Speeldata

27 oktober 2024 – 7 april 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Studio Boekman en op tournee

Duur

1:00, geen pauze

Tickets

Vanaf € 12,50

Lennox campagnebeeld; jongen met maanketting en boek 'Lennox'

Muzikaal avontuur voor iedereen vanaf 8 jaar

Lennox weet dat zijn vader lijdt aan een mysterieuze ziekte, maar wat er precies aan de hand is, wordt hem niet verteld. Als zijn vader op een dag zijn geluksketting vergeet mee te nemen naar een afspraak in het ziekenhuis, besluit Lennox samen met zijn beste vriendin achter hem aan te gaan. 

RIGHTABOUTNOW INC. en De Nationale Opera bewerkten het boek Lennox en de gouden sikkel tot een energieke hiphop-opera. Een verhaal over moed, vriendschap, en de ontdekking dat je wereld groter wordt als je meer weet.

De 10 voorstellingen in ons theater vallen precies in de herfstvakantie (regio noord en midden) en zijn daarmee een perfect uitje voor het hele gezin!

Foto: Michiel Spijkers

Prijswinnend kinderboek wordt jeugdopera

“Binnenkort wilde Lennox graag dapper worden. En het liefst zo snel mogelijk. Daar was hij nu wel aan toe. Voor een jongen die nog niet dapper was, zag Lennox er gelukkig wel behoorlijk cool uit.” Zo begint het oorspronkelijke boek Lennox en de gouden sikkel, dat Zindzi Zevenbergen schreef op initiatief van IXL Sickle Cell Awareness, een organisatie die sikkelcelziekte meer onder de aandacht wil brengen. Voor het boek ontving Zevenbergen in 2022 de Zilveren Griffel; illustratoren Hedy Tjin en Brian Elstak wonnen het Zilveren Penseel. Hun beweeglijke illustraties zijn een grote inspiratiebron voor de look en feel van deze voorstelling. 

Jazz, gospel, afro en hiphop 

Multi-instrumentalist en producer Bnnyhunna (Benjamin Ankomah) schreef met Lennox zijn eerste opera. Voor zijn muziek op het snijpunt van jazz, gospel, afro en hiphop, ontving hij in 2023 de Buma Music in Media Award. Maarten van Hinte (Toneelschrijfprijs 2023) bewerkte het boek tot operalibretto en Marjorie Boston voerde de regie. 

Regisseur Marjorie Boston en librettist Maarten van Hinte zijn pioniers van hiphoptheater in Nederland en de oprichters van hiphop- en urbanproductiehuis RIGHTABOUTNOW INC. Zij maakten in 2020 de succesvolle toneelbewerking van het kinderboek Tori van Brian Elstak. De Nationale Opera produceert naast opera’s voor het grote toneel ook kleinschalige jeugdproducties met makers die werken op het grensvlak van kunstdisciplines, zoals Kriebel (2019), Hup Herman! (2023) en De theorie van alles (2023).

Prijzen kaarten

  • CJP, Stadspas & Jeugd t/m 16 jaar: € 12,50
  • Volwassenen: € 15,00

Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Over de makers

Bnnyhunna (Benjamin Ankomah) is een multi-instrumentalist en producer die bekend staat om zijn unieke mix van jazz, gospel, afro en hiphop. In 2023 werd hij bekroond met de Buma Music in Media Award. Met Lennox schrijft hij zijn eerste opera, waarin hij samenwerkt met componist Neo Muyanga, die eerder de muziek schreef voor Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde.

Maarten van Hinte, schrijver en theatermaker, bewerkt Lennox en de gouden sikkel tot operalibretto. Hij won in 2023 de Toneelschrijfprijs voor de muziektheatervoorstelling Queen of Disco en debuteerde als librettist met Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde.

Marjorie Boston, theatermaker en artistiek leider, regisseert Lennox. Samen met Maarten van Hinte richtte ze het productiehuis RIGHTABOUTNOW INC. op, voortkomend uit Made in da Shade, het gezelschap dat in 1992 urban theater in Nederland introduceerde. Boston en Van Hinte zijn pioniers van hiphop theater in Nederland.

