lochlan brown

Lochlan Brown: 'Je moet je ego opzij zetten'

20 februari 2020

Tekst: Roos Bruinsma

Lochlan Brown is pianist en repetitor bij De Nationale Opera Studio, het talentontwikkelingsprogramma van De Nationale Opera. 

Elk jaar neemt De Nationale Opera Studio jonge artiesten aan om ze onder te dompelen in het professionele leven van dit bedrijf. Daar worden ze intensief bij begeleid. Lochlan is een van die jonge artiesten. Hij is pianist en vervult daarmee in de operawereld de rol van repetitor.

De ‘ondankbare’ taak

Als repetitor begeleid je de repetities voor de productie. Het gaat dan ook niet om je eigen artistieke interpretatie van een stuk, maar om het je dienstbaar opstellen aan de zangers en de dirigent. Lochlan: “Je moet je ego opzij zetten. Het beste is, denk ik, om een repetitie blanco in te gaan. Je moet de muziek wel héél goed kennen, zodat je bijna aaneengesloten naar de dirigent kan kijken om te begrijpen hoe híj het stuk voor zich ziet.”

Wanneer de première van een productie op het toneel staat, zit het werk van de repetitor er al lang op. Lochlan: “Sommigen noemen mijn werk een ondankbare taak. Ik speel veel en applaus van het publiek loop ik inderdaad altijd mis. Maar dat vind ik niet erg. Ik geniet juíst erg van de repetities: dat is waar de voorstelling vorm krijgt en waar problemen opgelost moeten worden.”

Nederlandse communicatie

“Ik ben onder de indruk hoe alles hier gaat als het op taal aankomt. De artistieke leiding van Nabucco sprak bijvoorbeeld Italiaans tegen de een, Duits tegen een ander, Nederlands tegen nog weer iemand anders en Engels tegen mij. Dat zou in Amerika of Italië nooit gebeuren.” Lochlan houdt zelf ook erg van talen. “Naast Engels spreek ik nu Italiaans en Duits. Ik werk hard aan mijn Nederlands. Als je een taal leert, laat je zien dat je een andere cultuur waardeert. Hier heb ik geleerd hoe erg communicatie verschilt per cultuur. Aanwijzingen die je krijgt tijdens repetities in Nederland of Italië zijn bijvoorbeeld veel directer dan in Engels sprekende landen. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat ze hun taal anders gebruiken dan mensen uit Engelssprekende landen.”

Persoonlijke begeleiding

Samen met Jean-Paul Grijpink begeleidt Lochlan momenteel de repetities voor Ritratto: “De beste manier om dit vak te leren, is door het te doen. Jean-Paul is ontzettend ervaren, en met hem als mentor voel ik me zelfverzekerder in deze professionele omgeving. Hij behandelt me echt als een professional, en niet als student. Dat vind ik heel fijn. Ik doe hard mijn best om ervoor te zorgen dat de dirigent geen verschil opmerkt tussen wanneer ik of Jean-Paul achter de piano zit. Ik moet hetzelfde orkest representeren als hij.”

De Opera Studio biedt Lochlan ook ondersteuning voor projecten buiten De Nationale Opera. Lochlan: “Ik heb me ingeschreven voor een dirigeerwedstrijd in Toscane. Ik weet dat ik voor de voorbereiding zo veel hulp ga krijgen als nodig is. Deze plek is uniek in de persoonlijke begeleiding die je krijgt, en ik ben daar heel erg blij mee.”