Marta Syrko

Marta Syrko

Fotograaf

Marta Syrko is een Oekraïense fotograaf, die vooral werkt met portretten, naaktfotografie en complexe projecten.

Marta werd geboren in Lviv, waar ze tevens kunstgeschiedenis en -theorie studeerde aan de lokale kunstacademie. De kennis over kleur, compositie en esthetiek die ze hier opdeed, zou ze tijdens haar carrière als fotograaf toepassen om haar unieke stijl te creëren. De invloed van Renaissancekunst is vooral zichtbaar in haar Naides-serie en haar diverse vrouwelijke portretten.

Licht is Marta’s belangrijkste middel, dat zij gebruikt om de schildertradities van het verleden te heroverwegen en werken te creëren op de grens van fotografie en cinematografische ervaring. In haar fotografie vergelijkt Marta het echte en het fictieve door texturen als stof, rook en water te manipuleren, om zo uiteindelijk een nieuwe benadering te vinden voor het afbeelden van het menselijk lichaam.

Marta zoekt bovendien inspiratie in de natuur, zowel in typisch Oekraïense landschappen als ver daarbuiten. Haar studio is echter altijd het centrale punt in haar werk geweest: hier kan ze spelen met licht en illusies creëren door het gebruik van spiegels, bloemen, rook en water.

De afgelopen tien jaar is Marta’s werk tentoongesteld in Parijs, Londen, Arles en Linz. In 2019 was haar Light Dance-serie te zien in Parijs, als onderdeel van de tentoonstelling ImageNation Paris. In deze werken richtte de fotograaf zich op beweging, waarbij ze chaos en harmonie onderzocht. Hoewel de bewegingen op de foto’s geen specifieke volgorde lijken te hebben, verraden de blikken op de gezichten van de vrouwen dat er wel degelijk een scenario achter hun performance schuilt.
In haar meest recente werken probeert Marta de perceptie van het menselijk lichaam te herontdekken door het te fragmenteren, en het ons daardoor op een geheel nieuwe manier te laten waarnemen. Daarnaast werkt ze met onderwerpen als nationaliteit, klimaatverandering en zelfbewustzijn.

Ook sociale projecten zijn een integraal onderdeel geworden van Marta’s werk. Zo maakte ze in 2020 haar Sun’s Children-serie, een serie elegante portretten van kinderen met het Syndroom van Down, om zo het bewustzijn en het stigma rond hen te verlichten. In 2021 toonde de Dzyga-galerie in Lviv haar tentoonstelling over weeskinderen en zelfbeeld. Bovendien maakt ze al vele jaren foto's voor dierenasielen.

Marta woont momenteel in Amsterdam, waar ze werkt aan nieuwe projecten en waar ze haar eerdere werken verkoopt.

Laatste update: 22-09-2022