Speeldata

8-29 juni 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

Ruim 2 uur

Tickets

Niet beschikbaar

Hans van Manen festival

Eerbetoon aan de grootmeester van het Nederlandse ballet

In 2007 was het Hans van Manen Festival dat Het Nationale Ballet ter gelegenheid van Van Manens vijfenzeventigste verjaardag organiseerde hét hoogtepunt van het theaterseizoen. Komende zomer wordt Van Manen negentig, en opnieuw verzamelt de internationale danswereld zich om een eerbetoon te brengen aan de grootmeester van het Nederlandse ballet.

Dit jaar werken er acht dansgezelschappen en -ensembles aan het festival mee:

(Inter)nationale topdansgezelschappen

Dit keer werken in totaal acht dansgezelschappen en -ensembles aan het festival mee: het Wiener Staatsballett, het Ballett am Rhein Düsseldorf-Duisburg, het Stuttgarter Ballett, Nederlands Dans Theater 1, Nederlands Dans Theater 2, Introdans en daarnaast natuurlijk Het Nationale Ballet en de Junior Company van Het Nationale Ballet. Samen tonen zij een dwarsdoorsnede van het omvangrijke Van Manen-repertoire. Ook bevat het programma een Nederlandse première: het Ballett am Rhein danst Dances with Piano, een bewerkte versie van Dances with Harp, dat Van Manen in 2014 voor ons gezelschap maakte.

 

Baanbrekend

Het Stuttgarter Ballett danst Van Manens kortste, maar daardoor niet minder grootse meesterwerk Solo en het Wiener Staatsballett is te zien in een vroege Van Manen: Four Schumann Pieces, oorspronkelijk gemaakt voor het Britse Royal Ballet. Nederlands Dans Theater presenteert een vroege en een latere Van Manen: NDT 1 danst zijn baanbrekende Situation uit 1970; NDT 2 schittert in Simple Things.

 

Kleurrijke ‘evergreens’

Introdans en de Junior Company zorgen vooral voor een kleurrijke noot, met respectievelijk Polish Pieces en In the Future, twee ‘evergreens’ waarin de bonte kostuums van Van Manens vaste ontwerper Keso Dekker een belangrijke rol spelen. Het Nationale Ballet danst maar liefst negen balletten van de meesterchoreograaf. Van een vroeg werk als Metaforen tot wereldwijd succesvolle ‘klassiekers’ als Grosse Fuge, Adagio Hammerklavier en 5 Tango’s. Maar ook latere choreografieën als Concertante, Two Pieces for HET en Frank Bridge Variations.

Credits

4 unieke programma’s met 19 baanbrekende werken

Muziek
Louis Andriessen, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Benjamin Britten, David Byrne, Jean-Yves Daniel-Lesur, Henryk Mikolaj Górecki, Joseph Haydn, Guy Klucevsek & Alan Bern, Frank Martin, Carlos Micháns, Frederic Mompou, Arvo Pärt, Astor Piazzolla, Robert Schumann, Erkki- Sven Tüür, Peteris Vasks, Jacob ter Veldhuis en Heitor Villa-Lobos

Muzikale begeleiding  
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe en Jonathan Lo
Carel Kraayenhof Ensemble 
 

Voorstellingsduur

Programma IV: 2 uur en 26 min incl. 2 pauzes

8 gezelschappen vieren 90ste verjaardag Hans van Manen

HVMF

Verschillende programma’s

Tijdens het Hans van Manen Festival worden diverse choreografieën door verschillende dansgezelschappen en -ensembles uitgevoerd. Klik op onderstaande link voor een overzicht van alle programma’s en meer informatie over de choreografieën.

Casts

Klik op de link hieronder om te lezen wie er zal dansen tijdens de verschillende voorstellingen van Hans van Manen Festival.

Let op! Deze indelingen zijn altijd onder voorbehoud.

Introductie Hans van Manen Festival

Hans van Manen Festival pre trailer
Recensies
10 juni

De oerklassiek gevormde Smirnova lanceert zichzelf als prachtige nieuwe Van Manen-danseres en laadt elke pose met ingehouden spanning en aardse emotionaliteit.

9 juni

Hans van Manen verveelt nooit"

"De balletten van Van Manen tonen zelfbewuste mensen, brutaal, stoer en sexy.

