Vier mensen in een auto
Foto: Slinger

Nationale Opera & Ballet lanceert samenwerking carpoolwidget Slinger

16 januari 2024

Nationale Opera & Ballet start in januari 2024 met een pilot van carpool widget Slinger. De widget helpt Nationale Opera & Ballet haar CO₂-uitstoot te verminderen. De widget wordt aangeboden op de website van het theater en biedt bezoekers de mogelijkheid om samen naar het theater te rijden.

Op dit moment bestaat 22% van de totale CO₂-uitstoot van Nationale Opera & Ballet uit publieksreizen; hoe het publiek van en naar het theater reist. Met deze samenwerking stimuleert Nationale Opera & Ballet de bezoeker om op een duurzamere manier naar het theater te komen. De pilot loopt tot het einde van het theaterseizoen (juni 2024). Daarna evalueert Nationale Opera & Ballet de resultaten en maakt de balans op.

Hoe het werkt

Met de widget Slinger kunnen bezoekers van opera- of balletvoorstellingen hun rit aanbieden. Via e-mail komen ze met elkaar in contact en maken bezoekers onderling afspraken. Bijvoorbeeld over het delen van brandstofkosten of een handige plek om af te spreken. Omdat bezoekers een passie delen en samen op weg gaan naar een mooie avond uit, maakt dit samen rijden met Slinger leuker dan de gemiddelde carpool. De Slinger widget wordt al gebruikt bij festivals en sportevenementen waar 60% tot 85% van de CO₂-emissie wordt veroorzaakt door transport, terwijl de stoelen in de auto’s van bezoekers van deze evenementen vaak slechts voor 50% zijn gevuld. Door bezoekers te matchen en een leukere en duurzamere samen-rijden-ervaring te bieden, levert Slinger een bijdrage aan de reductie van CO₂-emissie.

 

Eerste podiumkunsteninstelling

Nationale Opera & Ballet brengt dit initiatief als eerste theater in Nederland naar de podiumkunsten. Het theater bevindt zich in het centrum van Amsterdam, maar trekt met de voorstellingen een landelijk publiek. Van de circa 235.000 bezoekers per jaar, komt 28% met de auto naar het theater blijkt uit de cijfers van 2019. Door het delen van ritten mogelijk te maken beoogt het theaterbezoekers te stimuleren samen te reizen.

 

Reductie uitstoot publieksreizen

Na deze pilot zal Nationale Opera & Ballet berekenen hoeveel CO₂ door middel van de samenwerking is bespaard. Dit gebeurt onder andere door analyses op basis van de plaats van vertrek, het aantal gereden kilometers en de reistijd.