Speeldata

1 juli 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Boekmanzaal

Duur

1:30

Tickets

Vanaf €7,50 (tot 16 jr) tot €10 (incl. gratis Heri Heri of Moksi Alesi)

Keti Koti

De Nationale Opera en RIGHTABOUTNOW INC. slaan dit jaar opnieuw de handen ineen om Keti Koti – ‘verbreek de ketenen’ - te vieren en te herdenken. Samen staan we met een kleurrijk programma stil bij ons koloniale verleden, geven wij een vervolg aan eerdere samenwerkingen én gaan we nieuwe ontmoetingen aan.

KETI KOTI / CLUB RIGHTABOUTNOW @DeNationaleOpera

Tijdens dit meerstemmige programma worden verhalen verteld over onrecht en leed, maar ook over trots en verzet door middel van de verbeeldende kracht van zang, dans, muziek en het gesproken woord.

Operazangeres Nienke Nasserian Nillesen zal samen met pianist Charlie Bo Meyering verschillende liederen uit de song cycle From the Diary of Sally Hemings laten klinken en SMB | Susan Malaika Bailey, begeleid door toetsenist Ruben van Domburg, zal door middel van poëzie vertellen over vrijheidsstrijder Dutty Boukman.

Andere artistieke bijdragen komen onder meer van de kawinaband Mamyo Makandra, de Antilliaanse Tribu Tambú Groep, DJ All Star Fresh en verschillende Afro-Caribische oldskool DJ’s als DJ Lilian en DJ Roy C. Choreograaf en hiphopdanser Gregory Albertzoon neemt twee dansers mee onder de naam Your Eyes Only.

De presentatie is in handen van de Surinaamse cabaretier Jeffrey Spalburg. Theatermaker en dichter Elisa Costa zal de openingsmonoloog voordragen. 

Tijdens deze bijzondere vieringsdag serveren wij gratis Surinaams gemberbier, het Creoolse Moksi Alesi en Heri Heri - een eenpansgerecht bestaande uit verschillende aardvruchten, bakbananen, bakkeljauw (gedroogde gezouten kabeljauw) en een gekookt ei. Beide gerechten vinden hun oorsprong in het Afro-Caribische slavernijverleden.

Landelijke manifestatie Theater voor Keti Koti

Stiltes worden doorbroken en perspectieven beginnen te verschuiven. Om een open en veerkrachtige samenleving te zijn, wordt de laatste tijd steeds meer aandacht besteed aan de geschiedenissen die ten onrechte lange tijd verborgen zijn gebleven. Het koloniale verleden is één van die beladen hoofdstukken in onze gedeelde nationale geschiedenis, waarvan de doorwerking tot op de dag van vandaag nog altijd voelbaar is. Vier jaar geleden ontstond daarom het idee om op theatrale wijze stil te staan bij het slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij.

Landelijke manifestatie Theater voor Keti Koti

Zo groeide Theater voor Keti Koti, waarbinnen dit gedeelde nationale verleden centraal staat, langzaam uit tot een meerjarig initiatief. Inmiddels wordt er gewerkt aan een gezamenlijke theatertraditie, die op den duur een net zo bestendige, verankerde en vanzelfsprekende plek binnen het culturele landschap zal gaan innemen als de jaarlijkse traditie Theater Na de Dam.

Vanuit het streven om recht te doen aan de vele stemmen die onze samenleving kent, past de deelname van De Nationale Opera aan Theater voor Keti Koti binnen de voortdurende zoektocht naar de erkenning van andere perspectieven en verhalen die ons kunnen helpen om heden en verleden op een relevante manier met elkaar te verbinden. Samen met Theater voor Keti Koti en RIGHTABOUTNOW.INC bouwen wij daarom mee aan een landelijke traditie om gezamenlijk te vieren en te herdenken.

RIGHTABOUTNOW INC.

RIGHTABOUTNOW INC.

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten. RAN INC., opgericht door Marjorie Boston en Maarten van Hinte, brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland.

RIGHTABOUTNOW INC.

Boston en Van Hinte regisseerden en produceerden diverse multidisciplinaire succesvolle producties, waaronder STATUS met onder andere Hans Dagelet en Anton de Bies, TORI met HNTjong, KIBRA SILENSIO met Ritzah Statia (nominatie Joop Mulder Plak & winnaar Amsterdam Fringe Award 2021). Ook schreef Van Hinte het libretto van Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde van Nationale Opera & Ballet. Momenteel toert de muziektheatervoorstelling QUEEN OF DISCO in de regie van Bosten met een script van Van Hinte door het land. Een voorstelling over de onvermijdelijke opkomst, tragische ondergang en onstuitbare wedergeboorte van de discomuziek met het leven van de flamboyante LGBTQ-activist en disco icoon Sylvester als spil van het verhaal.

RAN INC. biedt een platform voor makers en performers voor wie de grote stad hun arena is en hiphop een essentiële bron, die anders kijken en denken en die de meerstemmigheid van de stad weerspiegelen: omdat DIVERSITEIT de krachtigste bron van culturele vernieuwing en artistieke innovatie is.

Praktische informatie

  • Inloop: vanaf 16.00 uur met DJ Lilian
  • Start voorstelling: 16.30 uur
  • Duur: circa 1 uur en 20 minuten

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...