Zaal

De zaal

Nationale Opera & Ballet is een zogenaamd proscenium- of lijsttheater, maar kan eveneens bespeeld worden als amfitheater met een verhoogde orkestbak en arena. Door de halfronde vorm van de zaal zijn de afstanden tot het toneel relatief kort. Ook zijn er twee balkons en kunnen bezoekers zich dus op meerdere hoogtes bevinden.

De zaal

Nationale Opera en Ballet is een proscenium- of lijsttheater maar kan bespeeld worden als amfitheater met verhoogde orkestbak en arena. Er zijn twee balkons. Door de halfronde vorm zijn de afstanden tot het toneel kort.

In totaal zijn er 1594 stoelen, exclusief rolstoelplaatsen.

  • arena (rij 1 t/m 3): 70 (wegneembaar)
  • zaal (rij 4 t/m 18): 757
  • 1e balkon: 413
  • 2e balkon: 356
  • totaal: 1594
  • rolstoelplaatsen: 11

De licht- en geluidscabines bevinden zich achteraan op het eerste balkon. Tijdens repetities kan op rij 11 een regietafel geplaatst worden. De geluidsmixer heeft een vaste positie op rij 17, achterin de zaal, onder het balkon. Achteraan op het tweede balkon bevindt zich een projectiecabine waar ook de boventitelapparatuur en een projector staat.

Ballerina's van boven

Het toneel

Het theater wordt zowel door De Nationale Opera als door Het Nationale Ballet bespeeld. Dit betekent dat bijvoorbeeld overdag op het toneel een repetitie voor de ene productie plaatsvindt en ’s avonds een voorstelling van een andere productie. Dit is mogelijk doordat er naast en achter het hoofdtoneel nog drie tonelen te gebruiken zijn. 

Het toneel

Het theater wordt zowel door De Nationale Opera als door Het Nationale Ballet bespeeld. Dit betekent dat bijvoorbeeld overdag op het toneel een repetitie voor de ene productie plaatsvindt en ’s avonds een voorstelling van een andere productie. Dit is mogelijk doordat er naast en achter het hoofdtoneel nog drie tonelen te gebruiken zijn. 

Het hoofdtoneel is 22 meter breed en zestien meter diep. Het zij-, achter- en montagetoneel omvatten elk ruim driehonderd vierkante meter. Het hoofdtoneel is uitgerust met vijf hefpodia (liften) van 16,20 meter breed en 2,70 meter diep. Deze kunnen 3,05 meter omhoog en 3,05 meter omlaag gebracht worden en ze kunnen tot tien procent schuin afgesteld worden. Voor ballet wordt op de hefpodia een verende vloer gelegd.

Voor de verplaatsing van decors dienen zweefwagens die dezelfde afmetingen hebben als de hefpodia en die in het hoofdtoneel en in het montagetoneel verzonken kunnen worden. Op deze manier kan maximaal 30.000 kg aan decor worden verplaatst. Voor het horizontale transport wordt vaak gebruikgemaakt van elektrisch aangedreven duwwagens.

Het hoofdtoneel beschikt verder over een uitgebreide hijsinstallatie met 92 elektrische trekken, vier zijtrekken, drie sluiertrekken, twee zaaltrekken, 45 punttrekken en achttien twee-tons lieren. De toneelmachinerie wordt met één centraal computersysteem bediend vanaf mobiele besturingscomputers. De lichtcabine is achter het eerste balkon te vinden. De lichtoperator bedient vanaf hier zo’n 1.000 schijnwerpers waarvan bijna 100 volledig op afstand bewogen kunnen worden.

Techniek is een belangrijke afdeling binnen Nationale Opera & Ballet. De afdeling Toneel zorgt ervoor dat alles op en rond het toneel functioneert en dat de decors worden opgebouwd en weer afgebroken. De onderhoudsdienst ziet erop toe dat de technische apparatuur optimaal werkt. De afdeling Belichting is verantwoordelijk voor de belichting en videoprojectie en de afdeling Audio, video en media zorgt voor beeld- en geluidsopnamen ten behoeve van TV en online media.

