Speeldata

23 mei - 23 augustus

Locatie

OperaVision, Online

Duur

75-85 minuten

Tickets

n.v.t.

L'elisir d'amore

Komische coming of age opera over de liefde

Stel je voor dat er een middeltje zou bestaan dat ervoor zorgt dat degene op wie jij verliefd bent ook verliefd op jou wordt. De onbereikbare liefde zou met het wonderlijke elixer ineens voorgoed opgelost kunnen zijn. Donizetti speelt in zijn opera L'elisir d’amore met precies dit idee. 

De voorstelling wordt op zondag 23 mei gratis gelivestreamd en blijft daarna drie maanden beschikbaar op het YouTube kanaal van OperaVision. 

Het is een zinderende zomeravond in Italië. De wat klungelige en arme Nemorino is in het geheim verliefd op de rijke Adina. Zij speelt een spelletje met hem, en doet alsof zij geen liefde voor hem voelt. Tegelijkertijd zet een groep vrienden hun relatie en sociale status onder druk. Nemorino voelt zich afgewezen en verliest zijn zelfvertrouwen, maar feestganger Dulcamara heeft wel een “wondermiddel” voor hem. Ondertussen doet Belcore er uit eigen belang alles aan om de twee uit elkaar te houden, terwijl de jonge Giannetta zich vooral bezighoudt met het vergroten van haar eigen populariteit. Tegen het ochtendgloren is niemand meer hetzelfde.

In een eigentijdse versie van regisseur Marcos Darbyshire is de komische opera L'elisir d'amore van Donizetti een coming of age opera over het verkennen van je eigen identiteit en het verliezen van je onschuld.

‘Er gaat veel gelachen worden, maar eerder mét dan óm de karakters.’

Regisseur Marcos Darbyshire
 

Belcanto

Samen met Rossini en Bellini is Donizetti dé componist van de Italiaanse belcantostijl uit het begin van de negentiende eeuw. In zijn L'elisir d’amore wisselen lyrische lange lijnen en vocaal vuurwerk elkaar af, waarbij de emotie van de personages en klankkleur van de zangers centraal staan. In de regie van Darbyshire staat dan ook niet de verhaallijn, maar de verhouding tussen en de psychologische groei van de personages centraal. De opera wordt gebracht in een nieuw arrangement voor aangepast ensemble, met de jonge talenten van De Nationale Opera Studio in de hoofdrollen. 
 

Nieuw samenwerkingsverband

Met deze bijzondere bewerking van L’elisir d’amore wordt een meerjarig samenwerkingsverband tussen de drie grote Nederlandse operagezelschappen afgetrapt. Opera Zuid, De Nederlandse Reisopera en De Nationale Opera slaan de handen ineen in een uitwisseling van expertise, kennis en ervaring, waarbij de zangers van De Nationale Opera Studio worden ingezet.

Bekijk de inleiding

Elisir

Cast & makers

Regisseur

Marcos Darbyshire

Dirigent

Enrico Delamboye

Decorontwerp

Amber Vandenhoeck

Lichtontwerp

Glen D'haenens

Kostuumontwerp

Luis Carvalho

Muzikaal arrangement en orkestratie

Adina

Julietta Aleksanyan

Nemorino

Jose Simerilla Romero

Belcore

Martin Mkhize

Dulcamara

Sam Carl

Giannetta

Bibi Ortjens

Orkest

philharmonie zuidnederland

In de media
Lovende reacties

L’elisir d’amore is een geslaagde coproductie met een goed acterende cast… Het filmen zonder publiek heeft zijn voordelen. De camera kan ongehinderd de nachtbrakende jongelui volgen naar elke hoek van de chique woonkamer, een waar genoegen met zulke goed acterende zangers.

24 mei

De Argentijnse tenor José Romero trekt de aandacht door zijn krachtige vocale aanwezigheid, met nergens iets van intonatieproblemen of vermoeidheidsverschijnselen.

24 mei

Muzikaal valt er veel te genieten. Vooral van tenor José Romero als Nemorino. Hij maakt van de top-aria Una furtiva lagrima, met die schubertiaanse mix van mineur en majeur, iets heel bijzonders. Een ontdekking.

26 mei
L'elisir d'amor
L'elisir d'amor
L'elisir d'amor
L'elisir d'amor
L'elisir d'amor
De Nationale Opera Studio

De Nationale Opera Studio

De Nationale Opera Studio is een tweejarig programma waarin zeven jonge, getalenteerde zangers en twee repetitoren klaargestoomd worden voor een internationale operacarrière. De Opera Studio combineert workshops en coaching met een breed scala aan professionele ervaringen.

Lees meer over De Nationale Opera Studio

Philharmonie zuidnederland

Philharmonie zuidnederland

Philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest gehuisvest in Theater aan het Vrijthof en geroemd voor de kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme. Het orkest zoekt de grenzen van de traditionele orkestpresentatie op, maar presenteert zich tegelijkertijd als het orkest van de 21ste eeuw.

QR-code

Steun ons!

Heb je genoten van de voorstelling? Ondersteun de drie gezelschappen en doneer via de QR code of maak je donatie over via BIC/SWIFT RABONL2U NL67 RABO 0119 4305 84.

Coproducenten

De Nationale Opera Studio wordt mogelijk gemaakt door