Speeldata

1 juli 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer

Duur

1:20, geen pauze

Tickets

Vanaf € 10

Keti Koti 2023

Keti Koti viering van De Nationale Opera & RIGHTABOUTNOW INC. met gratis Heri Heri

Evenement in het kader van Theater voor Keti Koti

De Nationale Opera en RIGHTABOUTNOW INC. slaan voor de afsluiting van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden opnieuw de handen ineen om op muzikaal-theatrale wijze Keti Koti te vieren en te herdenken. Samen staan we stil bij ons koloniale verleden, geven we een vervolg aan eerdere samenwerkingen én gaan we nieuwe ontmoetingen aan.

Meerstemmig programma

Tijdens dit meerstemmige programma worden verhalen verteld over onrecht en leed, maar ook over trots en verzet door middel van de verbeeldende kracht van zang, dans, muziek én het gesproken woord. 

Het programma zal worden geopend door acteur Kimberley Agyarko, die de traditionele openingsmonoloog van Tula zal voordragen. Verder maken multidisciplinair verhalenverteller Xillan Macrooy, danser Lorenzo Saro en multi-instrumentalist Benjamin ‘Bnnyhunna’ Ankomah – die momenteel als componist werkt aan de jeugdhiphopopera Lennox hun opwachting. Andere bijdragen komen van de Caribische brassband Ritmo Entertainment en ZA-EL Gospel Choir. 

De presentatie is opnieuw in handen van de Surinaamse cabaretier Jeffrey Spalburg. Na afloop van het programma serveren wij gratis, in samenwerking met Cusin’s catering, Surinaams gemberbier en Heri Heri, een gerecht dat bestaat uit verschillende aardvruchten, bakbananen, bakkeljauw en een gekookt ei. Heri Heri is het traditionele Afro-Caribische herdenkings- en vieringsgerecht.

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Landelijke manifestatie: Theater voor Keti Koti

Stiltes worden doorbroken en perspectieven beginnen te verschuiven. Om een open en veerkrachtige samenleving te zijn, wordt de laatste tijd steeds meer aandacht besteed aan de geschiedenissen die ten onrechte lange tijd verborgen zijn gebleven. Het koloniale verleden is een van die beladen hoofdstukken in onze gedeelde nationale geschiedenis, waarvan de doorwerking tot op de dag van vandaag nog altijd voelbaar is. Vier jaar geleden ontstond daarom het idee om op theatrale wijze stil te staan bij het slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij.

Landelijke manifestatie: Theater voor Keti Koti

Zo groeide Theater voor Keti Koti, waarbinnen dit gedeelde nationale verleden centraal staat, langzaam uit tot een landelijk meerjarig initiatief. Inmiddels wordt er gewerkt aan een gezamenlijke theatertraditie, die op den duur een net zo bestendige, verankerde en vanzelfsprekende plek binnen het culturele landschap zal gaan innemen als de jaarlijkse traditie Theater Na de Dam.

De Nationale Opera wil recht doen aan de vele stemmen in onze samenleving. Onze deelname aan Theater voor Keti Koti past dan ook binnen de voortdurende zoektocht naar de erkenning van andere perspectieven en verhalen, die ons kunnen helpen om heden en verleden op een relevante manier met elkaar te verbinden. Samen met Theater voor Keti Koti bouwen wij daarom mee aan een landelijke traditie om gezamenlijk te vieren en te herdenken. 

RAN INC. Logo

RIGHTABOUTNOW INC.

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair hiphop en urban productiehuis, opgericht door Marjorie Boston en Maarten van Hinte. Met hun productiehuis brengen zij een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland.

RIGHTABOUTNOW INC.

Boston en Van Hinte regisseren en produceren diverse succesvolle multidisciplinaire producties. De afgelopen jaren creëerden zij onder meer, Status met Hans Dagelet en Anton de Bies, Tori met HNTjong, Kibra Silensio met Ritzah Statia (winnaar Amsterdam Fringe Award 2021) en Queen of disco (winnaar Toneelschrijfprijs 2023). Onlangs tourde hun bejubelde voorstelling Kings langs de theaters in Nederland. Momenteel zijn de voorbereidingen gestart voor Desirée; een theatermonoloog van de hand van Felix de Rooy en Norman de Palm.

Van Hinte schreef enkele seizoenen terug het libretto voor Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde van Nationale Opera & Ballet en maakte daarmee zijn debuut als librettist. Komend seizoen zal deze voorstelling opnieuw bij Nationale Opera & Ballet te zien zijn. Ook waagt hij zich voor komend seizoen aan een nieuw libretto van de jeugdhiphopopera Lennox, naar het boek Lennox en de gouden sikkel van Zindzi Zevenbergen, Hedy Tjin en Brian Elstak.

RAN INC. biedt een platform voor makers en performers voor wie de grote stad hun arena is en hiphop een essentiële bron, die anders kijken en denken, en die de meerstemmigheid van de stad weerspiegelen: omdat diversiteit de krachtigste bron van culturele vernieuwing en artistieke innovatie is.

rightaboutnowinc.com