Voordoek
Het voordoek is van rood fluweel en kan Grieks open of in Wagner, op variabele snelheid. Het voordoek wordt bediend vanaf het voortoneel rechts. Voor het brandscherm hangt een effen violetkleurig sierdoek dat alleen Grieks open kan.

Voorzieningen
NO&B beschikt over een ‘harde’ afstopping bestaande uit acht poten (vier stel aluminium trussframes bespannen met zwarte wollen stof), ‘zachte’ wollen friezen en poten en diverse standaard doeken, gazen en plastics.
Hulpmiddelen als hoogwerkers, ladders en een heftruck zijn aanwezig.

Orkestbak
De orkestbak bestaat uit drie liften.

  • oppervlak middenlift         60 m2
  • linker/rechter lift          12,5 m2
  • bereik ten opzichte van toneelniveau           -3.67 m tot "0" (toneelniveau)

De orkestruimte onder het voortoneel, bedraagt circa 65 m2. Deze ruimte kan afgeschermd worden met houten schotten die aan de toneelrand gehangen worden. Wanneer de orkestbak op orkestniveau staat, wordt over de bak een veiligheidsnet gespannen.

Laden/lossen
De ingang van het truckdok is aan het Waterlooplein, naast de artiesteningang (nr. 22). Er is binnen plaats voor twee trailers. Er zijn in hoogte verstelbare laadperrons. Maximale hoogte trailer: 4.00 m Perronhoogte: 1.26 m Het truckdok biedt geen langdurige parkeergelegenheid voor trailers. Er is een elektrische vorkheftruck met een maximale capaciteit van 1500 kg beschikbaar.

Downloads 

Maten en specificaties van het toneel

Een plattegrond

Een doorsnede

Voor het aanvragen van tekeningen in een DWG format kunt u bellen met nummer +31(0)205518094 of een email sturen naar:

tekenkamer@operaballet.nl

Lichten

Licht

Nationale Opera & Ballet beschikt over een moderne, grotendeels geautomatiseerde theaterlichtinstallatie.

Licht

Nationale Opera &Ballet beschikt over een moderne, grotendeels geautomatiseerde theaterlichtinstallatie.

Om het bespelen van het theater door meer dan één gezelschap of productie op dezelfde dag mogelijk te maken is voor een groot deel van de beschikbare schijnwerpers een vaste positie gekozen, de zogenaamde rep(ertoire) instelling, verdeeld over vier zaalbruggen,  drie proscenia, manteau's, portaalbrug, mobiele lichtbruggen en verplaatsbare panoramastatieven. Hiermee kan het gehele toneel, verdeeld in segmenten, in twee kleuren dekkend worden belicht vanuit vijf invalshoeken. Verder worden per productie extra schijnwerpers geplaatst of ingehangen op de gewenste posities.

De vier mobiele lichtbruggen zijn opgebouwd uit elk zeven brugmodules van drie meter, hangen aan reguliere decortrekken en zijn daardoor verplaatsbaar.

Elke lichtbrug is voorzien van geautomatiseerde schijnwerpers: tien stuks LT yokes ARRI 2kW (tegenlicht), acht stuks ETC Revolution  (pipe-end) en drie stuks Vari*Lite 3500 (toplicht/effectspots).

Het geautomatiseerde horizonlicht bestaat uit 42 stuks asymmetrische horizonarmaturen, welke voorzien zijn van kleurwisselaars.

Daarnaast beschikt Nationale Opera & Ballet over diverse schijnwerpers die voor producties ingezet kunnen worden, zoals 4kW HMI (geautomatiseerde) fresnels, 2,5kW HMI profielschijnwerpers, Vari*Lite geautomatiseerde schijnwerpers en diverse conventionele schijnwerpers.

