Speeldata

15-30 juni 2021

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:24 uur, geen pauze

Tickets

n.v.t.

Four Seasons

Verfrissende creaties op verleidelijke muziek

In Four Seasons presenteert Het Nationale Ballet twee nieuwe creaties van internationaal gevierde choreografen David Dawson en Christopher Wheeldon. Op Max Richters sferische bewerking van Vivaldi’s De Vier Seizoenen en muziek van Joni Mitchell geven zij een geheel nieuwe invulling aan de klassieke ballettechniek.

Behind-the-scenes The Four Seasons van David Dawson

The Four Seasons
Four Seasons
Four Seasons
Four Seasons

Programma

Met de Nederlandse première van Dawsons The Four Seasons en de Europese première van Wheeldons The Two of Us, biedt Four Seasons een bijzonder inkijkje in de laatste ontwikkelingen binnen de choreografische wereld. 

Programma

The Four Seasons

DAVID DAWSON

Tijdens dit programma beleeft The Four Seasons, een coproductie met Semperoper Ballettvan ‘associate artist’ David Dawson zijn Nederlandse première. Dawson staat erom bekend dat hij van zijn dansers een totale overgave vraagt, om zo hen én het publiek mee te kunnen voeren naar een andere, poëtische en tegelijkertijd virtuoze realiteit. Voor deze choreografie liet hij zich inspireren door Max Richters bewerking van Vivaldi’s beroemde Vier Seizoenen. Het resultaat is een groots en uitgesproken atletisch werk met de cyclus van het leven als onderwerp. In zijn esthetische bewegingstaal en aan de hand van momentopnames van vele levens in constante verandering, vertelt Dawson in The Four Seasons een persoonlijk verhaal over het verloop van de seizoenen.  

Volgens Dawson is het succes van zijn werken mede te danken aan de bijzondere, intense samenwerking met componisten, en decor-, kostuum- en lichtontwerpers. Hij spreekt zelfs van ‘Gesamtkunstwerken’. Net als eerdere stukken creëerde Dawson The Four Seasons dan ook in nauwe samenwerking met zijn vaste creatieve team: de Duitse decorontwerper Eno Henze, de Japanse kostuumontwerpster en voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet Yumiko Takeshima en de Nederlandse lichtontwerper Bert Dalhuysen. Henze creëerde voor The Four Seasons een decorontwerp waarbij de vier seizoenen worden verbeeld door verschillende geometrische figuren die door de toneelruimte zweven.

The Two of US

CHRISTOPHER WHEELDON

“Wanneer balletdansers zich wagen aan folk of pop, kan het geforceerd en ongemakkelijk zijn, maar hier is het resultaat goed; als een nonchalante outfit waar je de botten van de klassieke ballettechniek doorheen kunt voelen.”, schreef The New York Times over Christopher Wheeldons nieuwste creatie The Two of Us. Wheeldon choreografeerde dit werk op vier melancholische nummers van de beroemde Canadese singer-songwriter Joni Mitchell en laat de heldere en tegelijkertijd weemoedige stemming die deze muziek kenmerkt doorklinken in zijn choreografie. Met vrije, spontane bewegingen vol emotie, vertellen de twee dansers die het stuk dragen in solo’s en pas de deux het verhaal van twee mensen die van elkaar wegdrijven. Een verhaal waaruit herinnering, verlangen en kwetsbaarheid spreekt, maar dat bovenal volkomen oprecht en hartveroverend is.

Christopher Wheeldon heeft zich de afgelopen jaren bij Het Nationale Ballet bewezen als een zeer veelzijdig choreograaf. Zo waren achtereenvolgens zijn werken Continuum (2005), Tryst (2009), Duet (2012) en Concerto Concordia (2015) te zien en choreografeerde hij in 2012 het avondvullende balletsprookje Cinderella, een coproductie van Het Nationale Ballet en het San Francisco Ballet. Zijn nieuwste werk The Two of Us beleeft als onderdeel van Four Seasons zijn Europese première.


Gratis programmaboek

Klik op de link hieronder en ontvang het online programmaboek. Met prachtig beeldmateriaal en informatie over de choreografieën en de cast.  

In de media
Lovende reacties

Elegantie, sierlijkheid en geometrie: dat zijn de sleutelwoorden van Four Seasons door Het Nationale Ballet (..)

16 juni

Het is, zoals eigenlijk altijd van Dawson, een ostentatief vertoon van opperste lichaamsbeheersing, waarbij elke spiervezel voortdurend onder spanning lijkt te staan.

16 juni

Christopher Wheeldon weet die sfeer in zijn duet The Two of Us te evenaren met een choreografie die net zo breekbaar en intiem is, fijn en licht als Chinees porselein.

16 juni
Four Seasons

Credits

Choreografie - The Four Seasons

David Dawson

Componist - The Four Seasons

Max Richter

Decorontwerp - The Four Seasons

Eno Henze

Lichtontwerp - The Four Seasons

Bert Dalhuysen

Kostuumontwerp - The Four Seasons

Yumiko Takeshima

Choreografie - The Two of Us

Christopher Wheeldon

Componist - Compositie The Two of Us

Joni Mitchell

Lichtontwerp - The Two of Us

Wijnand van der Horst

Kostuumontwerp- The Two of Us

Harriet Jung

Reid Bartelme

Viool

Isabelle van Keulen

balletorkest

Muzikale begeleiding: Het Balletorkest

o.l.v. Marzio Conti 

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, Le Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest