Marta Syrko
Marta Syrko

Oekraïense fotograaf Marta Syrko maakt affichebeelden voor Nationale Opera & Ballet

22 september 2022

Fotograaf Marta Syrko creëerde voor het seizoen 2022/2023 alle affichebeelden van de opera- en balletproducties. De beelden van onder andere de opera’s Carmen en Königskinder en de balletproductie Shadows zijn al zichtbaar op straat en online. De rest van de in totaal 21 campagnebeelden is vanaf donderdag 22 september online te bekijken op deze pagina

Nationale Opera & Ballet benaderde Syrko naar aanleiding van een interview met haar in Het Parool. In april kwam zij vanuit Lviv naar Amsterdam om met Art for Ukraine geld in te zamelen voor haar geboorteland. Sindsdien is zij in Nederland gebleven.

Over Marta Syrko

Marta Syrko werd geboren in Lviv, waar zij later kunstgeschiedenis en -theorie studeerde aan de plaatselijke kunstacademie. De kennis van kleur, compositie en esthetiek die zij daar opdeed, werd later gebruikt voor het creëren van haar unieke stijl van fotograferen. Voor haar werken zoekt Marta inspiratie in de natuur, zowel in typisch Oekraïense landschappen als ver daarbuiten, maar de studio waarin zij werkt is altijd het centrum van haar werk geweest. Hier speelt ze met licht en creëert ze illusies met spiegels, bloemen, rook en water. De afgelopen tien jaar heeft Marta haar werk gepresenteerd in Parijs, Londen, Arles en Linz. De fotograaf is momenteel gevestigd in Amsterdam, waar zij nieuwe projecten ontwikkelt en eerdere werken verkoopt. De werken zijn binnenkort beschikbaar via Frenchman Gallery.

Lees de volledige biografie van Marta Syrko