Speeldata

6-21 september

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:00

Tickets

Vanaf € 35

Missa in tempore belli

Mis voor de eenentwintigste eeuw

Met Missa in tempore belli gaat een grote wens van de kersverse chef-dirigent Lorenzo Viotti in vervulling. Rondom Haydns ‘Mis in tijden van oorlog’ vindt een ontmoeting plaats van muziektheater, dans, elektronische composities en video.

Barokke kerk

Haydn’s Missa in tempore belli is als een enorme barokke kerk: het orkest en koor zorgen voor een stevig bouwwerk, dat door de solisten wordt versierd met prachtige, lichte ornamenten. Het stuk staat ook wel bekend als de ‘Paukenmesse’, vanwege de dreigende paukenslagen die tegen het einde te horen zijn. Een theatraal element dat ongebruikelijk was voor een mis.

Theatrale interpretatie door Koor en solisten

Theatrale interpretatie

Het werk wordt bij De Nationale Opera niet concertant opgevoerd, maar volwaardig geënsceneerd. Regisseur Barbora Horáková laat in haar regie de keerzijde zien van het rotsvaste geloof dat uit iedere porie van Haydns mis straalt. Op aangrijpende wijze brengt ze individuen ten tonele die lijden onder het zware gewicht van een rechtlijnige ideologie.

 

Grote rol voor het Koor en solisten

In de Missa is een glansrol weggelegd voor het schitterende Koor van De Nationale Opera. De opkomende tenor Mingjie Lei maakt in deze productie zijn DNO-debuut, en mezzosopraan Polly Leech, alumna van De Nationale Opera Studio, keert terug naar ons podium. 

 

Elektronica

De Zwitsers-Israëlische elektronisch componist Janiv Oron reageert op Haydns muziek met live gecreëerde geluiden, beats en effecten. Met deze aanvullende klanken wordt een tegenwicht geboden aan de overtuiging die uit de Missa spreekt.

Samenwerking met Het Nationale Ballet

De Spaanse choreograaf Juanjo Arqués, nauw verbonden aan Het Nationale Ballet, maakt een choreografie voor negen dansers, en geeft zo fysieke uitdrukking aan de contrasten die in de regie centraal staan. Voor de seizoensopening, een viering van de podiumkunsten, was het een grote wens van Lorenzo Viotti om de krachten van het Koor, het Nederlands Philharmonisch Orkest en de dansers van Het Nationale Ballet te bundelen.

Voorstellingsinformatie

Nieuwe productie

Muzikale leiding  Lorenzo Viotti
Regie, decor en licht  Barbora Horáková
Choreografie  Juanjo Arqués
Associate decorontwerper Sieger Kotterer
Associate lichtontwerper  Peter van der Sluis
Video  Simon Haenggi | Hervé Thiot
Dramaturgie  Niels Nuijten

Sopraan Janai Brugger
Alt  Polly Leech
Tenor  Mingjie Lei
Bas  Johannes Kammler

Orkest  Nederlands Philharmonisch Orkest

Koor  Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor  Lionel Sow

Gezongen in het Latijn

Artiesten

Gratis programmaboek

Klik op de link hieronder en ontvang vóór de première het online programmaboek. Met prachtig beeldmateriaal en meer informatie over de muziek en de cast.

Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

Naast zijn operataken is het Nederlands Philharmonisch Orkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Philharmonisch Orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

www.orkest.nl

 

Bestel kaarten

Tickets worden geladen...
lees meer
Sophie de Lint

Sophie de Lint: ‘Dit seizoen wordt een viering van de podiumkunsten’

Lees meer
Lorenzo-kerst

Lorenzo Viotti werkt samen met 'zijn' toekomstige koor

Lees meer
Sergej Rachmaninov Vespers 6 door Het Koor van De Nationale Opera & Lorenzo Viotti

Sergej Rachmaninov Vespers 6 door Het Koor van De Nationale Opera & Lorenzo Viotti

Lees meer
anderen bekeken ook

Nieuwe
productie

Der Zwerg
Opera
Der Zwerg
4-18 september | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

De openingsproductie van het nieuwe seizoen is de eerste productie onder het chef...

info & tickets

gratis
livestream

L'elisir d'amore
Opera
L'elisir d'amore
23 mei - 23 augustus | Online voorstelling
OperaVision, Online

Stel je voor dat er een middeltje zou bestaan dat ervoor zorgt dat degene op wie jij...

info & tickets
Toer
Ballet
Toer
14-26 september | 8 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Het Nationale Ballet opent het seizoen waarin het zijn zestigste verjaardag viert met een...

info & tickets