Met redelijk succes hebben personen met Afrikaanse roots zich hier geworteld en zijn zij in een waaier aan disciplines in de samenleving te vinden. Onder hen tref je wetenschappers, medici, advocaten, schrijvers, kunstenaars, theatermakers, artiesten, sporters en ondernemers. Al deze talenten en hun prestaties verdienen het om onder de aandacht gebracht te worden van een zo breed en divers mogelijk publiek.

De Black Achievement Month vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het is een erkenning van de vele kwaliteiten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. De rijkdom aan talenten en expertise rechtvaardigt dit initiatief en is tevens een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots. Een beeldvorming die te vaak is bepaald door dat wat in de slavernij en koloniale tijd over personen van Afrikaanse afkomst is gezegd en geschreven.

Sebia Plantefève-Castryck

Sebia Plantefève-Castryck

Sebia Plantefève-Castryck, élève bij Het Nationale Ballet, is ambassadeur van Black Achievement Month. Als zwarte ballerina in een overwegend witte wereld, ziet Sebia dat er niet veel diversiteit is in ballet. Hoewel ze merkt dat er veranderingen gaande zijn in de balletwereld kan het allemaal nog veel beter. Nog steeds valt ze als zwarte danseres te veel op. Het liefst ziet ze zoveel diversiteit dat een kleurtje meer of minder totaal aan de kijker voorbijgaat. “Ik hoop dat er een moment komt waarin iedereen gewoon zijn talent kan tonen, zonder zich af te vragen: hoor ik hier wel bij.”

Foto: Les Adu

Voorstellingen Nationale Opera & Ballet

De kaartverkoop voor de voorstellingen Reclaiming Our Time, Celebrating Diversity en I Feel it Too start op donderdag 23 september. Houd de onderstaande pagina's in de gaten voor de kaartverkoop en updates.

Voorstellingen
Reclaiming Our Time
Opera
Reclaiming Our Time
10 oktober | 1 voorstelling
Nationale Opera & Ballet, Foyer

Deze Black Achievement Month presenteert De Nationale Opera in samenwerking met pianist...

info & tickets
Celebrating diversity
Opera & Ballet
Celebrating Diversity
17 oktober | 1 voorstelling
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Na 5 jaar “Dancing Diversity” bundelen Nationale Opera en Ballet voor het eerst hun...

info & tickets
I feel it too
Ballet
I Feel It Too
24 oktober | 1 voorstelling
Nationale Opera & Ballet, Boekmanzaal

I Feel It Too is het eerste werk van choreograaf en danser Sedrig Verwoert in de functie...

info & tickets