12 juni

Zijn juwelen staan achter hem: de dansers van Het Nationale Ballet die in zijn tijdloze, muzikale klassiekers laten zien hoe een Van Manen tot zijn recht komt.

Trailer - Programma I - Hans van Manen Festival

Trailer - Hans van Manen Festival

Trailer - Programma II - Hans van Manen Festival

Trailer - Programma II - Hans van Manen Festival

TRAILER - PROGRAMMA III - HANS VAN MANEN FESTIVAL

Trailer 3

TRAILER - PROGRAMMA IV - HANS VAN MANEN FESTIVAL

TRAILER - PROGRAMMA IV - HANS VAN MANEN FESTIVAL

Gratis programmaboek

Klik op de link hieronder en ontvang vóór de première het online programmaboek. Hierin kunt u prachtige beelden bewonderen en alles lezen over Hans van Manen Festival!

Let op: helaas is het boek behorende bij Programma IV nog niet bij ons binnen. Vanaf 20 juni kunt u zich hiervoor (opnieuw) aanmelden. Wij sturen u het dan zo snel mogelijk toe. 

Hans van Manen Festival - Behind the Scenes

Hans van Manen Festival Behind the Scenes

Podcast - Hans van Manen Festival

Lin van Ellinckhuijsen in gesprek met Henk van Dijk, videomaker van 1975 tot 2018 bij Het Nationale Ballet en partner van Hans van Manen.

Over samenwerken en samenleven met Hans van Manen.

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Inleiding Hans van Manen Festival door: Lin van Ellinckhuijsen (8, 15, 16, 22, 26, 28 & 29 juni) en Jacq. Algra (10, 11, 17, 19, 23 & 24 juni)

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

Concertante
Concertante
Situation
Situation
Polish Pieces
Polish Pieces
Grosse Fuge
Grosse Fuge
Floor Eimers

Floor Eimers over Concertante

“In werken van Hans voel ik me altijd de ultieme danser. Ik kan mezelf laten zien als artiest, maar krijg ook de ruimte om gewoon Floor te zijn. Zo ook in Concertante: het haalt het beste in je naar boven. De bewegingen zijn heel krachtig en lenen zich er volledig voor om in optimale staat op het toneel te staan. Samen met mijn partner moet ik een flow vinden die klopt én waar Hans tevreden mee is. We letten daarom goed op elkaar: we kijken om ons heen, vangen stiekem elkaars blik en zorgen dat we op hetzelfde moment bewegen. Dat zorgt voor een mooie spanning op het toneel, die we echt samen voelen – met zijn tweeën en met de hele groep.”

Lees hier wat andere dansers vertellen!

Feestelijk jaar vol Hans van Manen initiatieven

In het feestelijke jaar dat Hans van Manen zijn negentigste verjaardag viert, worden naast het Hans van Manen Festival diverse initiatieven ontplooid: een documentaireserie, een tentoonstelling en een boek!

Maker
Balletorkest

Het Balletorkest

o.l.v. Matthew Rowe en Jonathan Lo

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Lees meer
Hans van Manen

Het internationale belang van Hans van Manen

Lees meer
hans van manen_0_0.j

Hans van Manen: ‘Ik ben niet bezig met mooi, maar met goed’

Lees meer

Partner

Deze productie is onderdeel van

Anderen bekeken ook

2021-2022

Gala
Ballet
Gala 60 jaar Het Nationale Ballet
30 jun 2022 | 1 voorstelling
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Anders dan u van ons gewend bent, presenteren wij onze jaarlijkse galavoorstelling dit...

info & tickets

NATIONALE
BALLETACADEMIE

Dansers van Morgen
Ballet
Dansers van Morgen
5-6 juli 2022 | 2 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

De eindvoorstellingen van de Nationale Balletacademie vormen sinds enkele jaren een...

info & tickets

NEDERLANDSE
PREMIÈRE EN
WERELDPREMIÈRE

Shadows
Ballet
Shadows
13-28 sep 2022 | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Een van de aangrijpendste werken uit de twintigste-eeuwse dansgeschiedenis is Kurt Jooss’...

info & tickets
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

  • balletlessen
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen
  • fragmenten
  • games