Oblivion - Jakob Feyferlik

Oblivion - Jakob Feyferlik

Oblivion - Jakob Feyferlik

Na een maandenlange strenge lockdown in het voorjaar en een zomer waarin het leven plotseling weer terug naar ‘normaal’ leek te gaan, ging Nederland in de herfst van 2020 opnieuw op slot. Tijdens deze tweede lockdown begon eerste solist Jakob Feyferlik met het creëren van zijn choreografie Oblivion

“Ik dacht op dat moment veel aan de ‘normale’ tijden waarin we leefden vóór de pandemie. Oblivion gaat over het onbewust zijn van wat er om je heen gebeurt; van de ene op de andere dag waren onze levens plotseling volledig veranderd.” 

In de dansfilm danst Jakob Feyferlik samen met tweede solist Nina Tonoli op Saint Parks prachtige Hopeful Piano.

Sonder - Claire Tjoe-Fat en Philippe Magdelijns

Sonder - Claire Tjoe-Fat en Philippe Magdelijns

Sonder - Claire Tjoe-Fat en Philippe Magdelijns

‘Sonder’ is het diepgaande besef dat iedereen, ook vreemden die je op straat achteloos voorbijgaat, een leven heeft dat even complex is als het jouwe. In hun dansvideo Sonder gaan Claire Tjoe- Fat en Philippe Magdelijns in op deze achteloze ontmoeting van voorbijgangers, die een connectie aan kunnen gaan of elkaar juist onverschillig kunnen passeren. Gedanst in een minimalistische setting en in zelf ontworpen kostuums, straalt dit werk intimiteit en rust uit.

Claire Tjoe-Fat en Philippe Magdelijns zijn beiden dansers van de Junior Company die met ingang van volgend seizoen zijn gepromoveerd tot de ‘main company’ van Het Nationale Ballet. Voor New Moves Online hebben ze hun afzonderlijke dansstijlen weten te combineren tot een subtiele, vrije choreografie, die ze ook samen dansen: ‘voor ons, door ons’.

Intra - Daniel Robert Silva

Intra

Intra - Daniel Robert Silva

Vorig jaar creëerde Daniel Robert Silva, die met ingang van volgend seizoen is gepromoveerd tot grand sujet, de dansfilm Absence in de NDSM Loods in Amsterdam-Noord als onderdeel van New Moves Online. Voor zijn nieuwste choreografie Intra koos hij het podium van de grote zaal van Nationale Opera & Ballet als locatie en liet hij zich inspireren door de ongewone tijden waarin artiesten zich het afgelopen jaar bevonden:

“Intra reflecteert het derde element dat voor artiesten essentieel is, maar we het hele jaar hebben moeten missen: het publiek. Dit duet, op prachtige muziek van Schumann, neemt je mee op een reis door een donkere ruimte waarin twee dansers elkaar steunen en troosten.”  

Daniel Robert Silva danst zijn werk Intra samen met corps de ballet danser Yvonne Slingerland.  

Leo Hepler, samen met Bela Erlandson, Emma Mardegan en Mila Nicolussi Caviglia - Beach Odyssey

Leo Hepler, samen met Bela Erlandson, Emma Mardegan en Mila Nicolussi Caviglia

Leo Hepler, samen met Bela Erlandson, Emma Mardegan en Mila Nicolussi Caviglia - Beach Odyssey

Plezier maken met vrienden en het geluk en de uitdagingen die dans met zich meebrengt, zijn thema’s die onlosmakelijk verbonden zijn aan het maakproces van Leo Heplers choreografie, maar ook centraal staan in de uiteindelijke dansfilm. Door middel van samenwerken en individuele expressie, creëerde Leo samen met zijn mededansers en goede vrienden Emma Mardegan, Bela Erlandson en Mila Nicolussi Caviglia een speels en zomers werk waarin hij de ultieme vrijheid van een spontaan dansfeest in de keuken naar de studio brengt.  

Leo Hepler danst is met ingang van seizoen 21/22 gepromoveerd tot danser in het corps de ballet van Het Nationale Ballet en maakt bij New Moves Online zijn debuut als choreograaf. Middels een inclusief en onbevooroordeeld maakproces wil hij met zijn werk de schoonheid van de grenzen van het klassieke ballet verkennen. Hij stelt zichzelf hierbij ten doel werk te creëren dat dansers respecteert als autonome, intelligente individuen die tegelijkertijd technisch gespecialiseerd en enorm veelzijdig zijn. 

Mirage - Pascal Johnson en Sem Sjouke

Mirage

Mirage - Pascal Johnson en Sem Sjouke

In hun nieuwste choreografie Mirage verkennen Pascal Johnson en Sem Sjouke de tevredenheid van een persoon met het heden. De dansers in het werk verlangen naar de staat die zij in de toekomst zullen bereiken, naar de versies van henzelf die geen problemen kennen en emoties hebben verwerkt. We zien de innerlijke angst van deze dansers, die gefrustreerd zijn door het heden, maar de hoopvolle toekomst niet kunnen bereiken. De toekomst is immers slechts een luchtspiegeling, waarin we kunnen verblijven, maar niet kunnen leven.  

Pascal Johnson danst Mirage samen met corps de ballet danser Kira Hilli. Eerder maakte hij samen met grand sujet Sem Sjouke de dansfilms The Garden en Nana para el Alma voor New Moves Online.  

Passing Shadows - Remi Wörtmeyer

Passing Shadows - Remi Wörtmeyer

Passing Shadows

Passing Shadows is een pas de deux die is gemaakt door Remi Wörtmeyer, eerste solist bij Het Nationale Ballet. 

