Raymonda

Het Nationale Ballet presenteert eigen versie van Raymonda

13 september 2021

Het Nationale Ballet maakt zich op voor een gloednieuwe, originele productie. In het voorjaar van 2022 presenteert het als eerste Nederlandse ballethuis een eigen versie van de balletklassieker Raymonda

Raymonda is een grandioze balletvoorstelling die samen met Het Zwanenmeer, The Sleeping Beauty, Giselle en Notenkraker & Muizenkoning behoort tot de meest uitmuntende 19de-eeuwse balletklassiekers. Het ballet vertelt het verhaal van een weerloze prinses die, op de vooravond van haar huwelijk met de edele, hoofse ridder Jean de Brienne wordt ontvoerd door de barbaarse Saraceense leider Abd al-Rahman. Raymonda werd in een nieuw jasje gestoken, zodat het ballet beter aansluit bij de 21ste-eeuwse tijdsgeest. Zo werd het libretto omgegooid: Raymonda trouwt uiteindelijk niet met de Westerse white savior die haar redt van de bloeddorstige oosterling, maar kiest voor de edele, beschaafde Saraceense leider. Op die manier wordt er afgestapt van stereotype wereldbeelden die in de huidige tijdsgeest niet meer worden aanvaard en krijgt het vrouwelijke hoofdpersonage recht op zelfbeschikking.

Adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean neemt het toezicht op de klassieke choreografie voor haar rekening. Het originele ballet werd in de 19de eeuw door de grote Marius Petipa gechoreografeerd aan het tsaristische hof in St. Petersburg, een versie die Beaujean zo goed mogelijk intact wilde houden. Omwille van de nieuwe dramaturgie vonden er echter zowel choreografisch als muzikaal belangrijke wijzigingen plaats. Zo maakte Beaujean additionele choreografieën om nieuwe dramatische overgangen te creëren. De creatie van Raymonda bij Het Nationale Ballet vergelijkt Beaujean daarom met “het restaureren van het Concertgebouw met een nieuwe vleugel eraan” (Trouw).

Zelf deze moderne klassieker komen bewonderen? De voorstelling loopt van 11 februari tot 2 april. Kaarten zijn te bestellen vanaf 2 november. Lees hier meer of klik op de button hieronder om als eerste updates te ontvangen over Raymonda!