springtime in amsterdam christof loy nationale opera

Christof Loy presenteert operafilm Springtime in Amsterdam in samenwerking met NO&B

4 juli 2023

Woensdag 14 juni ging Springtime in Amsterdam, een operafilm van internationaal gevierd operaregisseur Christof Loy, in première bij The Movies in Amsterdam. Loy maakte de film tijdens de coronapandemie, in samenwerking met Nationale Opera & Ballet, en maakte hiermee zijn debuut als filmregisseur.

Toen begin 2021 de operette Die Lustige Witwe bij De Nationale Opera werd afgelast vanwege de coronacrisis, besloot Christof Loy een ander project op te zetten. In samenwerking met Nationale Opera & Ballet creëerde hij de operafilm Springtime in Amsterdam. Hiermee bood NO&B de betrokken zangers en creatieve teams de gelegenheid om – ook tijdens de coronapandemie – hun vak te blijven beoefenen. Loy schreef het scenario voor de film in twee weken, waarna de opnames met filmproducent SPEKTR plaatsvonden van 29 maart tot 10 april 2021.

Rijke muzikale wereld in een stil Amsterdam

Springtime in Amsterdam vertelt het verhaal van vier personages die allen op een keerpunt in hun leven staan en elkaar op verrassende wijze ontmoeten in Amsterdam. Zangers en acteurs Thomas Oliemans, Annette Dasch, Theresa Kronthaler, Norman Reinhardt, Henk Poort, Sunnyi Melles en Barry Atsma manoeuvreren in verscheidene talen door een muzikale wereld die reikt van operetteklassiekers tot liederen van Jacques Brel. Zij worden begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Metropole Orkest, Dutch String Collective en het Koor van De Nationale Opera onder leiding van Marko Letonja. Robby Duiveman, tot deze zomer hoofd van de kostuumafdeling van Nationale Opera & Ballet, nam het kostuumontwerp voor zijn rekening.

Vertoningen

De film zal vanaf augustus draaien in bioscopen in Amsterdam en in de FilmKoepel in Haarlem. Ook vinden er internationale vertoningen plaats: Springtime in Amsterdam was op 16 juni te zien in Berlijn en zal op 23 juli op de Salzburger Festspiele draaien. De film is tevens te koop op DVD en Blu-ray.

Hou de website van The Movies Amsterdam in de gaten voor draaidagen en extra informatie.