Matthew Rowe na afloop van een voorstelling van Het Zwanenmeer
Foto: Altin Kaftira

Matthew Rowe treedt in juli 2024 af als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest

12 april 2023

Na twaalf jaar als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest, zal seizoen 2023/2024 het laatste seizoen zijn waarin Matthew Rowe deze bijzondere dubbelfunctie vervult. Na meer dan tien jaar het muzikaal leiderschap over een van ’s werelds leidende balletgezelschappen te hebben gevoerd, heeft Rowe besloten zijn taak neer te leggen om zich meer te kunnen richten op zijn groeiende internationale carrière en zijn vele geplande optredens als gastdirigent.

Gedurende zijn loopbaan bij Het Nationale Ballet dirigeerde Rowe bijna alle werken uit het repertoire van het gezelschap – van klassiekers van Tsjaikovski, Prokovjev en Stravinsky tot wereldpremières van toonaangevende hedendaagse choreografen. Rowe zal een nauwe band met Het Nationale Ballet en Het Balletorkest blijven onderhouden en de komende seizoenen terugkeren als gastdirigent.

Matthew Rowe: “Het is een privilege en een eer geweest om meer dan tien jaar lang het muzikaal leiderschap te voeren over zowel Het Nationale Ballet als Het Balletorkest – twee gezelschappen van wereldklasse. We hebben samen zo veel prachtige en onvergetelijke producties gecreëerd en ik ben er trots op een aandeel te hebben gehad in het dichter samenbrengen van deze twee organisaties. Ook ben ik enorm dankbaar dat ik nauw heb mogen samenwerken met zoveel gepassioneerde, inspirerende en buitengewoon getalenteerde collega’s, en – al treed ik af als muzikaal leider en chef-dirigent – ik kijk er erg naar uit de komende jaren terug te keren.”

Het samenbrengen van twee organisaties
Matthew Rowe is een uitzonderlijk veelzijdige dirigent met een breed repertoire en onderscheidt zich door zijn kwaliteit en ervaring op het gebied van complexe samenwerkingsproducties. Hij maakte zijn debuut bij Het Nationale Ballet in 2004. Daarna keerde hij elk seizoen terug als gastdirigent, tot zijn aanstelling als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest in 2012. Vanuit deze dubbelfunctie heeft Rowe een belangrijke rol gespeeld in de muzikale en artistieke samenwerking tussen balletgezelschap en orkest, en een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Het Balletorkest en de positie en het aanzien als toonaangevend orkest voor dans dat het orkest internationaal verworven heeft.

Piet van Gennip, directeur van Het Balletorkest: “Matthew Rowe, onze uitzonderlijke chef-dirigent, kwam in dienst van Het Balletorkest en Het Nationale Ballet na de ingrijpende bezuinigingen in 2012. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het orkest tot waar het vandaag de dag staat, continu presterend op het hoogste artistieke niveau. Zowel voor mij als voor het managementteam van Het Balletorkest is het een groot genoegen geweest de afgelopen elf jaar met Matthew te werken. Hij is iemand met veel gevoel voor communicatie en oog voor detail, en heeft zich met ongelooflijke toewijding ingezet om Het Balletorkest en Het Nationale Ballet zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen, zowel op het toneel als daarbuiten. We willen Matthew bedanken voor de honderden prachtige en inspirerende voorstellingen waarbij hij het orkest dirigeerde, niet alleen met Het Nationale Ballet, maar ook met Nederlands Dans Theater (NDT). We zijn blij om nog een laatste seizoen onder Matthews leiding te mogen werken, voor hij zijn taak als muzikaal leider en chef-dirigent zal neerleggen.”

Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet: “Matthew Rowe heeft een ongelooflijk grote bijdrage geleverd aan de samenwerking tussen Het Nationale Ballet en Het Balletorkest en daarmee ook aan de artistieke bloei van ons gezelschap. Onder zijn bezielende muzikale leiding hebben veel prachtige projecten plaatsgevonden en zijn dansers en musici dichter naar elkaar toe gegroeid. Matthew is een bijzondere musicus en een begenadigd balletdirigent, die goed weet wat dansers aan de ene kant en musici aan de andere kant nodig hebben, en altijd probeert mensen samen te brengen. De dubbelfunctie die hij de afgelopen jaren heeft vervuld is een zware taak die veel overleg en administratief werk vereist. Ik begrijp en respecteer Matthews wens om meer tijd te hebben voor het maken van muziek en ben blij dat hij in ieder geval nog ruim een jaar in zijn huidige functie bij ons blijft. Ook daarna zal onze artistieke samenwerking doorgaan, zij het op een andere en minder intensieve manier.”

Matthew Rowe

Matthew Rowe

Matthew Rowe is wereldwijd een veelgevraagd gastdirigent. Hij wordt geprezen om zijn bekwaamheid en ervaring in zowel klassieke als nieuwe werken. Zijn uitgebreide repertoire bevat bovendien symfonisch repertoire en operarepertoire.

Foto: Marshall Light Studio

Meer nieuws
Campagnebeeld Oedipus Rex Antigone

Nieuwe productie Oedipus Rex / Antigone vervangt Jocasta's Line

Lees meer
de ontvangst van de cheque

Steun VriendenLoterij voor viering 750 jaar Amsterdam via dans

Lees meer
Julie Fuchs, Stijn Schoonderwoerd en Rudy van der Helm tijdens de Oper! Awards 2024 met het BREEAM-NL certificaat

Nationale Opera & Ballet scoort hoog met nieuw BREEAM-NL certificaat

Lees meer
Ernst Meisner

Ernst Meisner benoemd tot adjunct-directeur Talentontwikkeling

Lees meer