Speeldata

20-23 maart 2025

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:30, geen pauze

Tickets

n.v.t.

Oum Kalthoum
Foto: Howard Sochurek/Shutterstock.com

Over een zoon, zijn moeder en hun laatste kans op verzoening

De 19-jarige Wahab ploetert door een nachtelijke sneeuwstorm, op weg naar het ziekenhuis waar zijn moeder op sterven ligt. Dit is het laatste moment waarop hij nog de knoop van zijn relatie met haar kan ontwarren. Diep in zijn hart draagt Wahab het nummer Al-Atlal (‘De ruïnes’) van de Egyptische zangeres Oum Kalthoum met zich mee. Het lied belichaamt het verdriet om een verloren thuis, de hunkering naar liefde en uiteindelijk de belofte van een verzoening te midden van de brokstukken van een relatie.

Let op: deze voorstelling bevat expliciete beschrijvingen van oorlogsgeweld.  

Oum – A Son’s Quest for His Mother is een samenwerking van De Nationale Opera, het Amsterdams Andalusisch Orkest en Meervaart. De muziektheatervoorstelling is een ode aan een verborgen icoon op het grootste podium van Amsterdam.

Muzikaal universum

Vijftig jaar na haar dood is de betekenis van de Egyptische zangeres Oum Kalthoum (ca. 1900 – 1975) nog altijd onbeschrijflijk groot. Ze is hét gezicht van de klassieke Arabische muziek. Haar nummers zijn de soundtrack van talloze levens, haar populariteit in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Arabische diaspora gaat die van de grootste opera- en popsterren in het Westen ver te boven.

Voor de nieuwe muziektheatervoorstelling Oum – A Son's Quest for His Mother combineren componist Bushra El-Turk en regisseur Kenza Koutchoukali haar invloedrijke muzikale universum met de roman Visage retrouvé van de gerenommeerde schrijver en regisseur Wajdi Mouawad.

Veel Amsterdammers met Arabische wortels ligt de stem Oum Kalthoum na aan het hart, maar haar muziek is op de podia van de stad relatief weinig te horen. Met deze muziektheaterproductie willen het Amsterdams Andalusisch Orkest, Meervaart en De Nationale Opera een eerbetoon brengen aan deze iconische zangeres.

Het verhaal

De 19-jarige Wahab ploetert door een nachtelijke sneeuwstorm, op weg naar het ziekenhuis waar zijn moeder op sterven ligt. Hij had zich er allang bij neergelegd dat hun relatie een puinhoop is. Maar vannacht realiseert hij zich dat áls hij zich nog met zijn moeder wil verzoenen, hij zijn diepste angst in de ogen zal moeten kijken.

Op zijn tocht naar zijn moeder draagt Wahab diep in zijn hart – maar onbewust – het nummer Al-Atlal (‘De ruïnes') van Oum Kalthoum met zich mee. Dit lied belichaamt het verdriet om een verloren thuis, de hunkering naar liefde en uiteindelijk de belofte van een verzoening te midden van de brokstukken van een relatie.

Spraakmakende artiesten

Op verzoek van De Nationale Opera, het Amsterdams Andalusisch Orkest en Meervaart bracht regisseur Kenza Koutchoukali spraakmakende artiesten samen. Oum – A Son's Quest for His Mother is gebaseerd op de roman Visage retrouvé van schrijver en theatermaker Wajdi Mouawad, in Nederland onder meer bekend van zijn toneelstukken Branden en Vogels. Componiste Bushra El-Turk, winnaar van de Ivor Novello Award 2024 voor haar opera Woman at Point Zero, verweeft het lied Al-Atlal vernuftig door de partituur van deze muziektheatervoorstelling: soms duidelijk herkenbaar, soms als een verre echo. 

Omringd het Amsterdams Andalusisch Orkest voeren actrice Nadia Amin  (genomineerd voor de Theo d’Or 2023) en zangeressen Ghalia Benali, Dima Orsho en Bernadeta Astari het publiek mee in de muzikale wereld van Oum Kalthoum in een coming-of-age verhaal over een zoektocht naar wie je bent, het terugvinden van je wortels en een verzoening met een verloren gewaande moeder (‘oum' in het Arabisch).

