigori Tchitcherine – een geheel nieuwe versie van dit meesterwerk van het Russische ballet. De choreografische pracht en praal blijven daarin behouden, maar het verhaal krijgt een verrassend nieuw verloop.

Grootse nieuwe productie van beroemde balletklassieker

Raymonda is het laatste grote succesballet van Marius Petipa, de belangrijkste, tot op de dag van vandaag bejubelde choreograaf van het tsaristische, negentiende-eeuwse ballet. Petipa – met grote klassiekers als La Bayadère, Don Quichot, The Sleeping Beauty, De Notenkraker en Het Zwanenmeer op zijn naam – kon daardoor in dit ballet al zijn genialiteit, expertise en vakmanschap laten samenvloeien. In nauwe samenwerking met componist Aleksandr Glazoenov creëerde hij met Raymonda in 1898 een magnum opus dat onze definitie van het klassieke, academische ballet blijvend zou beïnvloeden.

 

Eigen keuzes op het liefdespad

In haar versie wil Rachel Beaujean alle choreografische juwelen die Petipa voor Raymonda creëerde in optima forma tonen, maar ze wil voor die juwelen wel ‘een kroon en een setting bedenken die passen bij onze huidige tijd’. Dat betekent dat ze flink heeft ingegrepen in het oorspronkelijke libretto van Lydia Pashkova. Waar Raymonda volgens Pashkova’s verhaallijn totaal willoos staat tegenover haar voorbestemde huwelijk met de witte kruisridder Jean de Brienne, is ze in de versie van Beaujean een jonge vrouw die haar eigen keuzes op het liefdespad maakt. Ook portretteert Beaujean Raymonda voor het eerst als een Hongaarse, wat recht doet aan de Hongaars stylistisch georiënteerde derde akte.

 

Dromerige sfeer

Fransman Jérôme Kaplan, bekend van zijn veelgeprezen decors en kostuums voor Alexei Ratmansky’s Don Quichot, verzorgt de aankleding van deze nieuwe Raymonda-productie. Zijn prachtige, fantasierijke decorontwerpen roepen een dromerige sfeer op van Middeleeuwse kastelen in de Provence en Hongarije. De door hem ontworpen, zeer gedetailleerde kostuums zijn elegant, chic en uiterst kleurrijk.

Credits

Choreografie  Marius Petipa

Productie, concept en additionele choreografie  Rachel Beaujean

Muziek  Aleksandr Glazoenov

Kostuum- en decorontwerp  Jérôme Kaplan

Lichtontwerp  James F. Ingalls

Assistent onderzoek, productie en instudering Mazurka, Pas Hongrois en Romanesca  Grigori Tchitcherine

Gevechtschoreografie  Youval Kuipers

Voorbereiding en supervisie muziek  Boris Gruzin

Muzikale adviezen  Matthew Rowe, Olga Khoziainova

Muziekredactie  Lars Payne

Dramaturgische adviezen  Janine Brogt

Instudering Grand Pas Classique Hongrois  Guillaume Graffin, Larissa Lezhnina

Balletmeesters  Larissa Lezhnina, Guillaume Graffin, Judy Maelor Thomas, Charlotte Chapellier, Sandrine Leroy, Jozef Varga

Met medewerking van  leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie

Instudering en begeleiding balletleerlingen  Dario Elia en Amanda Beck

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Vello Pähn

Raymonda
Scènebeeld Raymonda | Foto: Altin Kaftira
Raymonda
Scènebeeld Raymonda | Foto: Altin Kaftira
Raymonda
Scènebeeld Raymonda | Foto: Altin Kaftira
Raymonda
Scènebeeld Raymonda | Foto: Altin Kaftira
Raymonda
Scènebeeld Raymonda | Foto: Altin Kaftira
In de media
Lovende reacties

Alles klopt in de kolossale balletproductie Raymonda, van de epische muziek tot de imponerende dansers

4 april

Met een opgefriste choreografie, een schitterende aankleding en spectaculaire uitvoeringen is de voorstelling een aanwinst voor het gezelschap.

4 april

Als het gaat om het ‘opfrissen’ van klassiekers, bereikt Nationale Opera & Ballet met Raymonda een flitsend hoogtepunt

12 april

Pure magie krijg je als je Makhateli en Young (Abd al-Rahman) samen op de planken brengt. Zij dansen niet alleen, maar ademen dans en doen dat met zoveel overtuiging en passie dat het plezier er werkelijk vanaf spat. 

8 april

(...) intussen hebben Beaujean en haar team een waardevol repertoirestuk afgeleverd waarmee Het Nationale Ballet voor de dag kan komen en waarvan een breed hedendaags publiek zonder gekromde tenen kan genieten. 

4 april

Het Nationale Ballet laat met deze Raymonda zien dat het gezelschap tot de absolute wereldtop behoort.

7 april

The Making of Raymonda #1

The Making of Raymonda #1

The Making of Raymonda #2

Making of Raymonda #2

The Making of Raymonda #3

The Making of Raymonda #3

The Making of Raymonda #4

The Making of Raymonda #4

The Making of Raymonda #5

The Making of Raymonda #5

Raymonda - podcast deel 1

In deze eerste inleidende podcast over Raymonda spreekt Astrid van Leeuwen met adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean over haar onderzoek naar en her-creatie van dit beroemde meesterwerk van Marius Petipa, en alle uitdagingen die daarbij op haar pad kwamen. Rachel: “Ik ben al vier jaar zwanger van dit ‘kind’. Iedereen thuis wordt er ook gek van. Er is nog maar één ding: Raymonda, Raymonda, Raymonda.”

Raymonda - podcast deel 2

In deze tweede podcast over Raymonda gaat Astrid van Leeuwen in gesprek met eerste solisten Maia Makhateli en Young Gyu Choi, over de hoofdrollen die zij vertolken in deze nieuwe avondvullende productie van Het Nationale Ballet. Maia: “Een marathon lopen is niets vergeleken bij het dansen van de rol van Raymonda.”

Klik op de link hieronder om als eerste updates te ontvangen rondom de gloednieuwe balletproductie Raymonda.

Raymonda

Raymonda
Maia Makhateli

‘Ik kijk enorm uit naar mijn debuut als Raymonda’

Eerste solist Maia Makhateli:

“Raymonda is een van de meest pure klassieke balletten en daardoor ook een van mijn absolute favorieten. We hebben het hele afgelopen coronajaar al aan het ballet gewerkt. Rachel behoudt de stijl en choreografie, maar voert ook veranderingen door, passend bij deze tijd. De productie gaat echt prachtig worden en ik kijk dan ook enorm uit naar deze Nederlandse première.”

Lees meer over Raymonda

Wat doe je vandaag de dag met een verhaal over een frêle prinses die door hoofse ridders wordt gered van bloeddorstige Saracenen? Lees hier het artikel in Trouw over Raymonda

Balletorkest

Het Balletorkest

o.l.v. Vello Pähn

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Met dank aan | Partner Raymonda

Don Quixote

De Junior Company wordt mogelijk gemaakt door

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games
NOB