Jakob Feyferlik
Foto: Sebastien Galtier

Jakob Feyferlik

In 2019 trad Jakob Feyferlik (Wenen, Oostenrijk) als gastsolist op tijdens het jaarlijkse seizoensopeningsgala van Het Nationale Ballet. Samen met voormalig eerste soliste Igone de Jongh vertolkte hij Hans van Manens iconische duet Trois Gnossiennes. Vervolgens was hij in december 2019 ook te zien als de prins in Notenkraker & Muizenkoning. Die ervaringen leidden ertoe dat deze jonge rijzende ster in de internationale danswereld met ingang van september 2020 deel uitmaakt van het tableau van Het Nationale Ballet.

Jakob volgde zijn dansopleiding aan de balletafdeling van het conservatorium van Wenen en aan de balletschool van de Wiener Staatsoper. In 2013 trad hij toe tot het Wiener Staatsballett, waar hij in 2016 – heel uitzonderlijk – vanuit het corps de ballet direct tot tweede solist werd bevorderd. In februari 2019 volgde zijn promotie tot eerste solist na een uitvoering van Rudolf Nureyevs Zwanenmeer.

Tot zijn repertoire bij het Wiener Staatsballett behoorden verder onder meer hoofdrollen in Nureyevs producties van De Notenkraker, Raymonda en Don Quichot en in Peter Wrights veelgeprezen productie van The Sleeping Beauty (ook op het repertoire van Het Nationale Ballet). Daarnaast danste hij solorollen in werken van onder anderen Sir Frederick Ashton, George Balanchine, John Cranko, William Forsythe, Jiří Kylián, Kenneth MacMillan, John Neumeier en Jerome Robbins. Bij het Wiener Staatsballett danste hij, samen met Maria Khoreva, ook voor het eerst Van Manens Trois Gnossiennes, voor die gelegenheid ingestudeerd door Igone de Jongh.

Jakob heeft diverse onderscheidingen op zijn naam staan, zoals de prijs van de ‘Ballettclub’ van de Wiener Staatsoper und Volksoper (2016), de Karl Musil Gedächtnispreis (2014), de Premio Roma di Danza (tweede prijs, 2012). Ook won hij, eveneens in 2012, een derde prijs tijdens de International Ballet Competition in Beijing.

In juli 2023, tijdens het Jacob’s Pillow Dance Festival in Massachusetts, danste Jakob zijn laatste voorstelling als lid van Het Nationale Ballet. Met ingang van seizoen 2023/2024 vervolgt hij zijn danscarrière bij het Bayerisches Staatsballett in München.

CV

Bij Het Nationale Ballet: 
2020-2023


Geboorteplaats: 
Wenen


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2020), gastsolist (2019)


Opleiding: 
Weense Conservatorium en Balletacademie van de Weense Staatsopera


Prijzen en vermeldingen: 

  • 2016: Sponsorship Award Ballett Club Wiener Staatsoper & Volksoper
  • 2014: Karl Musil Memorial Award
  • 2012: 2e plaats Premio Roma Danza
  • 2012: 3e plaats Internationale Balletcompetitie Peking, China