De Nationale Opera presenteert

Ritratto WILLEM JETHS (1959)

Voorstelling voorbij

EEN LEVEND KUNSTWERK

Tijdsduur 1:30

Pauzes 0

Van Willem Jeths

VANWEGE AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN ZIJN WIJ TOT ONZE SPIJT GENOODZAAKT DE VOORSTELLINGEN VAN RITRATTO ALLE AF TE GELASTEN. MEER INFORMATIE LEEST U HIER: OPERABALLET.NL/CORONA-UPDATE

 

Trailer
Interview Jan Taminiau

Willem Jeths’ nieuwe opera over de extravagante Italiaanse kunstmuze en mecenas Luisa Casati beleeft haar offline wereldpremière. De videoregistratie van deze nieuwe opera was een online een groot succes tijdens de lockdown. Nu wordt de opera eindelijk gespeeld voor een live publiek. De regie is van Marcel Sijm, de kostuums van de befaamde couturier Jan Taminiau.

 

Veilig bezoek

Aan uw veiligheid wordt gedacht. We zorgen dat er altijd 1.5 meter afstand gehouden kan worden, zowel door onze bezoekers als onze medewerkers. Om dit te waarborgen hebben we een aantal maatregelen getroffen.

Veilig bezoek aan NO&B

Ritratto © Ruth Walz
Ritratto
Ritratto
Ritratto
Ritratto

Luisa Casati
De buitensporig rijke Italiaanse Markiezin Casati streefde er haar leven lang naar gezien te worden. Zij was beroemd vanwege de uitbundige feesten die zij organiseerde. Ze liet zich door tal van kunstenaars portretteren of fotograferen. Met haar zwart omrande ogen, haar vlammend rode haar en excentriek gedrag probeerde ze een plaats te verwerven in de kunstwereld.

Tegen de achtergrond van de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog stelt librettist Frank Siera het belang van kunst ter discussie. Op een feest van Casati laat Siera allerlei kunstenaars uit de tijd van Casati samen komen. Casati engageert zich niet met wereldlijke problemen en focust zich blind op haar passie. 

Willem Jeths
Ritratto’s componist Willem Jeths – van 2014 tot 2016 de eerste Componist des Vaderlands – speelt graag met orkestrale kleuren en kiest zorgvuldig de timbres die passen bij zijn personages als hij een opera schrijft: ‘Ik ben ervan overtuigd dat muziek sterker en expressiever kan zijn als je je ermee kunt identificeren.’

Programmaboek

Voor Ritratto hebben we een uitgebreid programmaboek samengesteld. Deze ontvangt u bij uw bezoek aan de voorstelling, maar kunt u ook online bekijken:

Programmaboek Ritratto

8-delige podcastserie: Making an opera

Beluister hier de 8-delige podcast-serie over het maakproces van Ritratto en De Nationale Opera Studio door Stefanie Visjager:

NTR: PODCAST Making an opera

Winnaar van de Prix Europa 2020 - Best European Radio Music Programme of the Year

Inleiding 

Ritratto

door: Klaus Bertisch

Team en cast Ritratto

Vormgeving en libretto
De voorstellingen van regisseur Marcel Sijm zijn verrassend en dikwijls vol humor, met een grote rol voor uitbundige vormgeving. Zijn samenwerking met decorontwerper Marc Warning in Legende was daar een mooi voorbeeld van. Voor Ritratto ontwerpt Marc Warning wederom het decor. Met spanning kunnen we uitkijken naar de kostuums van Jan Taminiau voor Ritratto. Hij is onder meer bekend van de blauwe mantel die koningin Maxima tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander droeg. Het kersverse libretto is van de jonge schrijver en regisseur Frank Siera, in 2012 afgestudeerd aan de Toneelacademie, die behalve voor De Nationale Opera ook schreef voor Veenfabriek, KASSETT, Operafront en De Queeste. Choreograaf Zino Ainsley Schat vertaalt het thema ‘gezien worden’ naar voguing, een dansstijl waarin poseren en directe focus op het uiterlijk de basis is.

