Speeldata

20-23 maart 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

n.n.b.

Tickets

n.n.b.

oum

Muziektheater over het terugvinden van je wortels

In samenwerking met het Amsterdams Andalusisch Orkest en de Meervaart

Vijftig jaar na haar dood is de betekenis van de Egyptische zangeres Oum Kalthoum (ca. 1900 – 1975) nog altijd onbeschrijflijk groot. In de nieuwe muziektheatervoorstelling OUM wordt haar invloedrijke muzikale universum gecombineerd met het boek Visage retrouvé van de gerenommeerde schrijver en regisseur Wajdi Mouawad.

Muziektheater over het terugvinden van je wortels in samenwerking met het Amsterdams Andalusisch Orkest en de Meervaart

Oum Kalthoum is hét gezicht van de klassieke Arabische muziek. Haar populariteit in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaat die van de grootste operadiva’s en popsterren in het Westen ver te boven en ook veel Nederlanders met Arabische wortels ligt haar stem na aan het hart. Geïnspireerd door de muziek en poëzie van Kalthoums liederen, maken regisseur Kenza Koutchoukali en componist Bushra El-Turk samen met zangers, acteurs en het Amsterdams Andalusisch Orkest een voorstelling die deze liederen opneemt in een nieuwe, muzikale vertelling. Een eigen bewerking van het boek Visage retrouvé van Wajdi Mouawad vormt de basis voor dit nieuwe muziektheaterstuk, een coming-of-age verhaal over een zoektocht naar wie je bent, het terugvinden van je wortels en een verzoening met een verloren gewaande moeder.

Voorstellingsinformatie

Gesproken in het Engels | Gezongen in het Arabisch

Compositie  Bushra El-Turk

Muzikale leiding  Kanako Abe
Regie  Kenza Koutchoukali

Amsterdams Andalusisch Orkest

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...
Kenza Koutchoukali

“Waar ik naar zoek is radicale empathie”

Regisseur Kenza Koutchoukali over haar makerschap.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest

Het Amsterdams Andalusisch Orkest

Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) is in 2011 opgericht met als doel het Andalusisch erfgoed op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met het heden. Het AAO brengt niet alleen de muziek terug naar Europa, maar combineert deze met (bestaande en zelfgeschreven) verhalen, gedichten en theater. De zeggingskracht van de muziek en de verhalen erachter zijn op artistiek-cultureel gebied de verbinding tussen heden en verleden. Het AAO heeft met het bijzondere repertoire van Al Andalus, door middel van eigen producties en het aangaan van diverse samenwerkingen, een unieke plek weten te verwerven in de Amsterdamse cultuursector.