De Nationale Opera presenteert

FAUST [working title]

Voorstelling voorbij

FAUST [working title]

Tijdsduur 1:20

Taal Meerdere talen

U kunt van 20 november tot en met 19 februari Hier online genieten van FAUST [working title]

 

De huidige crisis maakte de geplande seizoensopener Mefistofele onmogelijk. Maar we houden ons niet stil. We hebben een nieuwe generatie Nederlandse muziektheatermakers uitgenodigd om de lege ruimte te vullen. FAUST [working title] vertrekt vanuit de thematiek van Goethe's Faust, een prominent figuur in de Westerse cultuurgeschiedenis. Een grootschalige voorstelling met koor, orkest, solisten en een rijkdom aan muziek, van klassiek tot minder bekend repertoire.

FAUST [working title]

De menselijke drang naar kennis, maar ook de grenzen ervan, staan bij Faust centraal. In deze verwarde tijden, waarin de wetenschap tegelijk antwoorden wil geven en twijfels doet rijzen, is deze thematiek actueler dan ooit.

Het wereldbeeld van Faust is veelomvattend, maar kent ook zijn beperkingen en blinde vlekken. Voor het artistieke team vormde de thematiek dan ook niet alleen een uitnodiging om het repertoire rondom Faust te verkennen, maar ook om verder te kijken. Wat als we buiten het repertoire kijken dat we gewend zijn in de opera?

Overvloed van stemmen
De pandemie heeft de afgelopen maanden een grote hoeveelheid angst en verlies teweeg gebracht, maar heeft ons ook uitgedaagd om kritisch te reflecteren op de fundamenten van onze moderne maatschappij, de manier waarop we produceren en de manier waarop we samenleven.

FAUST [working title] opent de ruimte van De Nationale Opera voor andere muziek, geluiden en talen, en verkent de overvloed aan stemmen in de wereld. Samen met inspirerende componisten, arrangeurs en muzikanten van verschillende herkomst, verbeeldt het team een nieuw landschap in de wereld van het muziektheater.

  ma 07 sep FAUST [working title] - Trouw ★★★★★

  'Bij De Nationale Opera voltrok zich een wonder met FAUST [working title]' - 'Nu is er iets uit nood geboren, iets dat in korte tijd van een hulpeloze boreling uitgegroeid is tot een volwassen voorstelling. Eentje zoals we nog nooit gezien hebben. Volstrekt uniek, meeslepend, oog- en oorstrelend en in hoge mate ontroerend. Eigenlijk had De Lint zich geen beter begin van haar DNO-tijdperk kunnen wensen.'

  ma 07 sep FAUST [working title] - de Volkskrant ★★★★

  'Opera ‘Faust (working title)’ is kleurrijk en beweeglijk' - 'Samen met de koperblazers in de uiterste hoeken van het balkon eronder, het op volle kracht spelende Nederlands Philharmonisch Orkest en versterkte geluidseffecten voelt de ruimtelijke opstelling als een smorende omhelzing.'

  ma 07 sep Faust [working title] - Het Parool

  'Prachtige Faust met 12 componisten bij DNO' - 'Het resultaat is een wonderbaarlijke spectacle coupé, of wat oneerbiediger, een potpourri van tachtig minuten, die de toehoorder steeds opnieuw verrast, al is de relatie met het Faustthema vaak dun en lijken de hergebruikte decorstukken (uit oude DNO-producties) wat willekeurig gekozen.'

Veilig bezoek

Aan uw veiligheid wordt gedacht. We zorgen dat er altijd 1.5 meter afstand gehouden kan worden, zowel door onze bezoekers als onze medewerkers. Om dit te waarborgen hebben we een aantal maatregelen getroffen.

Veilig bezoek aan NO&B

© Michel Schnater
© Michel Schnater
© Michel Schnater
© Michel Schnater
Fotografie: Michel Schnater

Programmaboek

Voor FAUST [working title] hebben we een uitgebreid programmaboek samengesteld. Deze ontvangt u gratis bij uw bezoek, maar kunt u ook alvast online bekijken:

Programmaboek FAUST [working title]

Concept en creatie
Lisenka Heijboer Castañón, Manoj Kamps, Niels Nuijten, Antonio Cuenca Ruiz, Hendrik Walther, Janne Sterke en Akim Moiseenkov.

Arrangeurs en componisten
In alfabetische volgorde: Meriç Artaç, Hector Berlioz, Arrigo Boito, Lili Boulanger, Lochlan Brown, Emmanuel Chabrier, Bruno Coulais, Julius Eastman, Georg Friedrich Händel, Ravi Kittappa, Reinbert de Leeuw, Lingbo Ma, Florian Magnus Maier, Gustav Mahler, Grace-Evangeline Mason, Martín Mayo, Marc Migó, Akim Moiseenkov, Vasile Nedea, Florence Price, Franz Schubert, serpentwithfeet, Thuthuka Sibisi, Chavela Vargas, Rick van Veldhuizen, Claude Vivier & Maretha van der Walt

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Manoj Kamps
Regie
Lisenka Heijboer Castañon
Decor
Janne Sterke
Hendrik Walther
Kostuums
Janne Sterke
Licht en video
Hendrik Walther
Geluid
Akim Moiseenkov
Dramaturgie
Antonio Cuenca Ruiz en Niels Nuijten
Adviseurs dramaturgie
meLê yamomo en Luc Joosten
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Nieuw Amsterdams Kinderkoor

Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Klaas-Jan de Groot
Instudering Kinderkoor
Anaïs de la Morandais
Solisten
Olga Busuioc
Polly Leech
Martin Mkhize
Fang Fang Kong

Repetitiefoto's FAUST [working title]

Zo'n vier weken voor de première nam fotograaf Milagro Elstak een kijkje in de repetitieruimte van FAUST [working title].

© Milagro Elstak
© Milagro Elstak
© Milagro Elstak
© Milagro Elstak
© Milagro Elstak

Voorproefje FAUST [working title]

Tijdens de Uitmarkt Thuismarkt 2020 gaven het Koor van De Nationale Opera, het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en dirigent Manoj Kamps in de foyer van Nationale Opera & Ballet een voorproefje van FAUST [working title]. Het stuk dat gezongen wordt is de 'Prologo in cielo' uit Arrigo Boito's Mefistofele.

Manoj Kamps | Dirigent, theatermaker en componist

Manoj Kamps is een Nederlands-Sri Lankaanse queer dirigent, theatermaker en componist. Hen is thuis in een breed repertoire, variërend van barok tot cutting-edge hedendaags.

Lisenka Heijboer Castañón

Regie & co-creatie

Het werk van de Nederlands-Peruaanse regisseur Lisenka Heijboer Castañón kenmerkt zich door haar liefde voor muziek als instrument voor het vertellen van verhalen, gecombineerd met een sterk fysiek theaterinstinct.

Nederlands Philharmonisch Orkest
Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

www.orkest.nl

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Het koor is onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, een klassieke zangopleiding voor kinderen en jongeren van 4 tot 21 jaar. Nationale Opera & Ballet en Nieuw Vocaal Amsterdam werken samen in uitvoeringen en in het opleiden van kinderen en jongeren naar het operavak.

Mede mogelijk gemaakt door