Speeldata

25 april - 6 mei 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal & tournee

Duur

n.n.b.

Tickets

n.n.b.

Twee gedaantes in jurk op een berg

Een nieuwe generatie artiesten in oude muziek

Opera in concert: De Nationale Opera gaat in samenwerking met Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera op tournee door heel Nederland met een Purcell-programma waarvan de korte opera Dido and Aeneas het hart vormt. Deze historisch geïnformeerde, maar door een nieuwe generatie operazangers vertolkte uitvoering van ruim 300 jaar oude muziek, staat muzikaal onder leiding van de jonge barokspecialist Camille Delaforge.

Een nieuwe generatie artiesten in oude muziek

Gebaseerd op Vergilius’ Aeneis creëerde Purcell een aangrijpend drama over de Trojaanse held Aeneas en zijn door hekserij gedwarsboomde liefdesverhouding met de Carthaagse koningin Dido. Terwijl de zeilen van de boot waarop Aeneas Carthago verlaat als stipjes aan de horizon verdwijnen, klinkt Dido’s wereldberoemde klaagzang. “Remember me, but forget my fate”, zingt ze terwijl ze haar dood tegemoet treedt, en ze oproept om haar om alles te herinneren, behalve haar tragische einde.

Gekoppeld aan Saul and the Witch of Endor

Naast Dido and Aeneas staat met Saul and the Witch of Endor (1693) nog een werk van Purcell op het programma waarin hekserij een grote rol speelt. De Bijbelse koning Saul, die een verbod heeft uitgevaardigd op waarzeggerij, roept in dit werk de hulp in van een heks die de toekomst kan voorspellen, om erachter te komen dat zijn eigen einde nadert.

Talent en ontwikkeling

De Nationale Opera, Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera slaan opnieuw de handen ineen en maken talentontwikkeling mogelijk. De talentvolle jonge artiesten uit De Nationale Opera Studio, het Nederlands Kamerorkest onder de bevlogen leiding van Camille Delaforge en DNO Young Baroque Voices, een talentenkoor bestaande uit veelbelovende jonge koorzangers, bijten zich vast in Purcells betoverende barokrepertoire. Voor de basso continuo neemt Delaforge musici uit haar eigen Ensemble Il Caravaggio mee.

Kaartverkoop

De reguliere kaartverkoop voor Dido and Aeneas start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wilt u dit startmoment niet missen? Schrijf u in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Voorstellingsinformatie

Opera in drie bedrijven (concertante uitvoering)

Gezongen in het Engels

Libretto  Nahum Tate

Muzikale leiding  Camille Delaforge
Regie  Rosemary Joshua
Dramaturgie  Jasmijn van Wijnen
Zang  De Nationale Opera Studio

Nederlands Kamerorkest

Musici van Il Caravaggio

DNO Young Baroque Voices

Coproductie met Nederlandse Reisopera en Opera Zuid

Bestel kaarten

De reguliere kaartverkoop voor Dido and Aeneas start op 22 augustus 2024 om 12.00 uur. Wilt u dit startmoment niet missen? Schrijf u in voor de ticket-alert om bericht te ontvangen wanneer de verkoop wordt geopend.

Kaarten voor voorstellingen op een andere locatie dan Nationale Opera & Ballet kunt u bestellen via het theater waar de betreffende voorstelling te zien is.

loading Tickets worden geladen...
Nederlands Kamerorkest

Nederlands Kamerorkest

Sinds de oprichting in 1985 zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartners van De Nationale Opera. De twee orkesten, met het Concertgebouw in Amsterdam als vaste hoofdpodium, worden gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld.

Foto: Anna van Kooij

Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest legt zich onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti toe op het grote symfonische repertoire, terwijl het Nederlands Kamerorkest, geleid door meesterviolist Gordan Nikolić, met 25 tot 45 musici een kleiner en intiemer orkest is. Beide orkesten presenteren hun eigen programma’s en werken daarnaast regelmatig samen met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en -solisten alsook met een nieuwe generatie topmusici. Op talloze podia brengen ze via muziek mensen samen en zorgen zo voor de mooiste muzikale ervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met hun gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Indische buurt in Amsterdam-Oost, staan de orkesten midden in de samenleving. In seizoen 2024 – 2025 is het Nederlands Kamerorkest is te horen in Idomeneo, Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde en de Opera Studio-productie Dido and Aeneas.

Partners De Nationale Opera Studio