Speeldata

3-23 juni 2021

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:40 uur, geen pauze

Tickets

n.v.t.

Die ersten Menschen

Een erotisch mysterie

De eerste twee mensen op aarde waren verliefd. De derde mens vermoordde de vierde. Die ersten Menschen vertelt het verhaal van het eerste gezin in de Bijbelse geschiedenis van de mensheid: Adahm en Chawa en hun zoons Kajin en Chabel. Het bekende Bijbelverhaal van de moord van Kajin op zijn broer wordt in Die ersten Menschen vanuit een heel ander oogpunt geïnterpreteerd.

Het verhaal

Die ersten Menschen speelt zich af in een uitgestrekt oerlandschap, waar het eerste gezin op aarde onderlinge confrontaties niet uit de weg kan gaan. Chawa voelt zich vervreemd van Adahm en verlangt terug naar hun jongere jaren. Zoons Kajin en Chabel houden er heel uiteenlopende levensopvattingen op na. Kajin voelt zich nauw verbonden met de natuur en is vervuld van seksuele verlangens, terwijl Chabel vanuit zijn geloofsovertuiging leeft en de rol van perfecte zoon vervult. Kajin vindt in zijn moeder de oervrouw waar hij naar op zoek is en is jaloers op de liefde van zijn moeder voor Chabel. De afgunst drijft hem tot het vermoorden van zijn eigen broer. Alleen achtergebleven begrijpen Adahm en Chawa wat de mensheid te wachten staat.
 

Erotisches mysterium

De Duitse auteur Otto Borngräber (1874-1916) gaf aan zijn libretto, gebaseerd op een toneelstuk van eigen hand, de ondertitel ‘Erotisches Mysterium’ mee. In zijn symbolenrijke interpretatie van het Bijbelverhaal, liet hij zich duidelijk inspireren door de psychoanalyse die in zijn tijd hoogtij vierde – Freud klinkt op de achtergrond mee. Borngräber laat zien hoe de oerfamilie verscheurd wordt door de spanning tussen de seksuele drift en het gretige leven enerzijds en een aan het geestelijke gewijde leven anderzijds. Twee broers die in de enge kring van de familie voor twee totaal verschillende levensopvattingen staan. De erotische en incestueuze inslag van het verhaal deden veel stof opwaaien bij de opvoering van het toneelstuk en leidden tot ingrepen van de censuur.

Voorstellingsinformatie

Nieuwe productie

Muzikale leiding  François-Xavier Roth
Regie Calixto Bieito
Decor Rebecca Ringst
Kostuums  Ingo Krügler
Licht  Michael Bauer
Video Sarah Derendinger  

Adahm Kyle Ketelsen 
Kajin Leigh Melrose 
Chawa Annette Dasch 
Chabel John Osborn

Orkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Duits gezongen, met Nederlands en Engelse boventitels

Bekijk de trailer

Die ersten Menschen trailer
Die ersten Menschen
©Ruth Walz
Die ersten Menschen
©Ruth Walz
Die ersten Menschen
©Ruth Walz
Die ersten Menschen
©Ruth Walz

Bekijk de teaser

Die ersten Menschen
Online lezing

Online programma i.s.m. SPUI25

Gratis lezing

Joep Leerssen legt de cultuurhistorische context van deze onbekende maar fascinerende, broeierige opera bloot. Op donderdag 27 mei van 17.15 - 18.30 kunt u de livestream van deze lezing gratis bijwonen. Na de live-uitzending blijft de lezing online beschikbaar. 

Die ersten Menschen - Podcast

In deze tweedelige podcast maak je kennis met de onbekende, maar indrukwekkende opera Die ersten Menschen van Rudi Stephan. In deel één schetst dramaturg Luc Joosten de cultuurhistorische context waarbinnen de opera tot stand kwam, en komen ook regisseur Calixto Bieito en dirigent François-Xavier Roth aan het woord. In deel twee wordt met repetitor Jan-Paul Grijpink aan de piano een muzikale reis door de partituur gemaakt.

Deel 1: 'Die ersten Menschen': een inleiding in een bijzondere opera

Door: Jasmijn van Wijnen

Deel 2: 'Die ersten Menschen': een reis door de partituur

Door: Jasmijn van Wijnen

Interview met François-Xavier Roth

Wil je meer lezen over Die ersten Menschen en zijn makers? Lees dan dit interview met François-Xavier Roth in Trouw!

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort al 130 jaar tot de absolute wereldtop. Critici roemen telkens weer de orkestklank, die uit duizenden herkenbaar is. De strijkers klinken ‘fluwelig’, het koper heeft een ‘gouden’ klank, het timbre van de houtblazers is heel persoonlijk en de slagwerkers uit Amsterdam hebben wereldfaam opgebouwd.

In de media
Lovende reacties

Die ersten Menschen heeft alle ingrediënten om je tot in je vezels te laten beleven wat opera is..

4 juni

Het is muziek van de hoogste orde, van uiterst beklemmend tot magnifiek stralend ... Een vijfsterrenavond zonder weerga was het. 

6 juni

Mkyle Ketelsen (Adahm), Annette Dasch (Chawa), John Osborn (Chabel) en Leigh Melrose zingen en acteren hun moordend zware rollen grandioos en angstaanjagend intens

4 juni

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten

  • achter de schermen video's

  • interviews & artikelen

Opera & Ballet online