Joshua Junker tijdens een repetitie van Remembrance
Foto: Altin Kaftira

Joshua Junker ontvangt Aanmoedingingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79

14 november 2023

Stichting Dansersfonds ’79 heeft de winnaars van de jaarlijkse dansprijzen bekendgemaakt. De Aanmoedigingsprijs gaat naar de jonge Nederlandse, in Engeland werkzame danser en choreograaf Joshua Junker, die dit voorjaar een overrompelend debuut maakte op de Nederlandse podia met Remembrance. Dit stuk creëerde Junker voor de Junior Company van Het Nationale Ballet.

Joshua Junker werd geboren in Nijmegen en begon op zijn achtste met moderne dans en breakdance bij Boys Action. Vanaf zijn veertiende richtte hij zich op ballet en begon hij een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Twee jaar later vervolgde hij zijn opleiding aan The Royal Ballet School in Londen.

In 2017 trad Junker toe tot het Aud Jebsen Young Dancers Programme van The Royal Ballet, waar hij in 2018 bevorderd werd tot ‘Artist’ van het gezelschap en in 2022 tot ‘First Artist’. Tevens maakte Junker bij The Royal Ballet de afgelopen jaren zelf diverse veelbelovende werken voor het choreografieproject Draft Works, de Britse equivalent van New Moves. Voor zijn choreografie Remembrance ontving Junker lovende woorden vanuit de pers: de Volkskrant noemde hem ‘een ontdekking’, het Parool hem een ‘choreografische verrassing’.

Prijsuitreiking

De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen en zijn in 1979 geïntroduceerd op initiatief van de oprichters van het Dansersfonds: Alexandra Radius en Han Ebbelaar. De jury bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Marian Sarstädt en Karin Schnabel. De uitreiking van de prijzen vond plaats op maandag 13 november 2023 tijdens het Nederlands Balletgala in het DeLaMar Theater in Amsterdam, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.