Christopher Wheeldon

Christopher Wheeldon

De Engelse choreograaf Christopher Wheeldon is sinds 2012 Artistic Associate van The Royal Ballet. Wheeldon volgde zijn opleiding aan The Royal Ballet School en danste van 1991 tot 1993 bij The Royal Ballet. In 1993 werd hij uitgenodigd om bij het New York City Ballet te komen dansen, waar hij in 1998 werd bevorderd tot tweede solist. In 2000 beëindigde hij zijn danscarrière om zich geheel te wijden aan de choreografie.

Zijn eerste creatie, Slavonic Dances, maakte Wheeldon in 1997 voor het zogeheten Diamond Project van het New York City Ballet. Bij dit gezelschap was hij van 2001 tot 2008 huischoreograaf. Wheeldon creëerde sindsdien werken voor onder meer The Royal Ballet, het San Francisco Ballet, het Joffrey Ballet, Het Nationale Ballet en The Metropolitan Opera; als eerste Brit maakte hij ook een nieuwe choreografie voor het Bolsjoi Ballet. In 2007 richtte hij Morphoses/The Wheeldon Company op, waaraan hij tot 2010 verbonden bleef.

Bij Het Nationale Ballet studeerde Wheeldon achtereenvolgens Continuum (2005) en Tryst (2009) in. Vervolgens maakte hij Duet (2012) en Concerto Concordia (2015) voor het gezelschap en in 2012 creëerde hij eveneens een nieuwe avondvullende versie van het balletsprookje Cinderella, een coproductie van Het Nationale Ballet en het San Francisco Ballet. Voor deze productie werd hij bekroond met de Prix Benois de la Danse, ook wel ‘de Oscar van de dans’ genoemd. Wheeldons nieuwste werk The Two of Us beleeft als onderdeel van het programma Four Seasons zijn Europese première bij Het Nationale Ballet in het Holland Festival 2021.

Tot Wheeldons andere succesvolle avondvullende producties behoren Alice’s Adventures in Wonderland (2011, The Royal Ballet en The National Ballet of Canada), The Winter’s Tale (2014, The Royal Ballet) en The Nutcracker (2016, Joffrey Ballet). Voor The Winter’s Tale ontving hij opnieuw de Prix Benois de la Danse voor beste choreograaf. In 2012 verzorgde Wheeldon ook de choreografie voor de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen. In 2014 maakte hij zijn musicaldebuut met An American in Paris. Deze productie won maar liefst vier Tony Awards, waaronder die voor beste choreografie.

Wheeldon werd in 2016 benoemd tot Officer of the Order of the British Empire voor ‘diensten ter bevordering van de belangen en reputatie van de Britse klassieke en theaterdans wereldwijd’. De nieuwe musical over Michael Jackson, MJ, waarvoor Wheeldon zowel de regie als de choreografie verzorgt, zou in de zomer van 2020 in première gaan op Broadway maar deze is door de coronacrisis uitgesteld.

© Angela Sterling

  • 2016: Benoemd tot Officer of the Order of the British Empire
  • 2015: Vier Tony Awards voor de musical An American in Paris, waaronder die voor beste choreografie
  • 2015: Prix Benois de la Danse voor The Winter's Tale (The Royal Ballet)
  • 2013: Prix Benois de la Danse voor Cinderella (Het Nationale Ballet i.s.m. San Francisco Ballet)
  • 2012: Honorary Fellow of the American Academy of Arts and Sciences
  • 2006: Nominatie voor Laurence Olivier Award voor Danse à Grande Vitesse
  • 2005: Dance Magazine Award
  • 2005: Critics’ Circle Award voor ‘beste nieuw ballet’ voor Polyphonia
  • 2000: American Choreography Award voor choreografie in de film Center Stage