Junior Company

Met de oprichting van de Junior Company in 2013 is Het Nationale Ballet uitgegroeid tot dé springplank voor jonge dansers.


Tweedejaars: Madison Ayton, Alexandria Marx, Yuka Masumoto, Manu Kumar, Conor Walmsley
Eerstejaars: Wenjin Guo, Kira Hilli, Amber Ray, Lore Zonderman, Sander Baaij, Dingkai Bai, Lorenzo Collatuzzo, Bela Erlandson, Alejandro Zwartendijk

De Junior Company slaat een brug tussen professionele dansopleiding en professioneel gezelschap: de Nationale Balletacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en Het Nationale Ballet, Nederlands grootste dansgezelschap. Daarmee is Het Nationale Ballet een unieke omgeving voor jonge dansers die moeten wennen aan de beroepspraktijk, maar over genoeg talenten beschikken om een bloeiende carrière tegemoet te zien.
 

Kweekvijver van talent

De Junior Company telt veertien dansers. In deze kweekvijver van aanstormende talenten gaan zij zich meten met de gevestigde dansers van het gezelschap. Zij volgen een programma dat het dagprogramma bij een groot gezelschap weerspiegelt.

De Junior Company streeft ernaar per seizoen twee (tournee)programma’s uit te brengen, met daarin pas de deux en fragmenten uit het (neo)klassieke repertoire en nieuwe creaties die speciaal voor de Junior Company worden gemaakt door choreografen van naam. Daarnaast maken de dansers hun opwachting op het grote podium van Nationale Opera & Ballet, waar ze zullen optreden in avondvullende klassiek-romantische werken.

De Junior Company staat onder artistieke coördinatie van Ernst Meisner, die tot eind van seizoen 2012-2013 danser in de rang van grand sujet bij Het Nationale Ballet was. 

 

Unboxing talent

ING is hoofdsponsor van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Talent alleen is niet genoeg om de top te bereiken. Doorzettingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Bij haar zoektocht naar nieuw talent laat ING zich onder meer inspireren door de Junior Company van Het Nationale Ballet. De Unboxing Talent serie belicht de reis naar de top van talenten in verschillende disciplines.

 

 

 

De Junior Company wordt  financieel ondersteund door:

Junior Company 2018 - 2019