Op zowel de zaalbrug als de portaalbrug zijn vier HMI RJ volgspots aanwezig.

De lichtinstallatie wordt aangestuurd door middel van een Transtechnik Prima NTX lichtcomputer. De datacommunicatie tussen de lichtcomputers, dimmers en servers vindt plaats via een ethernet netwerk dat door het gehele theater beschikbaar is.

Bekijk hier de tekening van het repertoire lichtplan.

 

Achter de schermen

Geluid, video en communicatie

Nationale Opera & Ballet heeft een zaaldekkende geluidsinstallatie en een podiumdekkend monitorsysteem. Ook is het theater uitgerust om grootbeeld videoprojectie te realiseren en kunnen verschillende opnamen worden gemaakt. 

Geluid, video en communicatie

Geluid
Nationale Opera & Ballet heeft een zaaldekkende geluidsinstallatie en een podiumdekkend monitorsysteem. Voor speciale effecten is er een vijfkanaals ambiosysteem met luidsprekers in het zaalplafond en in de zaalwanden. Alle instellingen kunnen per voorstelling digitaal worden opgeslagen. De installatie kan zowel vanuit de geluidscabine, achteraan op het eerste balkon, als vanuit de zaal worden bediend. NO&B beschikt daarnaast over een systeem voor elektro-akoestiek.

Vind hier een tekening van de luidsprekerposities. 

Projectie
NO&B is uitgerust om grootbeeld videoprojectie te realiseren. Op vaste punten is een infrastructuur voor video en data beschikbaar.

Video
In NO&B kunnen professionele digitale meercamera en meersporen opnamen tbv CD / DVD of internet worden gemaakt.

Communicatie
De inspiciëntenlessenaar bevindt zich vooraan op het rechter zijtoneel. Vanaf de lessenaar kan een groot aantal functies van het communicatiesysteem worden bediend: een uitgebreid oproep- en meeluistersysteem voor artiesten en technici, aparte intercomsystemen voor belichtingsdienst en toneeldienst en een geïntegreerd systeem. Er is tevens een videocommunicatiesysteem met een totaalbeeld van het toneel, een infrarood totaalbeeld van het toneel en een beeld van de dirigent. NO&B maakt gebruik van draadloze digitale intercoms (ruim 40 stuks) over zeven lijnen.

Kleedkamers

Gebruikersfaciliteiten

Van kleedkamers tot artiestenfoyer. Lees hier alles over de verschillende gebruikersfaciliteiten van Nationale Opera & Ballet. 

Gebruikersfaciliteiten

Kleedkamers
Op de begane grond zijn tien kleedkamers met douche, met in totaal 65 plaatsen. Er is een kamer voor kleedsters en een kap-grime kamer.
In de eerste kelder zijn zes kleedkamers zonder douche, met in totaal 81 plaatsen. Er zijn douches op de gang. Hier is eveneens een kamer voor kleedsters en een kap-grime kamer.
Er zijn voor gastgezelschappen geen aparte wasfasciliteiten beschikbaar.

Dirigentenkamer
In de eerste kelder is een dirigentenkleedkamer.

Productiekantoor
Een klein productiekantoor bevindt zich vlakbij het toneel. Op aanvraag kan hier een externe telefoonlijn aangesloten worden. Er is internetverbinding aanwezig maar geen wifi.

Artiestenfoyer
Er is een artiestenfoyer met lunch- en dinerfaciliteiten. De keuken is geopend van 12.00 tot 14.00 (lunch) en van 17.00 tot 19.30 (diner).
Ook zijn er op diverse plaatsen in het gebouw frisdrankautomaten.

Repetitieruimtes
De beschikbaarheid van repetitiestudio’s hangt af van de werkschema’s van de twee residerende gezelschappen. Eventueel gebruik van deze studio’s moet vooraf via de productieleider aangevraagd worden.