Remi: "Passing Shadows is een werk dat ik heb gemaakt voor het New Moves programma van HNB. De choreografie en de titel beschrijven de schaduwen die door onze relaties heengaan. De indrukken van het verleden vormen ons heden en deze momenten, die als schaduwen zijn, volgens ons door het leven. Wij zijn de som van onze passerende schaduwen."

Het werk wordt gedanst door de prachtige Jinjing Mao en Clemens Fröhlich en de kostuums die de dansers dragen zijn gemaakt en geschilderd door Remi zelf. Met muziek van Rachmaninov. 

Passing Shadows
Passing Shadows
Maker Passing Shadows

I Can't Breathe - Beatriz Kuperus

I Can't Breathe - Beatriz Kuperus

I Can't Breathe - Beatriz Kuperus

Tijdens de lockdown was Beatriz Kuperus, élève bij Het Nationale Ballet, in haar thuisstaat Colorado. Beatriz werd bewogen door een urgente persoonlijke behoefte om de rauw en het onderdrukkende verdriet te uiten die over de hele werden verspreid. En dat heeft ze gedaan. Ze creërde een nieuwe choreografie, met als titel "I Can't Breathe', in de bergen van Colorado. 

Beatriz Kuperus
Beatriz Kuperus
Maker I Can't Breathe

The Garden - Pascal Johnson en Sem Sjouke

The Garden

The Garden  - Pascal Johnson en Sem Sjouke

Dutch National Ballet X Kröller-Müller Museum

De dansfilm 'The Garden' is een samenwerking tussen het Kröller-Müller en twee dansers van Het Nationale Ballet, Pascal Johnson en Sem Sjouke. Deze dansers werden tijdens hun bezoek aan het museum in juli geïnspireerd door het kunstwerk Le Jardin D'email en besloten iets te creëren om het werk na haar restauratie opnieuw in de spotlights te zetten. 

Het resultaat hiervan is dansfilm 'The Garden', op Hania Rani's compositie Summer. Dit werk heeft als doel de ervaring van het bezoeken van de sculptuur Le Jarding D'email te omvatten in dans en film. Pascal en Sem werden beide erg geraakt door de sculptuur en de nevenschikking van de geheel witte betonnen tuin, omgeven door de natuur van de Hoge Veluwe, die het presenteert. Dit weerspiegelt de natuurlijke relatie tussen de dansers in de film en de manier waarop de choreografie is aangepast aan de ruimte, net zoals de tuinen zijn aangepast voor Jean Du Buffet's sculptuur. 

Choreografie en productie: Pascal Johnson | Regie en film: Sem Sjouke | Kostuumontwerp: Michelle Cantwell | Gedanst door Riho Sakamoto, Khayla Fitzpatrick, Remy Catalan, Martin ten Kortenaar en Daniel Montero Real

New Moves
The Garden
Foto: Khayla Fitzpatrick

Absence - Daniel Robert Silva en Robin van Zutphen

Daniel Robert Silva: Absence

Absence - Daniel Robert Silva en Robin van Zutphen

"As a black artist I felt the necessity to express the way I feel in this very hard and challenging times. We all deserve to be free, respected and seen! I want to thank my great friend Robin van Zutphen, who made this possible. Sarali thank you for capturing and adding your perspective in this project. Special thanks to NDSM Loods for opening up your beautiful space for us." Daniel Robert Silva

Daniel Robert Silva
Daniel Robert Silva

Nana para el Alma - Pascal Johnson en Sem Sjouke

Nana para el Alma - Pascal Johnson en Sem Sjouke

Nana para el alma - Pascal Johnson en Sem Sjouke

Where can I find peace? Where can I go?  How can I find a place, between struggle and acceptance. Where can I soothe my soul?

De eerste video getiteld Nana para el Alma is gemaakt door Corps de Ballet danser Pascal Johnson en Grand Sujet Sem Sjouke. Pascal: “Het concept en de choreografie voor deze dans is ontstaan tijdens de lockdown. In deze tijdelijke realiteit werden we gedwongen te onthaasten, een weg te vinden in het nieuwe normaal. Nana para el Alma was een manier om mezelf opnieuw te verbinden met dans en mijn liefde voor de danskunst te herontdekken.” Sem Sjouke heeft de choreografie geregisseerd en gefilmd. “Het was bijzonder om samen aan dit project te werken en mijn choreografie door de lens van Sem te ervaren. Het zet de dans in een nieuw perspectief.”

Pascal heeft zich laten inspireren door de muziek, ‘Nana’ van de Spaanse singer-songwriter Rosalía, en de locatie, de Pythonbrug. De 93 meter lange, rode, slangachtige brug tussen Sporenburg en Borneo-eiland. Een van de meest bijzondere bruggen in Amsterdam.

Gedanst door Pascal Johnson | Regie en film: Sem Sjouke | Kostuumontwerp: Asa Carney

Nana para el alma - Pascal Johnson en Sem Sjouke
Nana para el alma - Pascal Johnson en Sem Sjouke

Door de coronapandemie konden de afgelopen twee edities van New Moves helaas niet plaatsvinden in het theater. Maar onze dansers bleven creëren en experimenteerden in dit proces bovendien met de mogelijkheden die de combinatie van choreografie en film hen bood. Het resultaat zijn prachtige, uiteenlopende dansfilms.

Deze zomer gaat er elke twee weken een korte dansfilm in première die u thuis kunt bekijken. Geniet van New Moves Online!

 

Leo Hepler, samen met Bela Erlandson, Emma Mardegan en Mila Nicolussi Caviglia