Susan Malaika Bailey

SMB | Susan Malaika Bailey

Woorden hebben Kracht – Het begint meestal met een woord of een zin. Op associatieve wijze en met behulp van toon en stem, zoekt de Brits-Curaçaose Susan Malaika Bailey naar hun achterliggende betekenis. Als kind is ze al gefascineerd door het geschreven woord, door verhalen. Maar magischer vond ze het als het werd voorgedragen of gezongen. Ze had al jong door dat woorden kracht hebben, als er een zuivere intentie achter zit. In haar schrijfproces staat deze intentie centraal en staat de muziek ten dienste van het verhaal. Susan kiest haar woorden zorgvuldig en weet deze op geheel authentieke wijze kracht bij te zetten met haar indrukwekkende stem en innemende verschijning.

Susan Malaika Bailey maakte eind 2018 haar internationale debuut in het theaterstuk Greaseman van het Amsterdamse theatergenootschap ‘t Volksoperahuis. In theater Luna Blou gooide ze hoge ogen met haar innemende acteerstijl en haar pure stemgeluid. Ze werd omschreven als “de verrassing van de voorstelling”; een talent waar we ongetwijfeld meer van zullen horen en zien. Haar ouderlijk huis was altijd gevuld met de klanken van verschillende soorten muziek, talen en de vele sterke verhalen van haar vader. Haar talent ontwikkelde zich tot een gebalanceerde combinatie van spel & zang.

Tijdens het afronden van haar studie nam haar carrière een vlucht. Ze speelde in diverse producties in Nederlandse theaters, op muziekfestivals en poppodia; met eigen werk en als uitvoerend artiest. In haar eigen werk toont Susan haar kwetsbaarheid, geïnspireerd door verhalen die haar raken; soms autobiografisch en altijd universeel. Momenteel speelt Susan in de muziektheatervoorstelling Queen of Disco in de rol van de moeder van Sylvester.

Laatste update: 07-06-2022