Speeldata

3-23 april

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf €15

Made in Amsterdam

Nieuwe creaties van toonaangevende choreografen

Het Nationale Ballet is door The New York Times uitgeroepen tot een van de vijf gezelschappen ter wereld die, met het voortdurend uitbrengen van nieuwe creaties, een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het ballet leveren. Die reputatie koesteren wij uiteraard graag en dus presenteren wij in dit seizoen weer een programma met enkel, stuk voor stuk in Amsterdam gecreëerde premièreballetten.

Nieuwe creaties van toonaangevende choreografen

De eerste wereldpremière is afkomstig van internationaal topchoreograaf David Dawson. De band tussen Het Nationale Ballet en Dawson kwam ruim 25 jaar geleden tot stand toen hij als danser bij ons gezelschap kwam, maar al snel daarna profileerde hij zich als een van de meest interessante en vernieuwende choreografen van zijn generatie. Recent vierde hij in Amsterdam onder meer successen met zijn prachtig delicate, melancholische dansfilm METAMORPHOSIS en het hemelbestormende The Four Seasons.

 

Bewezen talent

Made in Amsterdam bevat verder wereldpremières van Juanjo Arqués en Wubkje Kuindersma, twee jonge makers die hun grote talent inmiddels volop bewezen hebben, en een nieuwe creatie van ‘rising star’ Sedrig Verwoert. Arqués startte zijn carrière als choreograaf – net als Dawson – bij Het Nationale Ballet en inmiddels creëert ook hij werk voor toonaangevende buitenlandse gezelschappen. Kuindersma en Verwoert zijn sinds begin 2021 beiden als ‘Young Creative Associates’ aan Het Nationale Ballet verbonden. De afgelopen jaren maakte Kuindersma al diverse opvallende werken voor zowel Het Nationale Ballet als de Junior Company, waaronder haar ook in het buitenland volop geprezen duet Two and Only.

 

Zwaan-nominatie

De samenwerking tussen Sedrig Verwoert en Het Nationale Ballet is van recentere datum. In de drie werken die hij tot nu toe voor ons gezelschap creëerde, laat Verwoert een heel eigen, maatschappelijke relevante stem horen. Zijn duet They/Them leverde hem – en mededanser en -choreograaf Christian Yav – vorig jaar een nominatie op voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie.

Credits

Nieuwe choreografieën

David Dawson, Juanjo Arqués, Wubkje Kuindersma en Sedrig Verwoert

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Makers

Bestel kaarten

Om uw bezoek in verband met het coronavirus zo veilig mogelijk te laten verlopen, volgt Nationale Opera & Ballet de richtlijnen van het RIVM. Lees meer

Tickets worden geladen...
James Stout

‘David pusht de ballettechniek naar nieuwe extremen’

Eerste solist James Stout:
“Het werken met David Dawson heeft een grote invloed gehad op mijn danscarrière én mijn ontwikkeling als mens. David pusht de ballettechniek naar nieuwe extremen. Waar je doorgaans naar een bepaalde standaard streeft, streef je bij hem altijd naar iets totaal nieuws. Bij David is het nóóit genoeg: als je denkt dat je nu wel écht je uiterste grenzen hebt bereikt, duwt hij je, fysiek én mentaal, nóg weer verder.”

Balletorkest

Het Balletorkest

o.l.v. Matthew Rowe

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

Anderen bekeken ook

Tournee

Dansers: Catarina Pires, Isaac Mueller, Guillermo Torrijos en Kyoko Yamamoto
Ballet
Shooting Stars
6 april - 25 mei | 11
Tournee, Nederland

Elk jaar worden uit meer dan 700 aanmeldingen van over de hele wereld de meest...

info & tickets

Tournee

Hans van manen 90
Ballet
Hans van Manen 90
7-22 mei | 10 voorstellingen
Tournee, Nederland

Op 11 juli 2022 wordt de grootmeester van de Nederlandse dans, Hans van Manen, negentig...

info & tickets
In the Future
Ballet
In the Future
14 mei | 2 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

In 2021 bestaat Het Nationale Ballet 60 jaar. Dit jubileum vieren we samen met dansgroepen...

info & tickets
Lees meer
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games