Remi Wörtmeyer
Foto: Sebastien Galtier

Remi Wörtmeyer

Australiër Remi Wörtmeyer (Adelaide) trad in 2010 als grand sujet in dienst bij Het Nationale Ballet en werd een jaar later bevorderd tot tweede solist. Sinds 2013 is hij eerste solist van ons gezelschap.

Remi is opgeleid aan de Australian Ballet School en danste aansluitend bij The Australian Ballet in Melbourne en, gedurende een jaar, bij het American Ballet Theatre in New York. Hij is winnaar van de Walter Burke Award (2005) en won zilver tijdens de achtste Asian Pacific International Ballet Competition in 2001. In 2013 werd hij geëerd met de Alexandra Radius Prijs. Een jaar later ontving hij de publieksprijs tijdens het Dance Open Festival in Sint-Petersburg en in 2016 werd hij tijdens hetzelfde festival uitverkoren tot Mr. Expressivity. Het Britse tijdschrift Dance Europe vermeldde hem in 2017 en 2019 in zijn Critic’s Choice, in de categorie ‘Outstanding performance by a male dancer’.

De afgelopen jaren ontwikkelde Remi zich ook als choreograaf. Hij verzorgde de choreografie voor Homebody en Morning Blossoms van ODD Continent en maakte diverse pas de deux, die regelmatig te zien zijn tijdens internationale balletgala’s. In 2018 ging zijn creatie You Before Me in première tijdens het seizoensopeningsgala van Het Nationale Ballet. In hetzelfde jaar maakte hij ook een choreografie voor Ballet de Catalunya, geïnspireerd op het werk van Piet Mondriaan. In juni 2020 creëerde Remi de choreografie Safe Distance Ballet voor een samenwerking tussen Het Nationale Ballet en G-Star RAW, met als blikvanger een op de anderhalve-meter-samenleving geïnspireerde tutu met een doorsnede van drie meter. Daarnaast heeft Remi nog meer talenten: hij schildert, maakt sculpturen en ontwerpt (ballet)kostuums, en heeft inmiddels diverse exposities op zijn naam staan.

Aan het einde van seizoen 2021/2022 nam Remi afscheid van het danspodium en ging hij aan de slag als zelfstandig choreograaf.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2010 (gestopt in 2022)


Geboorteplaats: 
Adelaide (Australië)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2013), tweede solist (2011), grand sujet (2010)


Danste eerder bij: 
Australian Ballet Company (Melbourne, Australië), American Ballet Theatre (New York City, Verenigde Staten).


Prijzen: 

  • 2017 en 2019: Critics’ Choice, Outstanding performance by a Male Dancer
  • 2016: Mr Expressivity, Dance Open Festival, Sint-Petersburg (Rusland)
  • 2014: Publieksprijs, Dance Open Festival, Sint-Petersburg (Rusland)
  • 2013: Alexandra Radius Prijs
  • 2005: Walter Bourke Award (Australië)
  • 2001: 8ste Asian Pacific International Ballet Competition Tokio, Japan), 2e