Ernst Meisner tijdens Ballet Class online
Ernst Meisner gefilmd tijdens online balletles | Foto: Altin Kaftira

‘We vinden onszelf steeds opnieuw uit’

8 maart 2023

Junior Company viert tiende verjaardag met Tien!

Tekst: Astrid van Leeuwen

Om jonge dansers na hun opleiding niet meteen ‘in het diepe te gooien’, werd in 2013 de Junior Company van Het Nationale Ballet opgericht. Artistiek coördinator Ernst Meisner: “Naast intensieve begeleiding en coaching bieden we ze de kans om heel veel vlieguren te maken.” Balletmeester Caroline Sayo Iura: “En we leren ze dat je niet in elk ballet mooi en elegant hoeft te zijn.”

Toen voormalig eerste soliste Caroline Sayo Iura vijf jaar geleden een vaste aanstelling bij de Junior Company kreeg, stelde ze zich één doel. “Wanneer de groep tien jaar zou bestaan, moest, vond ik, minstens een kwart van Het Nationale Ballet uit voormalige Junior Company-dansers bestaan.” Lachend: “Nou, dat is gelukt! We zitten zelfs al op de helft: meer dan veertig junioren zijn inmiddels doorgestroomd naar het grote gezelschap!” Ernst Meisner, die de Junior Company al vanaf de start leidt: “Enerzijds kan ik amper geloven dat er al tien jaar voorbij zijn, anderzijds heeft de groep in één decennium al zó’n ontwikkeling doorgemaakt. In het begin was het echt een kwestie van pionieren; we moesten onze plek veroveren en letterlijk stap voor stap uitvinden wat er nodig was om dit initiatief tot een succes te maken.”

 

Het beste uit elk talent halen

Dat dat meer dan gelukt is, blijkt alleen al uit de reputatie die de groep inmiddels internationaal heeft. Meisner: “We staan nu ongeveer op één lijn met de Studio Company van American Ballet Theatre, wat betekent dat jonge dansers van over de hele wereld bij ons willen dansen.” Maar: “Zo’n positie is altijd tijdelijk. Het vergt een constante inspanning om dit hoge niveau te behouden.” Een extra uitdaging is daarbij de steeds wisselende samenstelling van de Junior Company. Meisner: “Qua repertoire hebben we inmiddels een eigen identiteit opgebouwd, waarbij we ook veel kansen aan jonge choreografen en componisten bieden. Maar het danserstableau verandert elk jaar ingrijpend; je hebt steeds met andere individuen te maken, die ook een andere benadering en coaching behoeven.” Iura: “We vinden onszelf steeds opnieuw uit, zoeken altijd naar manieren om het beste in elk afzonderlijk talent naar boven te halen.”

‘Jonge dansers van over de hele wereld willen bij ons dansen’

 

Energie en durf

En ja, dat is een grote verantwoordelijkheid. Meisner: “Het gaat om jonge mensen, met passies en dromen die ook weer kunnen veranderen. Het is aan ons om daar zo goed mogelijk op aan te sluiten.” Wat Meisner en Iura vooral raakt, is de enorme energie van de jonge dansers. Iura: “Zelfs de pianisten zeggen het elke keer weer: ‘We krijgen zó’n energie van deze dansers’. Daarbij is deze generatie zoveel verder dan mijn generatie vroeger was. Ze durven dingen te bevragen, waar ik op mijn beurt ook weer veel van leer.” Meisner: “Het is prachtig om te zien hoe ze zich blijven ontwikkelen. Ook degenen die naar andere gezelschappen dan Het Nationale Ballet doorstromen.” Dat ze na één of twee jaar al uitvliegen, vindt Meisner dan ook alleen maar geweldig. Enthousiast: “Dat is ons doel: hen klaarstomen voor een groot topgezelschap.” Iura heeft er duidelijk meer moeite mee: “Ik ben toch een soort moederkloek die last heeft van een lege-nest-syndroom. Ik moet altijd slikken als er weer een paar vertrekken.”

 

Claire Tjoe-Fat  – Corps de Ballet, Junior Company lichting 2019
“Door mijn tijd bij de Junior Company ben ik veel zelfverzekerder geworden in het dansen – vroeger had ik nog weleens last van podiumvrees, maar nu kan ik er met volle teugen van genieten. Ook is de groep ontzettend hecht en iedereen krijgt de kans om zichzelf te bewijzen in grotere dansrollen. De keer dat we met z’n allen op tournee door Indonesië zijn gegaan, zal ik nooit vergeten; dat was echt een ongelooflijke ervaring!”

Joseph Massarelli – Tweede solist, Junior Company lichting 2015
“Mijn jaar in de Junior Company is misschien wel een van de belangrijkste periodes in mijn carrière tot nu toe geweest. Het heeft me geholpen de sterke fundering op te bouwen die nodig is voor een danscarrière en de kansen die ik toen kreeg, hebben een enorme invloed gehad op mijn ontwikkeling binnen het grote gezelschap. Ook heeft de Junior Company me laten zien hoe waardevol het is om mensen in je leven te hebben die je steunen – als danser en, nog belangrijker, als persoon.”

Jessica Xuan – Eerste Solist, Junior Company lichting 2013
“De Junior Company biedt een geweldige kans om ervaring op te doen in de professionele danswereld, en maakt het tegelijkertijd mogelijk om Het Nationale Ballet te leren kennen en de artistieke staf jóú beter te laten leren kennen. Je mag veel dansen, zowel in groepsstukken als individueel, en je bouwt ontzettend hechte banden op: iedereen komt uit een ander land en brengt andere ervaringen mee – en juist die eigenheid van elke danser maakt de Junior Company zo bijzonder.”

  • Seizoen 2023-2024
    Van 3 februari tot 17 maart 2024 maakt de Junior Company van Het Nationale Ballet de tournee Tien door Nederland om het tienjarig jubileum van het jongerengezelschap te vieren én dat van artistiek coördinator Ernst Meisner.

    Info & tickets