Victor Caixeta en Giorgi Potskhishvili
Foto: Altin Kaftira en Michel Schnater

Victor Caixeta & Giorgi Potskhishvili genomineerd voor internationale ‘Danser van het jaar’-titel

2 oktober 2023

Eerste solist Victor Caixeta en tweede solist Giorgi Potskhishvili zijn beiden genomineerd in de categorie ‘Danser van het jaar’ in de Critics’ Choice van het toonaangevende danstijdschrift Dance Europe. Het Nationale Ballet is voor het dansseizoen 2022/2023 in totaal beloond met vijftien vermeldingen in diverse categorieën, waaronder ‘Danser van het jaar’, ‘Gezelschap van het jaar’, ‘Directeur van het jaar’, ‘Première van het jaar’ en ‘Uitmuntende dansprestaties’.

Caixeta en Potskhishvili dingen samen met tien andere topdansers van internationale dansgezelschappen mee naar de publieksprijs. Het publiek kan de hele maand oktober via e-mail of sms stemmen op de ‘Danser van het jaar’.

Wilt u graag uw stem uitbrengen? Dat kan!

  • E-mail: media@danceeurope.net
  • Sms: +44(0)7542770072
  • Vermeld de naam van de danser waarop u wilt stemmen
  • Vermeld uw eigen naam en e-mailadres/telefoonnummer

  

Uitmuntende prestaties

Naast de nominatie van Caixeta en Potskhishvili worden ook andere HNB-dansers in de Critics’ Choice genoemd. In de categorieën ‘Uitmuntende prestatie door een vrouwelijke danser’ en ‘Uitmuntende prestatie door een mannelijke danser’ zijn er eervolle vermeldingen voor Olga Smirnova in La Belle en La Bayadère (producties elders), voor Riho Sakamoto in Blake Works l en samen met Nina Tonoli in Pas/Parts 2018 als “fijne partners in crime”, voor Maia Makhateli in Tschaikovsky Pas de deux (productie elders), voor (voormalig eerste solist) James Stout in Legacy Variations, voor Floor Eimers in The Four Seasons, voor Joseph Massarelli in Blake Works l en in Pas/Parts 2018 en voor Dustin True in Legacy Variations en The Four Seasons.

 

Gezelschap en directeur van het jaar

Daarnaast wordt Het Nationale Ballet vermeld als ‘Gezelschap van het jaar’ en Ted Brandsen als ‘Directeur van het jaar’. Een jurylid roemt Het Nationale Ballet voor de “kwaliteit van de eerste solisten en de indrukwekkende groei van jong talent, die voor uitstekende optredens zorgen en nieuwe choreografieën aanmoedigen, terwijl het erfgoed in stand wordt gehouden”.

 

Beste premières

In de categorie ‘Beste premières’ wordt de wereldpremière Legacy Variations van associate artist David Dawson genoemd. Met dit nieuwe werk bracht de choreograaf een hommage aan Het Nationale Ballet en Ted Brandsen, voor alle prachtige en creatieve jaren die zij samen hebben mogen delen. Ook de Nederlandse première van William Forsythe’s Blake Works I krijgt een vermelding.

 

Jury

De Critics’ Choice 2023 is samengesteld door een twaalfkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en voor andere internationale (dans)publicaties. Elk jurylid stelde een persoonlijke lijst samen met hun vermeldingen in alle verschillende categorieën.