Kenza Karin Koutchoukali
Foto: Linelle Deunk

Kenza Karin Koutchoukali

De wereld van de muziek werd haar met de paplepel ingegoten. Op haar tiende zong ze al mee in het kinderkoor van Giacomo Puccini’s Tosca bij De Nationale Opera – toen nog De Nederlandse Opera. Tijdens haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht kwam ze vervolgens opnieuw terecht bij De Nationale Opera. In opdracht van onze educatieafdeling werd ze gevraagd voor een bewerking van Benjamin Brittens Billy Budd, die ze voor en in samenwerking met jongeren maakte. 

Hierna ging Kenza aan de slag als freelance regisseur en regisseerde onder meer Mozarts Le nozze di Figaro voor het Café Theater Festival en All Rise! van componist Jan-Peter de Graaff. Daarnaast volgde ze een tweejarig talenttraject bij De Nationale Opera in Amsterdam en Parijs. Hier kreeg ze de kans verschillende grootheden binnen de opera te assisteren. Zo was ze onder meer assistent-regisseur van Claus Guth, Lotte de Beer en Romeo Castellucci. 

In 2019 regisseerde ze bij het Kameroperahuis de voorstelling This is (not) a fairy tale van componist Anne-Maartje Lemereis. Seizoen 2020/2021 maakte ze haar eigen DNO-regiedebuut – weliswaar online - met de familievoorstelling Goud!, die later dat seizoen in de Boekmanzaal te zien zou zijn. Het regietalent laat in haar kleurrijke, innovatieve, en eigentijdse regies ‘the fantastic dimension of reality’ vieren. Hoe Anansi the stories of the World bevrijdde was haar regiedebuut op ons grote toneel in november 2021. 

Last update: november 2021