Joshua Junker
Foto: Andrej Uspenski

Joshua Junker

Choreograaf

Joshua Junker werd geboren in Nijmegen en begon op zijn achtste met moderne dans en breakdance bij Boys Action. Vanaf zijn veertiende richtte hij zich op ballet en begon hij een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Twee jaar later vervolgde hij zijn opleiding aan The Royal Ballet School in Londen.

In 2017 trad Junker toe tot het Aud Jebsen Young Dancers Programme van The Royal Ballet, waar hij in 2018 bevorderd werd tot ‘Artist’ van het gezelschap en in 2022 tot ‘First Artist’. Zijn repertoire bij The Royal Ballet omvat onder meer de hoofdrol in De Notenkraker en verscheidene solistenrollen in Het Zwanenmeer, Romeo en Julia en The Sleeping Beauty en tevens in De Notenkraker. Ook danste hij in moderne stukken zoals Wayne McGregors The Dante Project en Crystal Pites The Statement, en vertolkte hij de hoofdrol in Kyle Abrahams nieuwe werk The Weathering. Daarnaast danste hij rollen in Sidi Larbi Cherkaoui’s Medusa en Crystal Pites Light of Passage, die beide speciaal voor hem gecreëerd waren.

Tevens maakte Junker bij The Royal Ballet de afgelopen jaren zelf diverse veelbelovende werken voor het choreografieproject Draft Works, de Britse equivalent van New Moves. Een van deze werken werd opgevoerd tijdens International Draft Works, een programma waar opkomende choreografen van gezelschappen van over de hele wereld hun werk presenteren. Een ander werk, That’s Someone You Never Forget, werd opgenomen in het programma van The Royal Ballet Tour in Doncaster, waar het lovende recensies kreeg.

Als dansstudent werd Junker onderscheiden met De Piket Kunstprijs in Den Haag (2014), de Lynn Seymour Award for Expressive Dance van The Royal Ballet School (2015) en de Ursula Moreton Choreographic Award (2016).