Barbora Horáková

Barbora Horáková

Regisseur

Barbora Horáková werd geboren in Praag en woont op dit moment in Biel. Ze studeerder operazang aan de muziekacademies van Bazel en Genève en won als lid van de Swiss International Studio verschillende prijzen tijdens competities, voordat ze besloot een andere weg in te slaan en zich te richten op opera regie en scenografie.

Al snel werd theorie vervangen door praktisch werk. Haar werk als assistent-regisseur in Bazel resulteerde in vele contacten met kunstenaars van een hoog niveau. Hector Parra’s en Klaus Hendl’s opera Wilde, die in 2015 op het Schwetzingen Festival in première ging, was de start van haar samenwerking met Calixto Bieito. Artistiek respect en wederzijds vertrouwen leidden al snel tot een reeks grote producties: Brittens War Requiem, From a Dead House, Tannhäuser en Zimmermanns Die Soldaten. Deze producties brachten Horáková van München, Oslo, Bazel, Londons ENO en Zürich naar steden als Neurenberg, Venetië, Bilbao, Leipzig en Madrid.

Met La voix humaine (Poulenc), die in Neuchâtel in première ging, maakte Horáková haar debuut als zelfstandig regisseur. Haar talent en handschrift werden snel erkend en gehonoreerd. Verder ensceneerde ze L´enfant et les sortilèges in Bazel, Pflueger’s Romulus the Great in Neuchâtel, Pelléas et Mélisande in Oslo en Bazel, Monteverdi´s L´Orfeo en Purcells Dido and Aeneas in Bilbao, Un giorno di regno in Heidenheim, Respighi’s La bella dormente nel bosco in Lyon, Luisa Miller in Wuppertal en Londons ENO, Eötvös’ The Golden Dragon in Dresden, L´enfant et les sortilèges/Olympia (Ravel/Offenbach) in Wenen, Dark Spring, een wereldpremière, in Mannheim, Carmen in Hannover, Rigoletto in Praag en in 2021 Missa in tempore belli in Amsterdam bij DNO.

Barbora Horáková’s snelle succes werd onderstreept door twee prestigieuze nominaties: ze was finalist bij de Ring Award Graz in 2017 en werd in 2018 geëerd als de ‘Nieuwkomer van het jaar’ tijdens de ‘International OPERA Awards’ in Londen.  

Lees meer over Missa in tempore belli geregisseerd door Barbora Horáková in seizoen 2021-2022.

CV