Speeldata

Juni (o.v.b.)

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:40 uur, geen pauze

Tickets

Vanaf € 12,50

Die ersten Menschen

Een erotisch mysterie

De eerste twee mensen op aarde waren verliefd. De derde mens vermoordde de vierde. Die ersten Menschen vertelt het verhaal van het eerste gezin in de Bijbelse geschiedenis van de mensheid: Adahm en Chawa en hun zoons Kajin en Chabel. Het bekende Bijbelverhaal van de moord van Kajin op zijn broer wordt in Die ersten Menschen vanuit een heel ander oogpunt geïnterpreteerd.

Het verhaal

Die ersten Menschen speelt zich af in een uitgestrekt oerlandschap, waar het eerste gezin op aarde onderlinge confrontaties niet uit de weg kan gaan. Chawa voelt zich vervreemd van Adahm en verlangt terug naar hun jongere jaren. Zoons Kajin en Chabel houden er heel uiteenlopende levensopvattingen op na. Kajin voelt zich nauw verbonden met de natuur en is vervuld van seksuele verlangens, terwijl Chabel vanuit zijn geloofsovertuiging leeft en de rol van perfecte zoon vervult. Kajin vindt in zijn moeder de oervrouw waar hij naar op zoek is en is jaloers op de liefde van zijn moeder voor Chabel. De afgunst drijft hem tot het vermoorden van zijn eigen broer. Alleen achtergebleven begrijpen Adahm en Chawa wat de mensheid te wachten staat.
 

Erotisches mysterium

De Duitse auteur Otto Borngräber (1874-1916) gaf aan zijn libretto, gebaseerd op een toneelstuk van eigen hand, de ondertitel ‘Erotisches Mysterium’ mee. In zijn symbolenrijke interpretatie van het Bijbelverhaal, liet hij zich duidelijk inspireren door de psychoanalyse die in zijn tijd hoogtij vierde – Freud klinkt op de achtergrond mee. Borngräber laat zien hoe de oerfamilie verscheurd wordt door de spanning tussen de seksuele drift en het gretige leven enerzijds en een aan het geestelijke gewijde leven anderzijds. Twee broers die in de enge kring van de familie voor twee totaal verschillende levensopvattingen staan. De erotische en incestueuze inslag van het verhaal deden veel stof opwaaien bij de opvoering van het toneelstuk en leidden tot ingrepen van de censuur.

Bestel kaarten

Als eerste tickets kopen voor Die Ersten Menschen?
Klik hier en ontvang een melding wanneer de kaartverkoop start.
 

Tickets worden geladen...
Makers
Het koninklijk concertgebouw orkest

Het koninklijk concertgebouw orkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort al 130 jaar tot de absolute wereldtop. Critici roemen telkens weer de orkestklank, die uit duizenden herkenbaar is. De strijkers klinken ‘fluwelig’, het koper heeft een ‘gouden’ klank, het timbre van de houtblazers is heel persoonlijk en de slagwerkers uit Amsterdam hebben wereldfaam opgebouwd.

Opera & Ballet online

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten

  • achter de schermen video's

  • interviews & artikelen

Anderen bekeken ook
Donizetti queens in concert
Opera
Donizetti queens in concert
16 mei 19:00 uur | Online concert
Nationale Opera & Ballet, Online

Meeslepende liefdesduetten, hoogoplopende conflicten en aria’s die barsten van...

info & tickets
L'elisir d'amore
Opera
L'elisir d'amore
23 mei 2021 | 1 livestream
OperaVision, Online

Stel je voor dat er een middeltje zou bestaan dat ervoor zorgt dat degene op wie jij...

info & tickets
METAMORPHOSIS
Ballet
METAMORPHOSIS
29 april - 29 oktober 2021 | Stream
Nationale Opera & Ballet, Online

Uitgaande van de klassieke ballettechniek creëert de Britse choreograaf David Dawson...

info & tickets