750 jaar Amsterdam

Oum – A Son’s Quest for His Mother is geïnitieerd en geproduceerd door De Nationale Opera, het Amsterdams Andalusisch Orkest en Meervaart. De muziektheatervoorstelling is een ode aan een verborgen icoon op het grootste podium van Amsterdam – en daarmee is ze een cadeau aan de stad in het kader van de viering van 750 jaar Amsterdam.

Voorstellings­informatie

Heb je kaarten voor de première? Blijf na de voorstelling voor een spectaculair feest met dj MaHerrie!

Gebaseerd op het toneelstuk Un obus dans le coeur en fragmenten uit de roman Visage retrouvé van Wajdi Mouawad
Engelse vertaling door Linda Gaboriau

Gesproken in het Engels, gezongen in het Arabisch

Compositie  Bushra El-Turk
Tekstbewerking  Wout van Tongeren

Muzikale leiding  Kanako Abe
Regie  Kenza Koutchoukali
Decor en video  Yannick Verweij
Kostuums  Hannah Sibai
Licht  Yuri Schreuders
Dramaturgie  Wout van Tongeren
Choreografie  Roshanak Morrowatian

Actrice  Nadia Amin
Contra-alt  Ghalia Benali
Mezzosopraan  Dima Orsho
Sopraan  Bernadeta Astari

Amsterdams Andalusisch Orkest
Muzikaal projectleider Amsterdams Andalusisch Orkest  Elias El Houssaini 

Viool Elias El Houssaini, Mohamed Al Mokhlis
Altviool Jaafar Lougmani
Cello Léa Besançon
Contrabas Rémy Dielemans
Ney en dwarsfluit Marianne Noordink
Qanûn Ahmed El Maai
Ud Haytham Safia
Percussie Modar Salama
Duduk, kaval, blokfluiten en kromhoorn Raphaela Danksagmüller (tevens verbonden aan Ensemble Zar)
Kamanche, ghichak, viool en altviool Faraz Eshghi Sahraei (tevens verbonden aan Ensemble Zar)
Accordeon Bartosz Głowacki (tevens verbonden aan Ensemble Zar)

Podcast

Contextprogramma rondom Oum - A Son's Quest for His Mother

Voorafgaand aan de wereldpremière van Oum – A Son’s Quest for His Mother organiseert het Opera Forward Festival een bijzonder contextprogramma dat bestaat uit  Behind the Libretto: OUM, een gesprek over Oum Kalthoum op zondag 16 maart, en uit het Voorprogramma OUM op donderdag 20 maart, de avond van de première.

Kijk hier voor meer informatie: Behind the Libretto: OUM en Voorprogramma OUM

Bushra El-Turk

Interview met componist Bushra El-Turk over Oum – A Son’s Quest for his Mother

“Het voelen van verbinding met je achtergrond is essentieel voor iedereen”

OUM trailer

OUM trailer
Wahab
Scènebeeld Oum – A Son’s Quest for His Mother - DNO (2025) | Foto's: Bart Grietens
Wahab alleen op een bankje
OUM
Het orkest
Een overview met orkest op de achtergrond
Een zangeres
Zangeressen met acteur Wahab
Scènebeeld OUM - DNO (2025) | Foto's Bart Grietens
Ghalia Benali als OUM
Repetitie OUM - DNO 2025 | Foto's: Bart Grietens
Drie musici uit het Amsterdams Andalusisch Orkest
De drie zangeressen en de acteur
Nadia Amin als Wahab tijdens repetitie
In gesprek met regisseur Kenza Koutchoukali
Het Amsterdams Andalusisch Orkest

Het Amsterdams Andalusisch Orkest

Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) is in 2011 opgericht met als doel het Andalusisch erfgoed op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met het heden. Het AAO brengt niet alleen de muziek terug naar Europa, maar combineert deze met (bestaande en zelfgeschreven) verhalen, gedichten en theater. De zeggingskracht van de muziek en de verhalen erachter zijn op artistiek-cultureel gebied de verbinding tussen heden en verleden. Het AAO heeft met het bijzondere repertoire van Al Andalus, door middel van eigen producties en het aangaan van diverse samenwerkingen, een unieke plek weten te verwerven in de Amsterdamse cultuursector.

Kenza Koutchoukali

“Waar ik naar zoek is radicale empathie”

Regisseur Kenza Koutchoukali over haar makerschap.

Partners Opera Forward Festival 2025