Speeldata

8-29 juni

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

Vanaf €20

Hans van Manen festival

Eerbetoon aan de grootmeester van het Nederlandse ballet

In 2007 was het Hans van Manen Festival dat Het Nationale Ballet ter gelegenheid van Van Manens vijfenzeventigste verjaardag organiseerde hét hoogtepunt van het theaterseizoen. Komende zomer wordt Van Manen negentig, en opnieuw verzamelt de internationale danswereld zich om een eerbetoon te brengen aan de grootmeester van het Nederlandse ballet.

Dit jaar werken er acht dansgezelschappen en -ensembles aan het festival mee:

(Inter)nationale topdansgezelschappen

Dit keer werken in totaal acht dansgezelschappen en -ensembles aan het festival mee: het Wiener Staatsballett, het Ballett am Rhein Düsseldorf-Duisburg, het Stuttgarter Ballett, Nederlands Dans Theater 1, Nederlands Dans Theater 2, Introdans en daarnaast natuurlijk Het Nationale Ballet en de Junior Company van Het Nationale Ballet. Samen tonen zij een dwarsdoorsnede van het omvangrijke Van Manen-repertoire. Ook bevat het programma een Nederlandse première: het Ballett am Rhein danst Dances with Piano, een bewerkte versie van Dances with Harp, dat Van Manen in 2014 voor ons gezelschap maakte.

 

Baanbrekend

Het Stuttgarter Ballett danst Van Manens kortste, maar daardoor niet minder grootse meesterwerk Solo en het Wiener Staatsballett is te zien in een vroege Van Manen: Four Schumann Pieces, oorspronkelijk gemaakt voor het Britse Royal Ballet. Nederlands Dans Theater presenteert een vroege en een latere Van Manen: NDT 1 danst zijn baanbrekende Situation uit 1970; NDT 2 schittert in Simple Things.

 

Kleurrijke ‘evergreens’

Introdans en de Junior Company zorgen vooral voor een kleurrijke noot, met respectievelijk Polish Pieces en In the Future, twee ‘evergreens’ waarin de bonte kostuums van Van Manens vaste ontwerper Keso Dekker een belangrijke rol spelen. Het Nationale Ballet danst maar liefst negen balletten van de meesterchoreograaf. Van een vroeg werk als Metaforen tot wereldwijd succesvolle ‘klassiekers’ als Grosse Fuge, Adagio Hammerklavier en 5 Tango’s. Maar ook latere choreografieën als Concertante, Two Pieces for HET en Frank Bridge Variations.

Credits

4 unieke programma’s met 19 baanbrekende werken

Muziek
Louis Andriessen, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Benjamin Britten, David Byrne, Jean-Yves Daniel-Lesur, Henryk Mikolaj Górecki, Joseph Haydn, Guy Klucevsek & Alan Bern, Frank Martin, Carlos Micháns, Frederic Mompou, Arvo Pärt, Astor Piazzolla, Robert Schumann, Erkki- Sven Tüür, Peteris Vasks, Jacob ter Veldhuis en Heitor Villa-Lobos

Muzikale begeleiding  
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe en Jonathan Lo
Carel Kraayenhof Ensemble 

Maker

Hans van Manen wordt 90

Op 11 juli 2022 wordt Hans van Manen, grootmeester van de Nederlandse dans en vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, negentig jaar.

Verschillende programma’s

Tijdens het Hans van Manen Festival worden diverse choreografieën door verschillende dansgezelschappen en -ensembles uitgevoerd. Klik op onderstaande link voor een overzicht van alle programma’s en op welke dagen welk programma uitgevoerd wordt. 

Programma’s Hans van Manen Festival

Programma I

Metaforen, Sarcasmen, Frank Bridge Variations, Grosse Fuge (Het Nationale Ballet) 

 • Woensdag 8 juni om 20.15 uur
 • Vrijdag 10 juni  om 20.15 uur
 • Zaterdag 11 juni om 20.15 uur

 

Programma II

Polish Pieces (Introdans), Trois Gnossiennes (Het Nationale Ballet), Situation (Nederlands Dans Theater 1), Two Pieces for HET (Het Nationale Ballet), Two Gold Variations (Het Nationale Ballet)

 • Woensdag 15 juni om 20.15 uur
 • Donderdag 16 juni om 20.15 uur
 • Vrijdag 17 juni om 20.15 uur
 • Zondag 19 juni om 14.00 uur

 

Programma III

Adagio Hammerklavier (Het Nationale Ballet), Simple Things (Nederlands Dans Theater 2), Dances with Piano (Ballett am Rhein), Symphonieën der Nederlanden (Het Nationale Ballet), 5 Tango’s (Het Nationale Ballet)

 • Woensdag 22 juni om 20.15 uur
 • Donderdag 23 juni om 20.15 uur
 • Vrijdag 24 juni om 20.15 uur
 • Zondag 26 juni om 14.00 uur

 

Programma IV

Four Schumann Pieces (Wiener Staatsballett), In the Future (Junior Company), Variations for Two Couples (Het Nationale Ballet), Solo (Stuttgarter Ballett), Concertante (Het Nationale Ballet)

 • Dinsdag 28 juni om 20.15 uur
 • Woensdag 29 juni om 20.15 uur
Blokkenschema

Gratis programmaboek

Klik op de link hieronder en ontvang vóór de première het online programmaboek. Hierin kunt u prachtige beelden bewonderen en alles lezen over Hans van Manen Festival!

Bestel kaarten

Tickets worden geladen...

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Inleiding Hans van Manen Festival door: Lin van Ellinckhuijsen (8, 15, 16, 22, 26, 28 & 29 juni) en Jacq. Algra (10, 11, 17, 19, 23 & 24 juni)

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

Concertante
Concertante
Situation
Situation
Grosse Fuge
Grosse Fuge
Polish Pieces
Polish Pieces
Balletorkest

Het Balletorkest

o.l.v. Matthew Rowe en Jonathan Lo

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Introductie Hans van Manen Festival

Hans van Manen Festival pre trailer

Partner

Deze productie is onderdeel van

Lees meer
Hans van Manen

Het internationale belang van Hans van Manen

Lees meer
hans van manen_0_0.j

Hans van Manen: ‘Ik ben niet bezig met mooi, maar met goed’

Lees meer
Anderen bekeken ook

Tournee

Hans van Manen 90
Ballet
Hans van Manen 90
7-22 mei | 10 voorstellingen
Tournee, Nederland

Op 11 juli 2022 wordt de grootmeester van de Nederlandse dans, Hans van Manen, negentig...

info & tickets

Tournee

Dansers: Catarina Pires, Isaac Mueller, Guillermo Torrijos en Kyoko Yamamoto
Ballet
Shooting Stars
5-25 mei | 11 voorstellingen
Tournee, Nederland

Elk jaar worden uit meer dan 700 aanmeldingen van over de hele wereld de meest...

info & tickets

GALA

Gala
Ballet
Gala 60 jaar Het Nationale Ballet
30 juni | 1 voorstelling
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Anders dan u van ons gewend bent, presenteren wij onze jaarlijkse galavoorstelling dit...

info & tickets
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van Ballet? Ontdek meer dan 3.487 uur aan:

 • balletlessen
 • achter de schermen video's
 • interviews & artikelen
 • fragmenten
 • games