Tekst en muziek zijn doorontwikkeld tijdens werksessies in de studio met artistiek team, musici en cast. Het proces is geïnspireerd door werkmethoden uit de hiphop (de cypher) en de jazz, maar ook door de Camerata fiorentina, de groep kunstenaars en denkers die eind 16de eeuw aan de wieg stonden van de allereerste opera’s.

Illustratie uit het boek Lennox en de gouden sikkel

Interview met Lennox en zijn vader

Er bestaat een échte Lennox die de inspiratiebron was voor de Lennox in het boek. Wie zijn hij en zijn vader in het echte leven? Ontdek het hier.

Kaarten voor voorstellingen op een andere locatie dan Nationale Opera & Ballet kun je bestellen via het theater waar de betreffende voorstelling te zien is.

loading Tickets worden geladen...

Prijzen kaarten

Bekijk de prijsinformatie via de onderstaande link.

Prijzen kaarten

  • CJP, Stadspas & Jeugd t/m 16 jaar: € 12,50
  • Volwassenen: € 15,00

Alle prijzen zijn exclusief boekingskosten (€ 2 per kaart).

Voorstellingsinformatie

Gezongen in het Nederlands

Compositie  Bnnyhunna (Benjamin Ankomah)
Muzikale dramaturgie Neo Muyanga
Libretto  Maarten van Hinte

Regie  Marjorie Boston
Muzikale leiding  Lochlan Brown
Decorontwerp  John Lippens & Koen Jantzen
Kostuumontwerp  Iris Elstrodt
Licht- en video-ontwerp  Wes Broersen
Assistent regie  Kaja van Bruggen
Dramaturgie  Wout van Tongeren
Vocal coaching Chelsea Bonagura


Viool Annelieke Marselje / Eva Traa (alternerend)
Gitaar / bas en assistentie muzikale leiding  Noah Stakenborg
Keyboards  Lochlan Brown / Charlie-Bo Meijering (alternerend)
Percussie  Dimairon Catal

Lennox  Jonathan Eduardo Brito
Aya  Charlene Sancho 
Mevrouw Babel / tramcontroleur / receptioniste / dokter Miebond  Nienke Nasserian
Meneer Babel  Ayrton Kirchner
Glimmerik  Gustav Borreman

Compositie-opdracht De Nationale Opera 
Coproductie De Nationale Opera en RIGHTABOUTNOW INC.

Schoolvoorstellingen
Speciaal voor het basisonderwijs (middenbouw groep 5-6) worden besloten schoolvoorstellingen aangeboden. Lees meer over de schoolvoorstellingen.

Het oorspronkelijke boek, Lennox en de gouden sikkel, van Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak is uitgegeven door Uitgeverij De Harmonie, Amsterdam 2021, op initiatief van IXL Sickle Cell Awareness, een organisatie die zich inzet sikkelcelziekte meer onder de aandacht te brengen.

Doneer aan het Sikkelcelfonds

In het verhaal van Lennox neemt sikkelcelziekte een belangrijke plaats in. Het Sikkelcelfonds is in 2017 opgericht met als doel wetenschappelijk onderzoek naar sikkelcelziekte te financieren. Met o.a. Nijntje als ambassadeur creëert het fonds meer aandacht voor deze onbekende erfelijke bloedziekte waarmee wereldwijd 300.000 kinderen per jaar geboren worden. Zonder behandeling worden zij niet ouder dan 5 jaar. Door het Sikkelcelfonds financieel te steunen draagt u bij aan baanbrekend onderzoek waardoor een betere behandeling en uiteindelijk ook genezing mogelijk wordt.

Animatie Sikkelcelfonds

sikkelcelfonds animatie

Het verhaal van Lennox uitgelegd

Jonathan Eduardo Brito

Coproductie met

Partner Programmering Studio Boekman

Partner