De Nationale Opera Studio
De Nationale Opera Studio (DNOS) is per 1 september 2018 begonnen als een intensief talentontwikkelingsprogramma voor zes getalenteerde jonge zangers en een repetitor. Inmiddels hebben de jonge talenten van DNOS zich in korte tijd al op allerlei plekken bewezen, zowel in lunchconcerten als op het grote toneel. DNOS staat onder de inspirerende leiding van sopraan Rosemary Joshua, en slaat een brug tussen de conservatoria en de beroepspraktijk.

 

Opera in 7 scènes

Libretto
Frank Siera

Wereldpremière
7 oktober 2020
Nationale Opera & Ballet

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Geoffrey Paterson
Regie
Marcel Sijm
Libretto
Frank Siera
Decor
Marc Warning
Kostuums
Jan Taminiau
Licht
Alex Brok
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Choreografie
Zino Ainsly Schat
Koor
Sopraan: Silvia Brizuela Meza, Kris Ng (student DNOA), Irene Hoogveld
Alt: Gerben van der Werf (student DNOA), Eline Welle, Maria Warenberg
Tenor: Lucas van Lierop, Zachery Vandermeulen, Milan de Korte
Bas: Frederik Bergman, Dominic Kraemer, Sam Carl
Orkest
Residentie Orkest Den Haag
Luisa Casati
Verity Wingate - De Nationale Opera Studio
Romaine Brooks
Polly Leech - Alumni De Nationale Opera Studio
Gabriele D’Annunzio
Paride Cataldo - Alumni De Nationale Opera Studio
Garbi
Martin Mkhize - Alumni De Nationale Opera Studio
Sergei Diaghilev
Gerben van der Werf - student DNOA
Man Ray
Lucas van Lierop - Alumni De Nationale Opera Studio
Jacob Epstein
Frederik Bergman - De Nationale Opera Studio
Kees van Dongen
Dominic Kraemer
Filippo Marinetti
Sam Carl - De Nationale Opera Studio

Marcel Sijm

Regisseur

Marcel Sijm maakt muziektheater in al zijn verschillende verschijningsvormen, waarbij hij het niet schuwt om verschillende stijlen met elkaar te mengen. In de opera heeft hij een voorliefde voor het nieuwe repertoire en hedendaagse bewerkingen van het oude.

  di 08 sep Ritratto - Het Parool

  "De melodieën zijn prachtig en worden door de vocale solisten, allen afkomstig uit de Opera Studio van DNO, ronduit geweldig gezongen. Sopraan Verity Wingate steelt in de titelrol de show, maar ook de anderen zijn groots. Magistraal zijn ook de kostuums van Jan Taminiau, de decors van Marc Warning. Wat een samenbundeling van talent!"

  di 08 sep Ritratto - Place de l'Opera

  'Niet minder indrukwekkend creëerde de Britse sopraan Verity Wingate de rol van Luisa Casati. Een uitputtende rol, want zij staat de volle anderhalf uur die deze opera duurt op de bühne. Verity Wingate wist ook de omslag naar de waanzinnige en diep tragische vrouw in stem en houding waar te maken.'

  do 31 jan Marcel Sijm - Trouw over Legende

  ‘ (…) kon men zich vergapen aan een bijzondere, overweldigende, overtuigende, kleurrijke en fantasievolle enscenering, (…)’

TOT 2021 GEEN FYSIEKE INLEIDINGEN

Tot en met december 2020 zullen er in verband met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, waaronder de 1,5 m richtlijn, geen fysieke inleidingen gegeven kunnen worden. Over mogelijke digitale inleidingen of podcasts houden we u via onze social media kanalen, onze nieuwsbrief en de website op de hoogte.

OFF

Deze productie was voorzien als onderdeel van Opera Forward Festival 2020. Met OFF slaat De Nationale Opera bruggen tussen verschillende kunstvormen en tussen nieuw talent en gevestigde artiesten. De productie is mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Productiepartner Opera Forward Festival

Partner OFF-Talents

 

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet