Speeldata

22 april 2021 20:30 uur

Locatie

Het Concertgebouw, Online

Duur

1:10

Tickets

Vanaf €12,50

Ching-Lien Wu

Hooglied van hoop

‘Gelukkig zijn de bedroefden, want zij zullen worden getroost.’ Zo luiden de openingswoorden van Johannes Brahms’ monumentale koorwerk Ein deutsches Requiem. Een religieus werk voor de concertzaal, waarin hoop en troost de boventoon voeren. Ching-Lien Wu, artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera, neemt hiermee afscheid.

Hooglied van hoop

Met Ein deutsches Requiem schreef Brahms een uiterst eigenzinnig Requiem. De tekst wordt niet in het Latijn, maar in het Duits gezongen en wijkt af van de gebruikelijke liturgie. Brahms zag het werk als een humanistische meditatie over het leven en het lijden, gebaseerd op een eigen selectie teksten uit de Bijbel. Hij gaf zijn compositie dan ook de ondertitel Ein menschliches Requiem.
 

VERTROOSTING VOOR DE LEVENDEN

Niet de rouw en sterfte staan centraal, maar de troost en de hoop voor de levenden. Met een onmiskenbare en voortstuwende dynamiek brengt het werk een rijkdom aan klanken, kleuren en contrasten met zich mee. Van de menselijke vergankelijkheid in de eerste delen beweegt het langzaam maar zeker naar de heropstanding in de laatste delen van de compositie. In Brahms' Requiem vinden we dus geen hel en verdoemenis, maar een Hooglied van troost, hoop en vrede.
 

EEN INTIEME EN INGETOGEN VERSIE

Dit concert vormt het afscheid van Ching-Lien Wu, die als artistiek leider het Koor van De Nationale Opera liet schitteren in producties van wereldniveau. Zij leidt het Koor in een intieme versie van Brahms' Ein deutsches Requiem voor twee piano's en pauken. Met de Roemeense sopraan Adela Zaharia en de Britse bariton Huw Montague Rendall, die beiden hun debuut maken bij De Nationale Opera, heeft dit concert niet alleen in het Koor, maar ook in de solisten een topbezetting.
 

UNIEKE SAMENWERKING MET HET CONCERTGEBOUW

In een unieke samenwerking bundelen De Nationale Opera en Het Concertgebouw voor het eerst de krachten voor een livestream vanuit de prestigieuze Grote Zaal van Het Concertgebouw.

Ching-Lien Wu

‘Aan Ein deutsches Requiem kan een operakoor, én zeker een operakoor dat zo'n rijke kleur kent als het onze, een prachtige, eigen invulling geven.’


Koordirigent Ching-Lien Wu

Team & Cast

Dirigente

Ching-Lien Wu

Piano

Ad Broeksteeg

Klaas-Jan de Groot

Pauken

Theun van Nieuwburg

Bariton

Huw Montague Rendall

Sopraan

Adela Zaharia

Dat je ook op afstand samen iets prachtigs kan creëren liet het Koor zien met deze betoverende Paashymne uit Cavalleria rusticana van Pietro Mascagni:

PAASHYMNE - CAVALLERIA RUSTICANA DOOR HET KOOR VAN DE NATIONALE OPERA

Paashymne
Ching-Lien Wu

Afscheid van Ching-Lien Wu

Met deze productie neemt Ching-Lien Wu afscheid als artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Sinds haar aantreden heeft ze het Koor van De Nationale Opera doen schitteren in veel fantastische producties.

Laat een bericht achter voor Ching-Lien Wu 

Waaronder Borodins Prins Igor, Händels Jephtha, Henze’s Das Floß der Medusa, Tsjaikovski's Pique Dame, Verdi’s La forza del destino en Nabucco, en Wagners TannhäuserLohengrin en Parsifal. Een bijzonder hoogtepunt was 2016, toen het Koor van De Nationale Opera door vijftig internationale operacritici in vakblad Opernwelt werd verkozen tot het beste operakoor ter wereld.

Lees hier een artikel over Chien-Lien Wu in het Operamagazine

Ching-Lien Wu
Koor

Koor van De Nationale Opera

Een groot aandeel van het internationale succes van De Nationale Opera wordt geleverd door het Koor van De Nationale Opera. Het koor werd in 2016 uitgeroepen tot beste operakoor van de wereld, en staat onder leiding van dirigent Ching-Lien Wu.

 

Regelmatig worden er opera’s uitgevoerd waarin een veel groter koor nodig is. Soms wel tot 90 of 100 zangers. De Nationale Opera werkt hiervoor samen met een grote groep freelancers. Wij stellen de leden van het Koor graag aan u voor.

Lees de biografieën van alle Koorleden