Giuseppe Mengoli

Giuseppe Mengoli junior assistent-dirigent DNO & NedPho

16 april 2021

De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest verwelkomen een nieuwe junior assistent-dirigent: Giuseppe Mengoli. Beide organisaties zijn zeer verheugd met zijn benoeming. Mengoli zal Lorenzo Viotti, de chef-dirigent die in seizoen 2021-2022 zijn opwachting maakt, ondersteunen bij zijn producties. ‘Het is een grote eer en een grote kans om deel uit te maken van beide instellingen. Ik voel me ongelooflijk welkom geheten door Lorenzo Viotti; ik had me geen betere omgeving kunnen wensen.’ aldus Mengoli.

Mengoli werd geselecteerd uit 319 kandidaten vanuit heel Europa, waarvan er uiteindelijk na een strenge selectie 11 auditie deden in de NedPhO-Koepel, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest in Amsterdam-Oost. De kandidaten werkten zowel met het Nederlands Philharmonisch Orkest als met een aantal zangers van De Nationale Opera Studio.

Aankomend Chef-dirigent Lorenzo Viotti is ontzettend blij met de benoeming: ‘Tijdens de audities toonde Giuseppe ons een grote volwassenheid in zowel de kunst om met een orkest te werken als met zangers. Ik denk dat dit een perfecte tijd voor hem is om deel uit te maken van deze belangrijke instellingen en zoveel mogelijk te leren voordat hij de grote sprong in het diepe maakt. Giuseppe is erg slim, hij is een gevoelig mens en heeft veel ervaring als musicus. We kijken er naar uit om onze kennis met hem te delen, zodat hij kan groeien van deze ervaring.’

Junior assistent-dirigent

In 2015 ging een langgekoesterde wens van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest in vervulling, toen de functie van assistent-dirigent in het leven geroepen werd. De functie wordt vanaf seizoen 2020-2021 voor het eerst samen met De Nationale Opera ingevuld. De assistent-dirigent is aanwezig bij alle repetities en concerten die door de chef-dirigent worden geleid. Ook krijgt de assistent-dirigent een of meerdere kleinere projecten toebedeeld. De functie geldt voor een jaar met uitzicht op verlenging van nog een jaar. Giuseppe Mengoli volgt Nil Venditti op. Zij assisteerde Marc Albrecht in zijn laatste jaar als chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.